Hirdetés

Diétázik? Vegyen kisebb kanalat!

Ha mindent megtesz is annak érdekében, hogy lefogyjon, de nem ügyel a tányér és a kanál mértére, hiábavaló minden erőfeszítés.

diéta, fogyókúra |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: IStock

Hajlamosak vagyunk nagyobb adagokat szedni, ha túl nagy a kanál, különösen, ha ráadásul még a tányér is hatalmas.

A cornell Egyetem kutatói egy érdekes kísérletet végzett. Fagylaltozásra látták vendégül egy nagy egyetem táplálkozástudományi tanszékének 85 hallgatóját, végzős diákját és oktatóját.

A vendégek véletlenszerű kiválasztásban kaptak kisebb vagy nagyobb fagyaltos kelyheket, valamint kisebb és nagyobb gombócokat. A különbségekre nem hívták fel a résztvevők figyelmét.

A vendégek maguk vehettek a fagylaltból, és ekkor a parti egyszer csak tudományos kísérletté vált. A résztvevőket megkérték, becsüljék meg, mennyi fagyaltot raktak a tányérjukra, majd a kutatók pontosan megmérték az adagokat.

Kiderült, hogy azok, akik nagyobb kelyhet kaptak, 31 százalékkal több fagylaltot vettek maguknak, mint a kisebb kehelyből fagylaltozók, és ezt nem is vették észre.

Az is megfigyelhető volt, hogy a nagyobb gombócból vevők is többet kértek, de ez akár a véletlen műve is lehetett, mondják a kutatók. A legnagyobb adaghoz természetesen azok jutottak, akiknél a kehely és a gombóc is nagyobb volt.

Az emberek a tányér méretéhez igazítják az adagjukat. A kutatók azt ajánlják, hogy ne csak az ételt, hanem a tányért is válogassa meg, aki fogyni kíván. Akik fogyni szeretnének, használjanak kisebb tányért és kanalat, míg, akiknek hízniuk kell, mint például az alultápláltak vagy az idősebbek, bátran ehetnek nagy kanállal – írják a kutatók.

A legtöbb ember egységekben gondolkodik, ha az enni- vagy innivalóról van szó, és úgy véli, az a helyes mérték: egy palack, egy doboz vagy egy tányérnyi.

Ez nem újdonság a táplálkozástudományi szakemberek számára. Rámutatnak, hogy a gyorséttermek és vendéglők hatalmas adagjai okolhatók az elmúlt évtizedek elhízási járványáért.

A kutatók szerint azonban az emberek a kultúrájuk részeként sajátítják el, mekkora is egy „rendes adag”. Franciaországban például a joghurtos pohár alig nagyobb, mint az amerikai megfelelője fele, és a franciák mégsem hozzák be a különbséget azáltal, hogy a kisebb adagokból többet esznek.

Egyes élelmiszergyártók kezdik bevezetni a 100 kalóriás egységcsomagokat, ami a szakember szerint megoldás lehet. Ám maguk a fogyókúrázók is tehetnek valamit: ha étterembe mennek, kérjék az adagnak csak a felét a tányérjukra, a másik felét pedig csomagoltassák be elvitelre.

diéta, fogyókúra

2022-08-23 12:30:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop