Hirdetés

Kiszámítható, hogy hogyan reagálunk a fogyókúrákra

Az ételek magasabb zsírtartalma, és így a gyulladást okozó anyagok intenzívebb jelenléte a vérben hátráltatja a testsúly csökkentését célzó erőfeszítéseket. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a túlsúlyos páciensek genetikai adottságai hogyan segítik vagy hátráltatják a súlycsökkentést egy diéta során, illetve hogyan befolyásolják az alacsony testsúly megtartását.

fogyókúra, genetika |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A túlsúlyos és elhízott emberek egy része olyan génmutációkat és változatokat hordoz, ami megnehezíti a súlycsökkentést, és a nehezen elveszített kilók fél-egy év alatt visszaépülnek. Hasonló folyamat figyelhető meg azoknál a pácienseknél, akiknél magasabb a gyulladásra jellemző anyagok szintje a vérben.

A genetikai adottságok és a környezeti hatások - például a hibás diéta, vagy a mozgás hiánya - együtt meghatározhatják a túlsúly kifejlődését, de akár a szövődmények kialakulását is.

A mostani kutatások célja az volt, hogy genetikai és vérplazma-paraméterek alapján meghatározzák, hogy a túlsúlyos páciensek hogyan reagálnak bizonyos diétákra, illetve, hogy lehet-e előre jelezni a fogyókúra hatékonyságát. A végső cél az, hogy olyan terápiás stratégia kidolgozása valósulhasson meg, ami alkalmazkodik a páciensek genetikai adottságaihoz.

Számos olyan paramétert ismerünk már, ami alkalmas lehet arra, hogy előre jelezze a páciensek fogyókúrára adott válaszát, ezek már akár egy vérvizsgálatból is kideríthetőek.

Science Daily
fogyókúra, genetika

2009-12-03 12:48:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop