Hirdetés
Kiszámítható, hogy hogyan reagálunk a fogyókúrákra
Az ételek magasabb zsírtartalma, és így a gyulladást okozó anyagok intenzívebb jelenléte a vérben hátráltatja a testsúly csökkentését célzó erőfeszítéseket. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a túlsúlyos páciensek genetikai adottságai hogyan segítik vagy hátráltatják a súlycsökkentést egy diéta során, illetve hogyan befolyásolják az alacsony testsúly megtartását.
A genetikai adottságok és a környezeti hatások - például a hibás diéta, vagy a mozgás hiánya - együtt meghatározhatják a túlsúly kifejlődését, de akár a szövődmények kialakulását is.
A mostani kutatások célja az volt, hogy genetikai és vérplazma-paraméterek alapján meghatározzák, hogy a túlsúlyos páciensek hogyan reagálnak bizonyos diétákra, illetve, hogy lehet-e előre jelezni a fogyókúra hatékonyságát. A végső cél az, hogy olyan terápiás stratégia kidolgozása valósulhasson meg, ami alkalmazkodik a páciensek genetikai adottságaihoz.
Számos olyan paramétert ismerünk már, ami alkalmas lehet arra, hogy előre jelezze a páciensek fogyókúrára adott válaszát, ezek már akár egy vérvizsgálatból is kideríthetőek.
Science Daily
2009-12-03 12:48:06