Hirdetés

Ínyenc halas falatok

Finom falatok ínyenceknek, melyek gyorsan elkészíthetők és egészségesek. Fantasztikus feltétek, rafinált elkészítési módok bizonyítják, hogy a halat nem csupán panírozva vagy sütve tehetjük az asztalra. Próbálja ki egyszer másképp!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

ALMAPUFFANCS - LAZACOS KÖRETTEL

Hozzávalók: köret - 25 dkg füstölt lazac, 7 kisebb fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál torma, só, bors, 3-4 evőkanál olaj Puffancs - 25 dkg zellergumó, 2 db savany-kás alma, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 6 dkg vaj

A lazacot és a hagymát kockákra vágjuk, a kaprot felaprítjuk, és összekeverjük. Az ecetet, citromlét, tormát, sót, borsot és olajat összekeverjük, és ráöntjük a lazacra. A megtisztított, meghámozott zellert és almát durvára reszeljük. Konyharuhában jól átnyomkodjuk, sóval, borssal fűszerezzük. Elkeverjük a liszttel és a tojással. Forró olajban 12 puffancsot sütünk. A lazacos körettel tálaljuk.

ANDALÚZIAI HALLEVES

Hozzávalók: fél cukkini, 10 dkg kelkáposzta, 2 szem paradicsom, fél csomag leveszöldség, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 4 dl hallé, 1 dl vörösbor, 50 ml paradicsomlé, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, 1 kávéskanál vegyes zöldfűszer, kevés zöldségleves, 15 dkg vegyes halfilé (lehetőleg tengeri hal), 2 evőkanál főtt rizs, 70 g főtt kagylótészta

A megtisztított és felaprított zöldségeket és az áttört fokhagymát forró olajon megpároljuk. Ráöntjük a hallevet, a bort, hozzáadjuk a paradicsomlevet és a paradicsompürét, felforraljuk, és 5 percig közepes tűzön főzzük. A levest sóval, borssal, a zöldfűszerekkel és a zöldséglevessel ízesítjük. A megmosott halat lecsepegtetjük, nagyobb darabokra vágjuk. A rizzsel és a tésztával együtt a leveshez adjuk, és együtt főzzük tovább, míg a halszeletek puhák nem lesznek. A hallevest ízlés szerint feketeborssal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

HALSZELETEK ZÖLDSÉGÁGYON

Hozzávalók: 4 szelet hal (fogas- vagy pisztrángfilé), 1 citrom leve, 1 kisebb kelkáposzta, 2-3 sárgarépa, 1 dl zöldségleves, fél kávéskanál kapor, fél kávéskanál só, bors, 1 dl tej, fél dl fehérbor, 1 csomag francia fűszerkeverék

A megmosott halszeleteket meglocsoljuk a citromlével, és lefedjük. A káposztát félbe, majd csíkokra vágjuk, ugyanígy a sárgarépát is. Kevés olajon jól átdinszteljük. Leöntjük a zöldséglevessel, kaporral, sóval, borssal fűszerezzük, lefedve puhára pároljuk. Margarinnal kikent felfújtformába terítjük, erre tesszük a sóval, borssal ízesített halszeleteket. Alufóliával lefedjük, és előmelegített sütőben 220 °C-on 25 percig pároljuk. Közben elkészítjük a mártást. 1 dl tejet fél dl fehérborral állandó keverés mellett felmelegítünk, 1 csomag francia fűszerkeverékkel ízesítjük. A mártást az elkészült halra öntjük vagy külön tálaljuk. Petrezselymes burgonyát kínálunk hozzá.

FOGAS ZÖLDBORSÓMÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 1,5 kg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál vaj, fél liter zöldségleves, 1 kg burgonya, kb. 60 dkg fogas (4 szelet), 'A l fehérbor, 1 babérlevél, 3 szem fehérbors, 1 citrom, 1,2 dl tejszín, szerecsendió, turbolya, 1 kávéskanál citrombors

A hagymát kockákra vágjuk. 1 evőkanál olajat felforrósítunk, és a hagymát üvegesre pároljuk benne, majd beletesszük a borsót is, és rövid ideig együtt dinszteljük. Felöntjük a levessel, és felforraljuk. Gyenge tűzön lefedve 20 percig főzzük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és forró, sós vízben 15 percig főzzük. A halat megmossuk, hosszában kettévágjuk. A fehérbort 3/4 l vízzel, babérlevéllel, egész borssal és 2 kávéskanál sóval felforraljuk. A megmosott citromot cikkekre vágjuk. A halat és a citromszeleteket beletesszük a forró lébe, és gyenge tűzön 8-10 percig főzzük. A levesből kiveszünk egy kevés borsót, a többit át-passzírozzuk. A borsópürét elkeverjük a tejszínnel, és felfőzzük. A szószt sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A turbolyát megmossuk, lerázzuk, néhány levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a mártáshoz adjuk. 2 evőkanál olajat felforrósítunk, beletesszük a burgonyát, és aranybarnára sütjük. A maradék felforrósított vajat citromborssal fűszerezzük. A halat a mártással és a burgonyával tálaljuk, a borsos vajjal meglocsoljuk, és a maradék tur-bolyával díszítjük.

PISZTRÁNG SZŐLŐLEVÉLBEN

Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál finomra vágott zöldfűszer - petrezselyem, bazsalikom, menta -, 3 konyhakész pisztráng (lehet friss vagy mélyhűtött), só, 12-18 szőlőlevél

Az olajjal, citromlével, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a zöldfűszerekkel marinádot készítünk. A pisztrángot belülről megsózzuk, mindkét oldalát átlósan háromszor bevágjuk. Beletesszük egy tálba, és leöntjük a marináddal. Lefedjük folpackkal, és egy órát állni hagyjuk. Ezután kivesszük a pisztrángot, lecsepegtetjük, és 4-5 szőlőlevélbe becsomagoljuk. Tepsibe tesszük, és sütőben 200 °C-on 20 percig sütjük. Forró grillsütőben is süthetjük, mindkét oldalt, 8-10 percig. Fűszervajas, héjában sült burgonya illik hozzá.

FOGAS SPENÓTOS-SAJTOS KÖNTÖSBEN

Hozzávalók: 80 dkg fogasfilé, 2 evőkanál citromlé, 1 fej vöröshagyma kockákra vágva, 1 piros húsú paprika csíkokra vágva, 2 gerezd fokhagyma felaprítva, 25 dkg mélyhűtött, leveles spenót, só, bors, pirospaprika, 15 dkg rokfort, 3 evőkanál tejszín, 1 dl fehérbor

A halat a citromlével meglocsoljuk, és kivajazott, tűzálló tálba tesszük. A hagymát, a paprikát, a fokhagymát és a spenótot összekeverjük. Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A sajtot villával összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. A spenótos keveréket elosztjuk a halszeleteken, tetejére tesszük a sajtot. Leöntjük a borral, és előmelegített sütőben 180 °C-on 20 percig sütjük.

TÖLTÖTT LAZACFILÉ ROZMARINGOS BURGONYÁVAL

Hozzávalók: 1 cukkini, 3 szem paradicsom, 2 evőkanál olaj, só, frissen őrölt bors, 20 dkg edámi sajt, 4 szelet lazacfilé (15 dkg/szelet), 2 evőkanál vaj, 50 dkg burgonya, 1-2 szál rozmaring, zsiradék a forma kikenéséhez

A cukkinit vékonyan felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk, húsát kockákra vágjuk. A cukkiniszeleteket felhevített olajban megsütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és rövid ideig együtt sütjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

A sajtot kockákra vágjuk. A lazacot hosszában félbevágjuk, megszórjuk sóval, borssal. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a halszeletek egyik felét. Elosztjuk rajta a cukkinis-paradicsomos tölteléket és a sajtot. Befedjük a maradék halszeletekkel, és megszórjuk vajdarabkákkal. Előmelegített sütőben 200 °C-on 25 percig sütjük. A meghámozott burgonyát negyedekbe vágjuk, és forrásban lévő, sós vízben 15 percig főzzük. Lecsepegtetjük, és a sütésből visszamaradt olajban megforgatjuk. Megszórjuk rozmaringlevelekkel. Ezzel a körettel tálaljuk a töltött halszeleteket.

Jeni Zsuzsanna

2005-11-25 22:49:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop