Hirdetés

Karfiolos finomságok - Kalóriaszegény, mégis laktató

A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségféle. Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. Feltehetően Kínából származik, onnan került át a Közel-Keletre, majd Spanyolországba. A 16. században tűnik fel Olaszországban. Elsősorban Európában lett népszerű...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(2):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

A karfiol energiatartalma alacsony, ugyanakkor magas telítő értékkel párosul. Tehát nem kell ahhoz sokat ennünk belőle, hogy jóllakjunk tőle. Energiaszegény étrendben és - elenyésző szénhidráttartalma miatt - cukorbetegeknek kedvező táplálék. A benne levő rostanyag jelentős C-vitamin-tartalma és - a többi káposztaféléhez hasonlóan - bizonyos kéntartalmú összetevők jelenléte miatt védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, elsősorban a bélrák kialakulásával szemben.

NE FELEDJÜK! Puffasztó, bélgáz képző hatása miatt fogyasztása az emésztőrendszer megbetegedései esetén nem javasolt. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban hetente akár kétszer is szerepelhet az étrendben valamilyen formában. A karfiol sokoldalúan felhasználható káposztaféle. Húsos virágzatát fogyasztjuk nyersen, félig vagy puhára főzve. Tömör szerkezete miatt hőhatásra nem esik össze, tömegét, formáját megőrzi, ezért felhasználása gazdaságos, és tetszetős ételek készíthetők belőle, például levesek, kiadós köretek, saláták, húspótló feltétek és egytálételek is.

LEGÍROZOTT KARFIOLLEVES

Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 1 l zöldségleves, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, szerecsendió, só, fehér bors, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín, V2 csomag metélőhagyma

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáit a tövéről letörjük, a tövét pedig felszeleteljük. 10 dkg karfiolrózsát egész apróra szedünk szét, és félretesszük. A többit forrásban levő zöldséglevesben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és lehűtjük. Ezután összeturmixoljuk. Szükség szerint kis levest öntünk hozzá. A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a lisztet. Ráöntjük a levest, és állandó keverés mellett addig forraljuk, míg besűrűsödik. Ezután beleöntjük a karfiolpürét és a félretett rózsákat. 4-5 percig főzzük. A megmosott metélőhagymát apróra vágjuk. A levest levesszük a tűzről, szerecsendióval, sóval, fehér borssal fűszerezzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és a leveshez öntjük. Rövid időre visszatesszük a tűzre, de forralni már nem szabad. A levest megszórjuk a metélőhagymával, és azonnal tálaljuk.

KARFIOL CHILIMORZSÁBAN

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú karfiol, 1 l zöldségleves, 1 csokor petrezselyem, 1-2 kisebb chilipaprika, 3 szelet pirított kenyér, 4 dkg parmezán sajt, 6 dkg margarin, só

A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedve a zöldséglevesben 8 percig félkeményre főzzük, majd lecsepegtetjük. A petrezselymet és a chilit apróra vágjuk, a pirítóst szétmorzsoljuk, és összekeverjük a reszelt sajttal. A petrezselymet és a chilit belekeverjük az olvasztott margarinba, megsózzuk. A karfiolt kivajazott tűzálló formába tesszük, és aláöntünk egy kevés zöldséglevest. A sajtos morzsát elvegyítjük a petrezselymes keverékkel, és megszórjuk vele a karfiolt.

Sütőben 200 °C-on 15 percig sütjük, míg a morzsa aranybarna lesz. Újburgonyával vagy burgonyapürével tálaljuk.

JEGYEZZÜK MEG! A karfiol szép, fehér marad, ha főzővizéhez citromlét vagy tejet öntünk.

SAJTOS KARFIOL

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 10 dkg zsemlemorzsa, 1,5 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, margarin, só

A rózsáira szedett karfiolt gőzben vagy forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk a zsemlemorzsa felével, és elosztjuk rajta a karfiolrózsákat. Megsózzuk, meghintjük a maradék zsemlemorzsával. Ráöntjük a kikevert tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Köretnek kiváló.

KARFIOLFASÍRT

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 tojás, liszt, só, bors, reszelt szerecsendió, olaj a sütéshez

A rózsáira szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, lecsurgatjuk. A főtt karfiolt burgonyanyomóval összetörjük, és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Beledolgozunk egy tojást, és ízlés szerint fűszerezzük. Lisztes kézzel lapos pogácsákat formázunk a masszából, és bő, forró olajban kisütjük. Melegen, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

ROPOGÓS KARFIOLRÓZSA ŐSZI BARACKMÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 40 dkg karfiol, 10 dkg liszt, 3 evőkanál olaj, 2 tojásfehérje, 15 g lenmag, olaj a sütéshez, só, 1 fej vöröshagyma, 1 kis darab gyömbér, 40 dkg őszibarack - konzerv is lehet -, 1 evőkanál ecet

A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben roppanósra főzzük. Közben a lisztből a tojásfehérjével, a lenmaggal, 1 evőkanál olajjal, sóval és 1 dl vízzel palacsintasűrűségű tésztát készítünk, amit 45 percig állni hagyunk.

A hagymát és a gyömbért apró kockákra vágjuk, és 1 evőkanál forró olajban üvegesre pirítjuk. Beletesszük a barackot, majd összeturmixoljuk. Ecettel, sóval ízesítjük. A felforrósított olajban kisütjük a tésztába mártogatott karfiolrózsákat. Papírszalvétán lecsepegtetjük. Őszibarackmártással tálaljuk.

Jeni Zsuzsanna

2006-02-05 18:53:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop