Hirdetés

Mit egyen a gyerek?

Valószínűleg egyszerűbb időskorban idegen nyelvet tanulni, mint egyéni étkezési szokásainkon változtatni, mert az nagyon korán alakult ki. Ezért fontos, hogy gyermekeinket már kicsi korban "értelmes" étkezésre szoktassuk. Ez a szülők tudatos odafigyelése nélkül nem lehetséges.

étkezési szokás, étkezési kultúra, egészséges táplálkozás |

InforMed Hírek14:40-41   InforMed | Mercz, M.


Fast food

A család étkezési kultúrája kijelöli az utat a gyermek számára. Igaz, hogy egy későbbi tudatos váltás nem lehetetlen, de a szülők példája alapvető. Ha az anya odafigyel arra, hogy jól összeállított és változatos ételeket kínáljon, akkor a gyerek hajlandó lesz új ételeket is kipróbálni.

Erősödik a "gyorsétkezések" tendenciája. Reggel hirtelen bekapunk pár falatot, délben jön az alacsony tápértékkel bíró "fast food", és a vacsorát a tévé előtt fogyasztjuk el. Az ilyen és ehhez hasonló szokások esetén az egészséges étel szerepe már csak igen csekély.

Látszólag jó

Azt sem állíthatjuk, hogy az élelmiszeripar igazán igyekezne ezt a trendet gátolni. Hiszen a petit danon izgalmas, fagyit is lehet belőle készíteni, a kóla pedig egyenesen imázs kérdéssé válik. Annak érdekében, hogy a tejszelet tényleg eljusson a gyerekekhez, a reklámipar mindent ötletét beveti.

Ehhez járul még az is, hogy sokszor a kétes tápértékű termékeket olyan etikettel látják el, amelyek az egészséget sugallják. (Így például C-vitaminnal dúsított limonádék versengenek a vevők kegyeiért, és a müzli szeletek és kekszek a teljes értékű reggeli látszatát igyekeznek kelteni...)

Elhízás

A gyerekek alig fogyasztanak olyan táplálékokat, amelyek B-vitaminokat és vasat tartalmaznak, a napi kalciumfejadagjuk sem kielégítő. Nagyon sok gyerek túl sokat, túl édeset és túl zsírosat eszik, ami természetesen nem marad következmények nélkül! A nyolcévesek 8-12 %-a túlsúlyos. Ez összefügg a család helyzetével és étkezési, életmódbeli szokásaival is.

A túlsúlyos szülők gyerekeinek 80 %-a előbb-utóbb maga is túlsúlyossá válik, és ez nagyon nyugtalanító adat, ha meggondoljuk, hogy a túlsúlyos emberek az átlagosnál gyakrabban szenvednek szív- és keringési problémákban, és rendkívül magas a köszvény és a diabétesz rizikója is.

A gyerekeknél különösen fontos a helyes táplálkozás, ennek egyszerű oka, hogy szervezetük nehéz munkát végez. Növekszik, csontokat, izmokat és más szöveteket épít fel. A helytelen vagy nem kielégítő táplálékbevitel súlyos következményekkel jár: hiánybetegségek alakulhatnak ki, de akár jelentős fejlődési rendellenességek is felléphetnek.

A gyerekek szervezete csak nagyon kevés energiát tud raktározni. Ez egyben azt is jelenti, hogy gyakrabban kell enniük, mint a felnőtteknek, ezért van szükségük tízóraira és uzsonnára. Két-három köztes étkezés az igazán ideális számukra, elsősorban akkor, ha az nyerskosztból, gyümölcsből, zöldségekből vagy tejtermékekből áll.

Csak a napi legalább ötszöri étkezés biztosít egyenletes táplálék-, vitamin- és ásványianyag-pótlást, és ad elegendő energiát a gyermekeknek ahhoz, hogy egész nap jól érezhessék magukat a bőrükben.

Mit egyenek?

Mindez már a változatos, bőséges, tápláló reggelinél kezdődik, majd az egészséges - a gyereknek ízlő - tízóraival folytatódik, amit tényleg el is fogyaszt.

A gyakorlat azonban az esetek többségében teljesen mást mutat. A hat- és tizennégy éves gyerekek egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizett, csak a fele visz magával tízórait. Így persze nem csoda, ha nem tudnak a tanulásra odafigyelni, fáradtak, és sokan még rosszul is lesznek.

Ideális táplálék összetétel:
  • 10 % fehérje
  • maximum 40 % zsír
  • kereken 50 % szénhidrát, amelyből a tiszta cukor összesen maximum 10 % legyen.
A gyerekek és a fiatalok számára tehát az a legfontosabb, hogy viszonylag kevés zsírt és több komplex szénhidrátot - gabonát, müzlit, burgonyát, gyümölcsöt és zöldséget - fogyasszanak!

Természetesen az elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag mindennapos bevitele is elengedhetetlen!

A C-vitamin hiánya pl. gyengíti az immunrendszert, a fertőzésekkel szembeni ellenállást, s azoknál a gyerekeknél, akik túl kevés D-vitamint kapnak, fennáll az angolkór veszélye. A legjobb vitaminforrások a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

Az egyik legfontosabb ásványi anyag a kalcium, amelyből a gyerekeknek naponta legalább másfél grammra van szükségük! Felnőttek esetében egyharmaddal kevesebb is elegendő. A kalciumra a csontok növekedése miatt van nagy szükség.

A legjobb kalciumforrások a tejtermékek. Akkor teszünk igazán jót csemeténkkel, ha megkedveltetjük vele a natúr - édesítőszer nélküli - savanyított tejtermékeket is: a joghurtot, a kefirt, az írót.

A folyadékbevitel kérdése sem elhanyagolható. Mint említettük, a gyerekek nem képesek sok energiát raktározni, és ez igaz a vízre is. Ezért rendszeresen kell inniuk, naponta legalább másfél litert, sok mozgás esetén ennél is többet.

Miután az izzadtsággal nyomelemek és ásványi anyagok is távoznak szervezetükből, számukra az ideális szomjoltó a gyümölcstea és a frissen facsart, buborékmentes ásványvízzel hígított gyümölcslé.

A kóla, a limonádé, a cukrozott gyümölcslevek és gyümölcsnektárok magas cukortartalmuk miatt kevésbé ajánlhatóak, hiszen a szomjat igazából nem oltják, ugyanakkor rengeteg felesleges cukrot juttatnak a kicsik szervezetébe, és a fogaiknak is ártanak!

étkezési szokás, étkezési kultúra, egészséges táplálkozás

2017-02-23 21:41:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop