Hirdetés
Napi egy marék dió
Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását. A hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak közleménye szerint, mely az International Journal of Epidemology című folyóiratban jelent meg.
A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezdődött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer nőt és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról.
Mint a felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint az idegsejtek pusztulásával járó kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór ritkább előfordulásában mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendellenességek, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.
A dióféleségek egészséget védő tulajdonságai a bennük lévő zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát.
A sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvédő hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró kedvező hatásának érvényesülését.
2015-06-15 18:53:05