Hirdetés

Karácsony az egészség jegyében

A hagyományok igen fontosak mindannyiunk életében, a lelki egészség megőrzéséhez is hozzájárulnak. Van azonban egy terület, ahol még az ünnepek alatt is eltérhet a szokásostól az, aki úgy gondolja, hogy kipróbálja az ünnepi menüt másképpen. Receptekkel is igyekszünk ebben segíteni!

recept, karácsony, egészséges táplálkozás |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A legtöbb családnál a karácsony nemcsak az együttlét, az ajándékozás, de a nagy zabálások ideje is. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, majonézes saláták, és persze bejgli meg számtalan apró és nagyobb sütemény kerül ilyenkor az asztalokra.

Ha nem akarunk eltérni a hagyományoktól, akkor is tehetünk valamit az egészségünk érdekében.

Egyszerű megoldás, ha kisebb adagokat tálalunk. Nem szükséges úgy befejezni az ünnepi ebédet vagy vacsorát, hogy a vendégsereg nem bír felállni az asztaltól.

Ennek érdekében jó, ha nap közben kis tálkákban magvakat kínálunk, néhány szem mandula vagy dió teltségérzetet okoz, már nem is kívánunk annyit enni az asztalnál. Az olajos magvak ezen kívül egészségesek is.

Most egy menüsort ajánlunk, amely nem a szokásos fogásokból áll, ám mindegyik egészséges, ráadásul nem csak az ünnepeken fogyasztható.

Elkészítésük sem igényel különösebb szaktudást, ám ételeinket csak ajánlásnak szántuk, a pontos mennyiségeket a zsemle és a muffin kivételével nem adtuk meg, szakácskönyvek százai állnak rendelkezésre.

Kezdjük a sort a céklasalátával

A céklát lehet nyersen vagy kicsit megfőve is lereszelni, esetleg apró kockákra vágni. Egy kis zellert és fokhagymát is adhatunk hozzá, aki szereti joghurtos öntetet tehet rá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Pár szem durvára vágott dió feldobja ezt az egyszerű, de ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag előételt.

Sütőtökleves

A sütőtöklevesnek most van a szezonja. Vágjuk fel a tököt kis kockákra, és egy feldarabolt hagymával olívaolajon egy kis víz és só, bors hozzáadásával pároljuk meg. Ha puha, turmixoljuk le, öntsük fel alaplével (a leveskocka is megteszi, ha nincs kéznél zöldség-alaplé) és forraljuk össze. Joghurtot adhatunk hozzá, és aki szereti, tehet bele fokhagymás pirított zsemlekockát is.

Süt csirkemell sült citrommal

A vékonyra szeletelt ciromkarikákat sütőpapírra téve egyesével olajozzuk és sózzuk meg, majd süssük kicsit szárazra, amíg a szélük enyhén megpirul. Közben a megtisztított csirkemell-filét laposra verjük ki, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk meg teljes kiőrlésű lisztben, a fölösleget rázzuk le róla. Olívaolajon süssük a hús mindkét oldalát 2-3 percig, majd adjunk hozzá csirke alaplét, egy kis kapribogyót, és pároljuk 5-8 percig, míg a leve be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a sült citromot, egy kis vajat, apróra vágott petrezselyemzöldet és még egy kis borsot, és pároljuk további néhány percig. Pikáns, zsírszegény, tápláló fogás.

Köretnek teljes kiőrlésű lisztből sütött zsemle

Kínálhatunk a csirkéhez barna rizst, de újításképpen megadjuk egy finom zsemle receptjét.

Hozzávalók:
1 ½ csésze langyos, zsírszegény tej
¼ csésze cukor
¼ csésze nem sózott, olvasztott vaj
¼ csésze olívaolaj
3 nagy tojás
1 csomag (2 ¼ teáskanál) élesztőpor
3 csésze teljes kiőrlésű liszt
2 csésze finomliszt
1 ¼ teáskanál só
2 evőkanál búzacsíra

1. Keverjük össze a tejet, cukrot, vajat, olajat és 2 tojást egy nagy tálban. Egy kisebb tálba szórjuk az élesztőt, a teljes kiőrlésű lisztet és 1 ½ csésze finomlisztet, valamit a sót, rázzuk össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverjük össze fakanállal. Ragacsos tésztát kapunk.

2. A ½ csésze finomlisztet szórjuk deszkára, borítsuk rá a tésztát, és gyúrjuk néhány percig, míg a massza föl nem veszi az összes lisztet. Tegyük vissza a tálba, és kelesszük szobahőmérsékleten, míg kétszeresére nem nő (1- 1 ½ óra). Visszatéve a deszkára formázzunk belőle téglalapot, vágjuk fel a tésztát négy egyforma méretű csíkra, majd minden csíkot még hat részre.

3. Egy-egy adaggal dolgozzunk tovább, hajtsuk be a tészta szögeit, ez lesz a zsemle alja, és formázzunk kis zsemléket a tésztából. Helyezzük sütőpapírral kibélelt és kiolajozott tepsibe a 24 zsemlét, és fedjük le őket nylonfóliával, majd kelesszük szobahőmérsékleten, míg kétszeresére nem nőnek.

4. A maradék tojással kenjük meg a zsemlék tetejét, és szórjuk rá a búzacsírát. Előmelegített sütőben (180 fok) süssük addig, míg világosbarna nem lesz a tetejük, körülbelül 20 percig.

Desszertnek adhatunk banános muffint

A banános muffin fele annyi cukorral készül, mint a többi, hiszen a tésztájába dolgozott banán önmagában is édes.

Két banánt nyomkodjunk szét villával, adjunk hozzá 1 tojást, 1 csésze langyos tejet, 1/3 csésze olívaolajat, 2 csésze lisztet (nagyon finom tönkölyliszttel), 1 evőkanál sütőport, ½ teáskanál sót és ¼ csésze barna cukrot. A hozzávalókat jól keverjük össze, ez lesz az alaptészta. Önmagában is finom, de szórhatunk bele diót, mákot, mazsolát, szárított vagy friss gyümölcsöt, aszalt szilvát. Muffin formába téve előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Az egészséges, zsír- és szénhidrátszegény ebéd vagy vacsora után se heveredjünk le a családdal a TV elé. Menjünk ki a szabadba, séta közben is nagyon jókat lehet beszélgetni. Ne feledjük, már fél óra ütemes séta is csodákat tehet. Persze, csak ha minden nap gyakoroljuk – az új esztendőben is.
recept, karácsony, egészséges táplálkozás

2013-01-24 22:28:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop