Hirdetés
Halat a kilók ellen!
Kiváló fogadalom lehet az újévre, hogy a halakat rendszeresen, és ne csak az ünnepnapokon fogyasszuk. Íme, néhány tanács, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk az újévben.
Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Könnyen emészthetők és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is jó választás lehet, ha halat esznek.
Varga Anita, az OÉTI dietetikusa, a Kapj rá! kampány állandó szakértője szerint a halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább.
„Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket” - javasolja a szakember, aki a rendszeres testmozgás is rendkívül fontosnak tartja.
A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet. „Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete felhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de előbb-utóbb meghízik. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak főleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt - elkerülve a bő zsiradékban történő sütést -, mint például a busa, amur, süllő, csuka, fogas, kecsege, hekk, tőkehal. Ezek remekül kiegészíthetők a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt.”
A külsőnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett Varga Anita a halak kedvező zsírsavösszetételét is kiemelte. Ez jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdőknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült fogásokat fogyasztani.
www.kapjra.hu
2015-01-22 11:42:43