A zsír immunreakcióval fokozza a szívinfarktus rizikóját

A zsíros étrend és az elhízás veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatói. Tanulmányuk a Cell Metabolism című szaklapban jelent meg.


A tanulmány szerzői szerint a jelentős túlsúly olyan immunreakciót indíthat el, amely fokozza a szívroham rizikóját.

A kutatók 1172 embertől vettek vért, voltak közöttük soványak, túlsúlyosak és elhízottak. Azt fedezték fel, hogy a T-limfocita nevű fehérvérsejt nagyobb koncentrációban fordul elő az elhízottaknál. Megállapították, hogy a hasi elhízás esetén nagyobb a T-limfociták koncentrációja, mint a combra-fenékre hízóknál.

A T-sejtek az immunreakciók kulcsfontosságú résztvevői, védik a szervezetet a fertőzésektől. Alapvető szerepet játszanak a gyulladás kialakulásában is, elősegíthetik többek között a zsírok lerakódását az artériák falán, ami érelmeszesedést okozhat és szívinfarktushoz, stroke-hoz vezethet. A zsíros táplálékot fogyasztó egereknél is magas volt a T-limfociták koncentrációja.

Közvetlen kapcsolat van az elfogyasztott étel, a testsúly és a szívbetegségekhez vezető gyulladás között. A gyulladásban résztvevő molekulát célzó gyógyszerek klinikai alkalmazása már folyik rákgyógyítás céljából. Lehet, hogy ezeket a gyógyszereket szívbetegségek kezelésére is használni lehet.

"Nem tudjuk egyelőre, meddig marad meg a vérben a T-limfociták nagy koncentrációja, vagyis az étrend megváltoztatása csökkenti-e a T-sejtek mennyiségét és a szívbetegségek kockázatát, vagy ellenkezőleg: ha egyszer magasra szökött a számuk, az életfogytig úgy is marad"- mondta az egyik kutató.

| zsíros étrend, elhízás, immunválasz, szív- és érrendszeri betegség, túlsúly, szívroham
2017-02-15 00:44:01


Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebb nője

Több mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebbnek tartott nője, az egyiptomi Eman Ahmed Abd al-Ati, aki ezután sikeres gyomorszűkítő műtéten esett ...


Sok kicsi sokra megy

Az edzést és a rendszeres testmozgást semmi nem helyettesíti, de nem árt tudni, hogy számtalan olyan módja létezik a kalória elégetésének, ami nem jár verítékkel és...


A zsír immunreakcióval fokozza a szívinfarktus rizikóját

A zsíros étrend és az elhízás veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary E...


Megérkezett Indiába a világ legkövérebb nője, hogy gyomorszűkítő műtétet hajtsanak végre rajta

Megérkezett a hét végén Indiába a világ legkövérebb nője, hogy a fogyását elősegítendő gyomorszűkítő műtétet végezzenek rajta.


Diéta és fogyás – tévhitek és cáfolatuk

Ha azt halljuk, hogy több kalória elfogyasztásával is lehet fogyni, nem akarunk hinni a fülünknek. Pedig igaz lehet, ugyanis tudásunk a kalóriákról meglehetősen leegysze...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^