Hirdetés
Mit együnk csontjaink védelme érdekében?
A középkorú embereknek, különösen a nőknek, lassan ritkulni kezdenek a csontjai, és a menopauza után felgyorsul ez a folyamat. A folyamat lelassítható, többet tehetünk, mint gondolnánk, a megfelelő étkezéssel.
A kalcium elengedhetetlen a csontok számára. Az 50 év alattiaknak napi 1000 mg szükséges, 50 felett már 1200. Egyetlen pohár tejben 300 mg kalcium van.
– Joghurt és sajt
Ha valaki nem bírja a tejet, kiváló kalciumforrás a joghurt vagy a különféle sajtok is. Egy pohár joghurtban ugyanannyi kalcium van, mint a tejben. A laktózérzékenyek számára léteznek laktózmentes tejtermékek, amelyek azonos mennyiségű kalciumot tartalmaznak.
– Szardínia
Nagyszerű kalciumforrás a szardínia, mégpedig a benne levő halcsont miatt.
– Kínai kel
Bizonyos zöldségfélékben is bőségesen megtalálható a kalcium, elsősorban a kínai kelben, de, bár kisebb mennyiségben, a brokkoli és a spenót is tartalmazza.
– Dúsított élelmiszerek
Ha a fentieket valami miatt nem kedveljük, fontoljuk meg a kalciummal dúsított élelmiszerek fogyasztását, elsősorban a reggeli müzlik és egyes gyümölcslevek jöhetnek szóba.
– Kalcium-kiegészítők
A táplálék-kiegészítők szedése könnyű és egyszerű módja annak, hogy szervezetünk kalciumhoz jusson. Ha azonban elegendő tejterméket és zöldfélét fogyasztunk, nincs szükség külön pótlásra. Napi 1500 mg-nál több kalciumra nincs szüksége a szervezetnek.
– Szója
A szójában is van kalcium, azonban olyan egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyekre szintén szükség van a csontok erősítéséhez. A növényi alapú izoflavonok szintén fokozzák a csontsűrűséget, ezekből sok van a szójában.
– Lazac
Mind a lazac, mind a többi zsíros halfajta számos, a csontok szempontjából előnyös tápanyagot tartalmaz, a kalciumon kívül D-vitamint, amelynek a kalcium felszívódásában van szerepe.
– Diófélék, magvak
A diófélék fogyasztása számos módon járul hozzá egészségünk megőrzéséhez. Igen sok kalciumot tartalmaz a mandula, a pisztácia és a napraforgómag is. Omega-3 tartalma miatt érdemes fogyasztani a diót és a lenmagot, a földimogyoró és a mandula pedig káliumot tartalmaz, mely lassítja a kalcium kiürülését.
– Óvatosan a sóval
A túlzott konyhasófogyasztás csontritkulás egyik fő oka.
– Napfény, mozgás
Igaz, a napfény nem étel, de a D-vitamin hatékony formává való átalakuláshoz szükséges. D-vitamin nélkül a kalcium nem tud felszívódni. A testmozgás is nagymértékben hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez.
2010-03-30 13:31:31