Hirdetés

Ínyencségek kemény tojásból

A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvét táján időszerűek a kemény tojásból készült változatos ételek, bármikor gyorsan, egyszerűen elkészíthetők az alábbiak.

tojás, recept, táplálkozás |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Tojáskrém

Nyolc keményre főzött tojást vágjunk fel apró kockákra, adjunk hozzá 6 evőkanál zsírszegény majonézt, sót, borsot, mustárt, apróra vágott hagymát (hagymakrém is megfelel), 8-10 szem karikára vágott olajbogyót, két kanál kapribogyót, bőven összevágott petrezselyemzöldet, és lazán, óvatosan keverjük össze.
Pirítósra, vagy kenyérre halmozva nagyszerű vacsora.

Pácolt tojás

Igazi ínyencség a pácolt tojás. Keményre főzött és meghámozott – vagy, aki jobban szereti buggyantott – tojást tegyünk egy befőttes üvegbe, öntsünk rá vízzel hígított borecetet, adjunk hozzá borsot, sót, felkarikázott újhagymát, kockára vágott paprikát és egy kis olívaolajt. Hagyjunk 5-6 órán át, vagy akár egy éjszakára a hűtőben, hogy a tojás átvegye az ízeket.

Tojáspaprikás

Apróra vágott vöröshagymát fonnyasszunk meg olívaolajon, öntsünk hozzá egy kis vizet és pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá bőven édes pirospaprikát. Ebbe a mártásba helyezzük a negyedekre vágott kemény tojásokat, majd néhány kanál tejfölt. A legvégén egy kis mustárral tesszük pikánssá a paprikást.

Párolt rizs vagy galuska illik hozzá, laktató egytálétel.

Tojás fasírtban

A sokak által ismert Stefánia-vagdalt úgy készül, hogy a darálthúsból, tojásból, apróra vágott hagymából és zsemlemorzsából készült massza közepébe tojásokat nyomkodunk, úgy sütjük ki egyben.

Újabb változata, ha a kb. fél kiló darált húshoz 3 keményre főtt tojást felnegyedelünk, és a darálthús-keveréket 12 részre osztva lapocskákat készítünk, majd a közepükre helyezzük a negyed tojásokat és a szélüket felhajtva gombócokat formálunk belőlük. Ezeket aztán kisüthetjük olajban is, de még finomabb, ha bazsalikomos paradicsommártást készítünk és ebben fűzzük puhára a tojással töltött húsgombócokat.

Jó étvágyat!

tojás, recept, táplálkozás

2017-04-12 09:43:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop