Hirdetés
Mit egyen a gyerek?
Valószínűleg egyszerűbb időskorban idegen nyelvet tanulni, mint egyéni étkezési szokásainkon változtatni, mert az nagyon korán alakult ki. Ezért fontos, hogy gyermekeinket már kicsi korban "értelmes" étkezésre szoktassuk. Ez a szülők tudatos odafigyelése nélkül nem lehetséges.
étkezési szokás, étkezési kultúra, egészséges táplálkozás |
InforMed Hírek14:40-41 InforMed | Mercz, M.
Fast food
A család étkezési kultúrája kijelöli az utat a gyermek számára. Igaz, hogy egy későbbi tudatos váltás nem lehetetlen, de a szülők példája alapvető. Ha az anya odafigyel arra, hogy jól összeállított és változatos ételeket kínáljon, akkor a gyerek hajlandó lesz új ételeket is kipróbálni.
Erősödik a "gyorsétkezések" tendenciája. Reggel hirtelen bekapunk pár falatot, délben jön az alacsony tápértékkel bíró "fast food", és a vacsorát a tévé előtt fogyasztjuk el. Az ilyen és ehhez hasonló szokások esetén az egészséges étel szerepe már csak igen csekély.
Látszólag jó
Azt sem állíthatjuk, hogy az élelmiszeripar igazán igyekezne ezt a trendet gátolni. Hiszen a petit danon izgalmas, fagyit is lehet belőle készíteni, a kóla pedig egyenesen imázs kérdéssé válik. Annak érdekében, hogy a tejszelet tényleg eljusson a gyerekekhez, a reklámipar mindent ötletét beveti.
Ehhez járul még az is, hogy sokszor a kétes tápértékű termékeket olyan etikettel látják el, amelyek az egészséget sugallják. (Így például C-vitaminnal dúsított limonádék versengenek a vevők kegyeiért, és a müzli szeletek és kekszek a teljes értékű reggeli látszatát igyekeznek kelteni...)
Elhízás
A gyerekek alig fogyasztanak olyan táplálékokat, amelyek B-vitaminokat és vasat tartalmaznak, a napi kalciumfejadagjuk sem kielégítő. Nagyon sok gyerek túl sokat, túl édeset és túl zsírosat eszik, ami természetesen nem marad következmények nélkül! A nyolcévesek 8-12 %-a túlsúlyos. Ez összefügg a család helyzetével és étkezési, életmódbeli szokásaival is.
A túlsúlyos szülők gyerekeinek 80 %-a előbb-utóbb maga is túlsúlyossá válik, és ez nagyon nyugtalanító adat, ha meggondoljuk, hogy a túlsúlyos emberek az átlagosnál gyakrabban szenvednek szív- és keringési problémákban, és rendkívül magas a köszvény és a diabétesz rizikója is.
A gyerekeknél különösen fontos a helyes táplálkozás, ennek egyszerű oka, hogy szervezetük nehéz munkát végez. Növekszik, csontokat, izmokat és más szöveteket épít fel. A helytelen vagy nem kielégítő táplálékbevitel súlyos következményekkel jár: hiánybetegségek alakulhatnak ki, de akár jelentős fejlődési rendellenességek is felléphetnek.
A gyerekek szervezete csak nagyon kevés energiát tud raktározni. Ez egyben azt is jelenti, hogy gyakrabban kell enniük, mint a felnőtteknek, ezért van szükségük tízóraira és uzsonnára. Két-három köztes étkezés az igazán ideális számukra, elsősorban akkor, ha az nyerskosztból, gyümölcsből, zöldségekből vagy tejtermékekből áll.
Csak a napi legalább ötszöri étkezés biztosít egyenletes táplálék-, vitamin- és ásványianyag-pótlást, és ad elegendő energiát a gyermekeknek ahhoz, hogy egész nap jól érezhessék magukat a bőrükben.
Mit egyenek?
Mindez már a változatos, bőséges, tápláló reggelinél kezdődik, majd az egészséges - a gyereknek ízlő - tízóraival folytatódik, amit tényleg el is fogyaszt.
A gyakorlat azonban az esetek többségében teljesen mást mutat. A hat- és tizennégy éves gyerekek egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizett, csak a fele visz magával tízórait. Így persze nem csoda, ha nem tudnak a tanulásra odafigyelni, fáradtak, és sokan még rosszul is lesznek.
Ideális táplálék összetétel:
- 10 % fehérje
- maximum 40 % zsír
- kereken 50 % szénhidrát, amelyből a tiszta cukor összesen maximum 10 % legyen.
Természetesen az elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag mindennapos bevitele is elengedhetetlen!
A C-vitamin hiánya pl. gyengíti az immunrendszert, a fertőzésekkel szembeni ellenállást, s azoknál a gyerekeknél, akik túl kevés D-vitamint kapnak, fennáll az angolkór veszélye. A legjobb vitaminforrások a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.
Az egyik legfontosabb ásványi anyag a kalcium, amelyből a gyerekeknek naponta legalább másfél grammra van szükségük! Felnőttek esetében egyharmaddal kevesebb is elegendő. A kalciumra a csontok növekedése miatt van nagy szükség.
A legjobb kalciumforrások a tejtermékek. Akkor teszünk igazán jót csemeténkkel, ha megkedveltetjük vele a natúr - édesítőszer nélküli - savanyított tejtermékeket is: a joghurtot, a kefirt, az írót.
A folyadékbevitel kérdése sem elhanyagolható. Mint említettük, a gyerekek nem képesek sok energiát raktározni, és ez igaz a vízre is. Ezért rendszeresen kell inniuk, naponta legalább másfél litert, sok mozgás esetén ennél is többet.
Miután az izzadtsággal nyomelemek és ásványi anyagok is távoznak szervezetükből, számukra az ideális szomjoltó a gyümölcstea és a frissen facsart, buborékmentes ásványvízzel hígított gyümölcslé.
A kóla, a limonádé, a cukrozott gyümölcslevek és gyümölcsnektárok magas cukortartalmuk miatt kevésbé ajánlhatóak, hiszen a szomjat igazából nem oltják, ugyanakkor rengeteg felesleges cukrot juttatnak a kicsik szervezetébe, és a fogaiknak is ártanak!
2017-02-23 21:41:30