Hirdetés

Mit együnk csontjaink védelme érdekében?

A középkorú embereknek, különösen a nőknek, lassan ritkulni kezdenek a csontjai, és a menopauza után felgyorsul ez a folyamat. A folyamat lelassítható, többet tehetünk, mint gondolnánk, a megfelelő étkezéssel.

táplálkozás, kalcium, csont, csontritkulás |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

– Tej

A kalcium elengedhetetlen a csontok számára. Az 50 év alattiaknak napi 1000 mg szükséges, 50 felett már 1200. Egyetlen pohár tejben 300 mg kalcium van.

– Joghurt és sajt

Ha valaki nem bírja a tejet, kiváló kalciumforrás a joghurt vagy a különféle sajtok is. Egy pohár joghurtban ugyanannyi kalcium van, mint a tejben. A laktózérzékenyek számára léteznek laktózmentes tejtermékek, amelyek azonos mennyiségű kalciumot tartalmaznak.

– Szardínia

Nagyszerű kalciumforrás a szardínia, mégpedig a benne levő halcsont miatt.

– Kínai kel

Bizonyos zöldségfélékben is bőségesen megtalálható a kalcium, elsősorban a kínai kelben, de, bár kisebb mennyiségben, a brokkoli és a spenót is tartalmazza.

– Dúsított élelmiszerek

Ha a fentieket valami miatt nem kedveljük, fontoljuk meg a kalciummal dúsított élelmiszerek fogyasztását, elsősorban a reggeli müzlik és egyes gyümölcslevek jöhetnek szóba.

– Kalcium-kiegészítők

A táplálék-kiegészítők szedése könnyű és egyszerű módja annak, hogy szervezetünk kalciumhoz jusson. Ha azonban elegendő tejterméket és zöldfélét fogyasztunk, nincs szükség külön pótlásra. Napi 1500 mg-nál több kalciumra nincs szüksége a szervezetnek.

– Szója

A szójában is van kalcium, azonban olyan egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyekre szintén szükség van a csontok erősítéséhez. A növényi alapú izoflavonok szintén fokozzák a csontsűrűséget, ezekből sok van a szójában.

– Lazac

Mind a lazac, mind a többi zsíros halfajta számos, a csontok szempontjából előnyös tápanyagot tartalmaz, a kalciumon kívül D-vitamint, amelynek a kalcium felszívódásában van szerepe.


– Diófélék, magvak

A diófélék fogyasztása számos módon járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Igen sok kalciumot tartalmaz a mandula, a pisztácia és a napraforgómag is. Omega-3 tartalma miatt érdemes fogyasztani a diót és a lenmagot, a földimogyoró és a mandula pedig káliumot tartalmaz, mely lassítja a kalcium kiürülését.

– Óvatosan a sóval

A túlzott konyhasófogyasztás csontritkulás egyik fő oka.

– Napfény, mozgás

Igaz, a napfény nem étel, de a D-vitamin hatékony formává való átalakuláshoz szükséges. D-vitamin nélkül a kalcium nem tud felszívódni. A testmozgás is nagymértékben hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez.
táplálkozás, kalcium, csont, csontritkulás

2010-03-30 13:31:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop