Hirdetés

Elhízás és a vastagbélrák

A serdülőkori túlsúly jelentősen megnöveli a felnőttkori vastagbélrák kockázatát egy tanulmány szerint.

fogyókúra, diéta, elhízás |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A Harvard Egyetem és a svédországi Orebro Egyetemi Kórház kutatásában mintegy 240 ezer svéd férfi egészségének alakulását követte 35 éven keresztül. Eredményeik szerint a túlsúlyos tinédzsereknél az átlagos testalkatúakhoz képest kétszeres a vastagbélrák kialakulásának veszélye. Az elhízott tiniknél még nagyobb a kockázat.

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 1,4 millió új esetet regisztrálnak világszerte. A World Cancer Research Fund nemzetközi rákkutató szervezet markánsnak nevezte a túlsúly és a rák közötti összefüggést.

A kutatás kezdetekor a résztvevők 16 és 20 évesek voltak. Többségük normál testalkatú, 6,5 százalékuk elhízott és 1 százalékuk túlsúlyos. A megfigyelés során 855 esetben alakult ki vastagbélrák. Az elhízottaknál 2,38-szor volt több a normál csoporthoz képest.

A Gut című szaklapban közölt tanulmány szerint "a késő tinédzser kor a gyermekkor és a felnőttkor közötti átmenet a fokozott növekedés kritikus időszaka, különösen a férfiaknál. Fontos megértenünk, milyen nagy szerepet játszanak a gyerekkori és serdülőkori tényezők a vastagbélrák kialakulásában".

Rachel Thompson, a World Cancer Research Fund munkatársa szerint "azért érdekes ez a felfedezés, mert arra utal, hogy életmódbeli szokásaink befolyásolják a vastagbélrák kockázatát. Az egyes tényezők, mint a túlsúly és a rákkockázat közötti összefüggések kutatása még mindig gyerekcipőben jár.”

BBC News

fogyókúra, diéta, elhízás

2015-05-27 22:30:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop