Hirdetés

Napi egy marék dió

Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását. A hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak közleménye szerint, mely az International Journal of Epidemology című folyóiratban jelent meg.

dióféleség, mogyoró, mandula |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezdődött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer nőt és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról.

Mint a felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint az idegsejtek pusztulásával járó kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór ritkább előfordulásában mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendellenességek, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.

A dióféleségek egészséget védő tulajdonságai a bennük lévő zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát.

A sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvédő hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró kedvező hatásának érvényesülését.

dióféleség, mogyoró, mandula

2015-06-15 18:53:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop