Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz
Jelenlegi táplálkozásunkat a következők jellemzik:
- túlzott energiafogyasztás;
- túlzott hús- és zsírfogyasztás;
- túlzott cukorfogyasztás;
- túlzott sófogyasztás;
- túlzott alkoholfogyasztás;
- alacsony diétásrost-fogyasztás;
- alacsony magnéziumfogyasztás.
Azt ilyen táplálkozás következménye az elhízás, amely számos betegség kialakulásában kockázati tényezőként szerepel. E betegségek közül a következőket tartjuk számon:
- szív- és érrendszeri betegségek:
- érelmeszesedés,
- szívinfarktus,
- magas vérnyomás,
- trombózis;
- epekőbetegség;
- izületi megbetegedések;
- székrekedés;
- anyagcsere betegségek:
- cukorbetegség,
- magas vérzsírszinttel járó kórképek.
Jelenlegi táplálkozásunk ismeretében a feladat világos. A többletet csökkenteni, a hiányokat pótolni kell. Úgy gondolom, hiú ábránd lenne a már kialakult étkezési szokásainkat teljes mértékben megváltoztatni. Viszont arra már kínálkozik lehetőség, - és ezt meg is kell ragadnunk - hogy táplálkozásunkat módosítsuk, javítsuk. Ezt a célt szolgálja az ÚTMUTATÓ PIRAMIS, segítséget nyújtva abban, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást megvalósítsuk. A piramisábrázolás lényege, hogy az egészséges táplálkozás főbb összetevőit, a táplálék mennyiségét, a változatosságot és a mértékletességet grafikai eszközökkel ábrázolja.
A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás "TÍZ PARANCSOLAT"-a- Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is. A sokszínű változatos étrend önmagában biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
- Kerüljük a zsíros ételeket, főzéshez, sütéshez inkább olajat, margarint használjunk. Részesítsük előnyben a gőzölést, a párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést, a zsiradékban való sütéssel szemben. kedvezőbb a kevés liszttel történő habarás.
- Az ételeket kevés sóval készítsük: a mérsékelt sós ízt nagyon hamar meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. Az élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat, az ételek ízesítésére használjunk változatos fűszereket.
- Csak az étkezések befejező fogásaként, hetenként csak 1-2 alkalommal fogyasszunk édességet, süteményt, soha nem étkezések között. Ételeinket csak nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem üdítőket és szörpöket. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.
- Naponta fogyasszunk fél liter tejet és tejtermékeket. Ezek közül az alacsony zsírtartalmúakat válasszuk.
- Rendszeresen, naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzelékeket.
- Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként, vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát, párolt zöldségeket válasszuk a rizs és tészták helyett.
- Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges, minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálék mennyiségét. Legyen meg a napi étkezési "menetrendünk".
- Szomjúság ellen legjobb az ivóvíz. Az alkohol a szervezetre káros, és táplálkozási szempontból energiafelesleget jelentenek.
- Az egészséges táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni.
Bőséges fogyasztásra javasolt élelmiszerek: elsősorban a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, a zsírszegény tej, tejtermékek, hal, továbbá a barna kenyér és burgonya.
Mérsékelt fogyasztásra javasolt: a nem zsíros húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok (zsír helyett célszerű az olaj, vaj helyett a margarin használata), tojás, tészta, száraz hüvelyesek.
Kerülni kell: az édességek, cukrozott készítmények, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor fogyasztását.
2002-07-18 12:33:51