Ételünk az életünk
Ami nagyapám számára még rituálé volt az étkezés fontossága és szentsége sokunknál ma már csak létfenntartási reflexként működik. Az emberek jelentős része manapság akkor eszik, ha "ráér", és képes akár egy egész napot élelem nélkül eltölteni. A nap végére így farkaséhesen hazaérve felfalja a hűtőt, vagy a közeli gyorsétteremben hamburgerrel és sült krumplival csillapítja éhségét. Azt az egyszerű élettani tényt, hogy amit megeszünk és megiszunk tápanyaggá válik, elődeink a természet folyamatában látták és élték meg. Mi pedig most erről is, mint a múltból annyi másról, megfeledkezünk.
Pulzus 2000 ; Más-Kép Kft.
A jelenkor emberének táplálkozási szokásai negatív irányba változtak, melynek során társadalmi, pszichikai vagy csak élvezeti elveknek engedelmeskedünk. Szervezetünket nem szükségleteinknek megfelelően juttatjuk táplálékhoz és ez előbb-utóbb a fiziológiai egyensúly felborulásához vezet, ahogy felmérések is bizonyítják, 10 esetből 9-ben elhízás a vége.
Ennek, a sajnos világszerte egyre több embert érintő problémának jelentős gazdasági következményei vannak az egészségügyi ellátó rendszerre nézve. Az elhízás ugyanis amellett, hogy rontja a komfortérzetet és az életminőségét, szövődményekhez és társbetegségek kialakulásához vezethet. Ilyen társbetegség például a szív- és érrendszer működését befolyásoló magas vérnyomás, vagy érszűkület, valamint a gyomor-bélrendszert érintő különböző fekélyek. Ezek a Magyarországon szinte népbetegségnek számító megbetegedések könnyen megelőzhetők egy "szívbarát" táplálkozási rend kialakításával.
A tévhittel ellentétben, ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk kedvenc ételeinkről, csupán mértékletességet kell, csakúgy mint az élet egyéb területein, betartani. Élelmezés- és táplálkozástudományi szakemberek 12 pontban összegezték az egészséges táplálkozás ismérveit, melyek közül kedvcsinálónak álljon itt most három:
- Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!
- A változatosság gyönyörködtet: étrendjét többféle élelmiszerből, különböző módon elkészített ételekből állítsa össze!
- Kerülje a zsíros élelmiszereket és ételeket, főzéshez-sütéshez használjon a zsír helyett olajat, süteményekhez margarint.
Nem csak az a zsír, amit annak látunk: rejtett zsírok is találhatók élelmiszerekben. Sőt, nem is kevés! A megengedett napi 60 g zsiradékmennyiségből 1 db kakaós csiga 12,3 grammot tartalmaz, szemben 1 db kifli 1,1 grammos zsírtartalmával.
(Folytatás a következő számban. A Szívbarát Program tájékoztatója alapján)
Ha valakinek mégis súlyproblémái vannak és szeretne megszabadulni fölös kilóitól, a fogyókúrában is a mértékletességet és a rendszerességet kell szem előtt tartania. A fogyókúra egyik alappillére a diéta, ami nem feltétlenül az önsanyargató koplalást jelenti.
Táplálkozástudományi szakemberek szerint a titok nyitja a bevitt és az elhasznált kalóriamennyiség kiegyenlítése. Az elhízás ugyanis egy szigorú élettani törvényen alapszik: több kalóriát veszünk magunkhoz, mint amennyire szervezetünknek szüksége lenne. A diéta nem vezet semmi jóra, ha egész nap koplalunk és ennek következtében estére felfaljuk az egész hűtőt. A diéta alatt is rendkívül fontos, hogy rendszeresen étkezzünk, ne hagyjunk ki egyetlen számunkra megszokott étkezési időt sem.
Étrendünket, csakúgy mint a fogyni vágyóknak diétájukat, életvitelünkhöz kell igazítani. Akinek életmódjából adódóan elég napi 2000 kalória, úgy válogassa össze étrendjét, hogy lehetőleg ezen a határon belül maradjon. Így nem történhet meg az imént említett baleset a hűtővel. Számolni kell a kalóriákat, mozogni, egy kis önfegyelmet gyakorolni és legfőképpen türelmesnek lenni. A szakemberek szerint ugyanis a heti fél-egy kiló testsúlycsökkenés nevezhető ideálisnak. Ha valaki túl gyorsan fogy le, beindul a szakemberek által jo-jo hatásnak nevezett folyamat, amikor a gyorsan leadott kilókat, sőt annak akár 25%-ával többet is, pillanatok alatt visszahízza az illető. Ne keseredjünk el, ha lassan megy: a türelem előbb-utóbb itt is rózsát terem!
2002-08-02 15:58:14