Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondoljunk bele: Ha azt halljuk, hogy „kúra”, legfeljebb néhány hetes kezelésre gondolunk. Ugyanez vonatkozik a „diétára” is, ami a legtöbb ember számára valami olyasmit jelent, hogy „a normálistól eltérő táplálék”, amit beteg emberek szoktak kapni, amíg fel nem épülnek. A testsúly rendbentartása viszont nem lehet kampányfeladat. Sőt, az a legjobb, ha nem „feladat”…

Aki tájékozódott már a lehetőségekről, sokféle jobbnál jobb diétás tanácsot kaphatott. Olvashatott néhány hét alatt leadott 10, sőt 20 kilókról, fényképekkel alátámasztva. És az igazság az, hogy egyes diétáknál ez lehetséges is. Hogy megéri-e, az már más kérdés. A legtöbb diétánál pedig egyszerűen nem igazak azok a csodák, amikről beszámolnak.

Tekintsünk át néhány ilyen közismert diétát. Vannak, amelyek azt a látszatot keltik, hogy nyugodtan bevihetünk több kalóriát, úgyis tudunk fogyni. Meg fogjuk látni, hogy ez csak a látszat. Valójában ezek a diéták vagy a zsiradékok, vagy a szénhidrátok bevitelét csökkentik. Ha arra figyelünk, hogy elsősorban melyiket csökkentik, már könnyebben tájékozódunk közöttük. A diétákkal nem mindig a megadott neveken találkozunk, előfordul, hogy név nélkül, egyszerűen csak mint diétás tanácsot olvassuk valamelyik újságban.

Testkontroll

Nem keverendő össze a „testsúly kontroll”-lal, mely egyszerűen csak annyit jelent, hogy ellenőrzésünk alatt tartjuk a testsúlyunkat. Ennek a diétának Harvey Diamond a legismertebb népszerűsítője. Elméletének lényege, hogy a különböző ételeket nem szabad keverni, mert azok akkor erjednek, és különböző mérgeket képeznek a szervezetben. Tehát szerinte nem az a lényeg, hogy mit eszünk, hanem hogy mit mivel kombinálunk. Szerzőtársa, Marilyn korábban betege volt, jelenleg a felesége. Mintaszerűen dicsőíti Harvey Diamondot minden lehetséges fórumon.

Útmutatásuk szerint délelőtt csak gyümölcsöt, délután csak zöldséget szabad enni. Este pedig már jöhet a keményítő vagy fehérje tartalmú étel. A további szabályok bonyolultabbak, ehhez különböző táblázatokat és mintadiétákat közölnek. A diéta természetesen működik, hiszen aki nagyrészt nem eszik mást, mint gyümölcsöt és zöldséget, fogyni fog. Leginkább az a gond ezzel a diétával, hogy igen kevés benne a kalcium, cink, vas, B12 vitamin és D vitamin, tehát egészségesnek semmiképpen nem mondható - akár hiányállapothoz is vezethet. Szerencsére a diétát kevesek szokták maradéktalanul betartani.

Elődje a Shelton-diéta. Shelton a böjtre helyezte a hangsúlyt és desztillált vizet itatott pácienseivel. 1982-ben egy páciensének, William Carltonnak a hozzátartozói kártérítési pert indítottak ellene, mert Carlton a kezelés alatt elhunyt és halála összefüggött azzal, hogy a szigorú diéta során szervezete legyengült és egy tüdőgyulladás elvitte. A bíróság 873 ezer dollár kártérítést ítélt meg. Öt év alatt ez volt a hatodik hasonló haláleset.

Ugyancsak 1982-ben a bíróság betiltotta annak a főiskolának a reklámjait, amelytől a doktori címét Diamond is kapta, ugyanis a főiskola nem volt akkreditálva, vagyis lényegében nem létezett. A főiskolát néhány hónap alatt el lehetett végezni (és diplomát lehetett kapni), 850, majd később 1250 dollár befizetése ellenében.

Választódiéta

Nagyon hasonló a testkontrollhoz. William Howard Hay dolgozta ki. Lényege, hogy az ételeket három csoportba sorolja (A, B és C lista). Az A csoportba a fehérjedús ételek, a B-be „neutrális” ételek, mint a zöldségek, magok, saláták és a C-be a keményítő-tartalmú ételek tartoznak. Elképzelése szerint az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhető, de tilos keverni az A és a C csoportot. Például, ha valaki ezt a diétát követi, a húshoz nem ehet sem tésztát, sem kenyeret. Érhető, ha valaki fogyni kezd: ilyen megszorítások mellett egyszerűen kevesebb kalóriát tud bevinni. Történt egy korrekt vizsgálat a közelmúltban: akik ezen a diétán voltak, nem fogytak többet, mint akik egyszerűen ugyanezeket az ételeket fogyasztották, csak keverve. A választódiétának tehát nincs alapja, legfeljebb annyi, hogy rákényszerít, hogy bizonyos helyzetekben a szénhidrát fogyasztást radikálisan csökkentsük.

Atkins-diéta

Talán a legismertebb diéta, több változata is megjelent. Mindegyiknek az a lényege, hogy a szénhidrát fogyasztást radikálisan csökkenti. Ez sokaknak vonzó (legalábbis egy ideig), mert így korlátlanul fogyaszthatnak zsíros ételeket. Emiatt kellemes felüdülés azoknak, akik a korábbi diétákkal ellentétben bátran ehetnek például szalonnás rántottát (természetesen kenyér nélkül, hiszen az tömény keményítő, vagyis szénhidrát).

A vizsgálatok azt igazolták, hogy a diéta működik, tehát akik betartják, jelentős fogyást érhetnek el. Ezt azonban azon az áron érik el, hogy úgynevezett ketózis alakul ki (aceton és aceton-szerű anyagok szaporodnak fel a vérben), ami étvágytalansághoz vezet (van, akinél rossz közérzetet és fejfájást is okoz). Az is kétséges, hogy a magas zsiradék-tartalmú ételeket büntetlenül lehet-e hosszabb távon fogyasztani (hiszen ez egyébként érelmeszesedéshez vezet). Nehéz elhinni, hogy helyes dolog valakinek az életét folyamatos enyhe mérgezés (ketózis) állapotában eltöltenie.

Eddig konkrét károsodást nem írtak le, de a ketózis kellemetlen szagú lehelettel jár és a diéta mellett nagyon gyakori a székrekedés. Erre Atkins azt válaszolta, hogy a bűz a gyógyulás jele – és sokan elhitték neki.

Miért olyan népszerű mégis? Az egyik, hogy Atkins valóban orvos - ellentétben néhány más csodatevővel. Sokak szemében ez már önmagában hitelesebbé teszi elméletét. A másik, hogy a diéta már az első napokban hirtelen súlycsökkenéshez vezet, így azonnal híveivé válnak még a kétkedők is. Amit nem tudnak, hogy ez nem valódi fogyás. Az történik ugyanis, hogy ilyenkor először víz távozik, mert a vizet a májban és az izmokban keményítő köti meg. A szénhidrát-bevitel radikális csökkentésekor ezek a keményítő-raktárak kiürülnek, és velük együtt víz is ürül. A testépítők jól ismerik ezt a jelenséget, és a fordítottját használják is verseny előtt: először „szálkásítanak” vagyis megszabadulnak néhány kiló zsírtól, aminek során a keményítő-raktárak is ürülnek. Majd verseny előtt hirtelen szénhidrátot fogyasztanak, ami az izmokba magával viszi a vizet. Ennek eredménye, hogy az izmok is hirtelen kifeszülnek, és ha valaki jól időzíti, akkor éppen a versenyen lesz maximális formában.

Zónadiéta

Barry Sears által kidolgozott módszer. Tulajdonképpen egy enyhébb Atkins-diéta. Lényege az inzulin szint egy adott „zónában” tartása – innen a neve.

Pritikin-diéta

Alacsony zsiradék-tartalmú diéta. Bár túl radikálisnak tűnik, de megfelel annak az elvnek, hogy elsősorban a táplálék zsiradék-tartalmának csökkentésével éri el a fogyást. Pritikin maga is jelentősen fogyott a saját maga által kitalált diétával, és amikor hetven éves korában meghalt, boncleletét közölte az egyik jelentős amerikai orvosi lap, megállapítva, hogy érelmeszesedésben nem szenvedett. Ugyan egy eset semmit nem bizonyít, de legalább nem volt ellentétben az általa vallott elvekkel, és azzal az állásponttal, hogy a táplálék alacsony zsírtartalma kíméli az ereket és segít az ideális testsúly fenntartásában. Egyelőre nem látható igazi előnye az egyszerű zsírszegény diétával szemben. Tekintettel arra, hogy viszonylag „fiatal” diéta, még kiderülhetnek előnyös, de hátrányos oldalai is. Mindenesetre ennél a diétáknál könnyen alakulhat ki A és E vitamin, valamint vas, cink és fólsav hiány.

Grépfrút diéta

Minden étkezés előtt együnk meg egy fél grépfrútot. Azért ajánlják, mert a gyümölcsben olyan enzim van, amely közvetve fokozza a zsírbontást. Nincs bizonyíték a hatásosságára. Ugyanez vonatkozik az ananászra.

Scarsdale diéta

Lényeg: kevés szénhidrát, kevés zsiradék grépfrúttal. Kéthetes diéta, pontosan meghatározott ételekkel. Ellentétben a többi diétával, itt gondolkodni sem kell, csak be kell tartani a menüt. Természetesen a radikális kalória-bevitel csökkentés valóban fogyaszt. Az egészséges táplálkozás kialakításához viszont nincs sok köze.

Vércsoport diéta

Van, akinek erről Drakula jut először eszébe, de van, akinek egy nála is veszélyesebb ember, Peter D’Adamo. Ő találta ki ugyanis ezt a diétát, amit ABO diétának is hívnak. D’Adamo azt állítja, hogy az embereknek aszerint, hogy milyen a vércsoportjuk, más és más táplálékot kell fogyasztaniuk.

Önmagában elképzelhető lenne, hogy van ilyen összefüggés, hiszen az már D’Adamo előtt is ismert volt, hogy például a 0 vércsoportúaknál valamivel gyakoribb a nyom­bél­fekély. Egy ideig a „feltaláló” próbálkozott azzal, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal bebizonyítsa, hogy egyes táplálékok fogyasztása veszélyes bizonyos vércsoportok esetén, de miután hozzáértő szakemberek zavarosnak minősítették kísérleteit, és egyetlen komoly orvosi lapban sem tudta eredményeit megjelentetni, fel is hagyott ezekkel a próbálkozásokkal. Inkább híres színésznőkkel járt ebédelni, ily módon népszerűsítve a módszert. Egyetlen összehasonlító vizsgálat sem készült arról, hogy valóban jobb-e legalább a közérzete azoknak, akik betartják az előírásait. Ugyanakkor egyes vércsoportokban meglehetősen zsírdús táplálékot ír elő, ami kétségessé teszi a diéta egészséges voltát.

Candida-diéta

Abból a feltételezésből indul ki, hogy belekben elszaporodó élesztőgomba, a Candida albicans különböző bizonytalan panaszokat okoz. Óvatosabb követői ennek az elméletnek csak hasi puffadást, székrekedést említenek, de a bátrabbak legalább ötvenféle tünet hátterében tételezik fel a Candida szerepét. Ilyenek például a „sírásra vagy nevetésre való hajlam, dühöngés. …, viszketõ száraz, esetenként pikkelyes, elszarusodó bõr, fõleg a lábszár külsõ felén, …, valamint fájó izületek, elsõsorban a bal térdben.” (idézet az egyik „szakértőtől”).

Sem az nem bizonyított, hogy ezeket a tüneteket Candida okozhatja, sem az, hogy az előírt diéta csökkentené a számukat a bélben (ahol egyébként valóban előfordulnak, de sok bajt nem csinálnak). A diéta lényegében szénhidrátban valamivel szegényebb táplálék, ami kétségtelenül előnyös lehet, de nem azért, mintha a Candidák megijednének tőle.

Javasolják még a colon hidroterápiát is, ami lényegében modernizált beöntés. Tekintettel arra, hogy sokaknak vannak problémái a széklettel (a rendszertelen étkezés, az alacsony folyadékfogyasztás és a rostszegény táplálkozás miatt), nem csoda, ha vannak, akiken segít ez a diéta és a bélmosás. Nem fogyókúrás diéta, de a hasi puffadást hívei szerint csökkenti.

E-számok

Ha figyelmesen megnézzük a különböző, üzletekben kapható ételeket, egyre gyakrabban találjuk meg rajtuk az összetételt. Egyes összetevőket pedig számokkal (is) jelölnek, valahogy így: „riboflavin E 101”. (A riboflavin egyébként a B2 vitamin). Ezek az anyagok a leggyakrabban használt adalékanyagokat jelentik. Az E-betű az Európai Bizottságra utal.

Azt hiszem, mindenki egyetérthet abban, hogy nagyon jó kezdeményezés volt, hogy egész Európában egységesen jelöljék az adalékanyagokat, és egységesen kezeljék az engedélyezésüket is. Így legalább a fogyasztó is láthatja, hogy engedélyezett anyagokról van szó, ami azt jelenti, hogy minden egyes ilyen anyag mögött jelentős mennyiségű adat áll, mely igazolja ártalmatlanságát. Természetesen előfordulhat, hogy a jövőben kiderül, hogy valamelyik anyag nem annyira ártalmatlan, mint azt korábban gondoltuk, de éppen emiatt is jók az E-számok: minthogy mindenütt ugyanúgy használják őket, a tapasztalatokat is sokkal könnyebb összegyűjteni.

Sajnos, itt is megjelentek a zavarosban halászók: magam is láttam közkézen forgó „veszélyes E-számok” listát. Ezeket hozzá nem értő emberek állítják össze, általában félreértett cikkek alapján.

Nem egy cikk különböző újságokban és az Interneten arra biztatott, hogy minél kevesebb olyan ételt fogyasszunk, aminek a csomagolásán E-számok vannak. Bár elvben helyeselhető lenne, hogy minél kevesebb adalékanyagot használjunk, nehéz elképzelni, hogy egyik napról a másikra lemondjunk róluk, hiszen tartósító és édesítő anyagok, stabilizátorok vannak közöttük. Tudomásul kell vennünk, hogy ha lemondunk róluk, akkor le kell mondanunk a rózsaszín sonkáról (E249, E250), újra meg kell barátkoznunk a hamar avasodó olajjal. Az ecetnek is van E-száma (E260) – nem egészen világos, miért kellene az ecetet kerülni. És ki lenne boldogabb, ha azt írnák valamire, hogy kálium-[hexaciano-ferrát(II)], ahelyett, hogy az van rajta, hogy E536? (ez egyébként egy csomósodást gátló anyag). Látható, hogy a baj nem az E-számokkal van. Éppen az E-számok bevezetése tette lehetővé, hogy minden eddiginél több adat gyűljön össze ezekről az adalékokról, tehát a rendszer megteremtette annak lehetőségét is, hogy ha valami veszélyes, minél hamarabb kiderüljön. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az E-számok bevezetése jelentősen csökkentette annak a veszélyét, hogy egy adalékanyag káros legyen. A veszélyek egy része egyébként allergia - ami valóban gondot jelenthet - de allergiát egyáltalán nem csak mesterséges adalékanyagok okozhatnak. Azt is tudnunk kell, hogy az E-számmal jelölt anyagok között igen sok „természetes” anyag van (mint például a karotin, amit sárgarépából állítanak elő).

A diéták kára

A fentiekben a diéták lehetséges veszélyeit olvashattuk. A legnagyobb veszély az, hogy nagyon sok ember óriási energiát, rengeteg időt és pénzt fordít fogyókúrára, diétára, trükkök megtanulására. Eközben nem tér át egészségesebb életmódra, sőt mások figyelmét is eltereli a lényegről. Nem egyszer a jelenleginél is rosszabb táplálkozási szokásokat vesz fel. Még rosszabb esetben a betarthatatlan és hatástalan jótanácsok hozzájárulhatnak az evési zavarok (anorexia, bulimia) kialakulásához, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.

| Atkins, Pritikin, vércsoport diéta, Candida diéta, testkontroll, Scarsdale diéta, grépfrút diéta, választódiéta
2009-07-10 08:44:52


Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserénket?

Annak sem kell elkeserednie, aki netán szüleitől örökölte a lassú anyagcserét. Sokat tehetünk azért, hogy gyorsabban égessük el a kalóriákat, és ezáltal fogyni is t...


Megmérték a világ legkövérebb emberét

Megmérték a világ legkövérebb emberének súlyát, mivel korábban csak megbecsülni tudták, hogy fél tonna körül lehet. A férfi pontos súlya 590 kilogramm - közölte s...


Vészesen nő az elhízott gyerekek aránya Angliában

A gyerekkori elhízás lassan vészhelyzetet jelent Angliában egy vezető gyermekegészségügyi szakember szerint.


Minden hatodik felnőtt elhízott az Európai Unióban

Az Európai Unióban a felnőttek fele túlsúlyos és minden hatodik elhízott. A magyarok 21,2 százaléka kórosan elhízott, ezzel az európai uniós országok között a harma...


Génhiba miatt híznak el

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek inkább a zsíros ételeket kedvelik, de az édességeket kevésbé - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, Eredmény...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^