Hirdetés
Salátareceptek kánikulában
Friss, könnyű, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag, kalóriában szegény saláták. A fantáziának nincsenek korlátai. Az otthoni kipróbálásoknál mindenki bátran rögtönözzön pillanatnyi ötlete és a kéznél lévő nyersanyagok szerint!
A magyar konyhában, a magyaros ízek között is helye van a salátának: ízletes, változatos, kiadós, laktató, egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és nem utolsó sorban olcsóbb, mint a húsos étel. A főétel kiegészítéseként fokozza az ízharmóniát, de önálló fogásként is megállja a helyét. A receptek négy adagra szólnak.
Gyümölcsös karfiolsaláta
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 banán, 15 dkg eper vagy málna, 10 dkg alma, az öntethez: 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál cukor, őrölt fehér bors, csipetnyi só, 1 doboz joghurt, 1 csokor kapor.
A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben három percig főzzük, majd hideg vízzel leöntjük és leszűrjük. A meghámozott, felkarikázott banánt elkeverjük a félbevágott eperrel vagy málnával, az apró kockákra vágott almával és a karfiollal. A hozzávalókból készített öntettel meglocsoljuk, és két óráig állni hagyjuk.
Mediterrán saláta
Hozzávalók: 1 fej saláta, 20 dkg paradicsom, 25 dkg gomba, 1 evőkanál citromlé, 1 csomag metélőhagyma, az öntethez: pár szem kapribogyó, 1 kanál mustár, 1 doboz kefir, 1 dl tejszín, egy kevés só, fehérbors
A zöldségeket megmossuk. A salátát leveleire szedjük és felvágjuk. A paradicsomot - méretétől függően - felezzük vagy negyedeljük. A gombákat felszeleteljük, a metélőhagymát felkarikázzuk. A kapribogyót, mustárt, kefirt a citromlével összekeverjük, és hozzáadjuk a felvert tejszínt. Egy mély nagy tálba elhelyezzük a saláta-alapanyagot és ráöntjük a mártást. Egy óráig hűtőbe tesszük.
Vitaminsaláta
Hozzávalók: 2 nagy fej saláta, 1 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 2 db kemény főtt tojás, 2 dl kefir, 10 dkg reszelt sajt, egy kevés mustár, só
A megmosott salátákat apróra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított újhagymát, a felszeletelt főtt tojást, a karikára vágott retket. Egy nagyobb tálban összekeverjük és hozzáadjuk a salátaalaphoz. Néhány óráig hűtőben érleljük. Tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal, és retekszeletekkel díszítjük.
Pikáns pulykasaláta
Hozzávalók: 25 dkg pulykamell, 2 db burgonya, 1-2 salátalevél, 1 paradicsom, 1 db zeller, 1 db alma, 2 db csemegeuborka, az öntethez: 1 evőkanál borecet, 3 evőkanál majonéz, porcukor, só, bors, őrölt tárkony, petrezselyem.
A pulykamellet sós vízben megpároljuk. A burgonyát és zellert hosszúkás szeletekre vágjuk, megfőzzük. A meghámozott almát, a csemegeuborkát és a főtt pulykahúst is csíkokra vágjuk. A salátaöntethez a majonézt sóval, törött borssal, porcukorral, mustárral, finomra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal ízesítve elkeverjük. Hígítjuk borecettel, majd az öntetbe keverjük a saláta hozzávalóit. Salátalevelekkel, paradicsomszeletekkel díszítjük.
Zöldséges sajtsaláta
Hozzávalók: 15 dkg trappista sajt, 1 fej saláta, 1 csg. retek, 10 dkg kígyóuborka, az öntethez: 2 dl joghurt, 1 főtt tojás, 1 paradicsom, 1 paprika, 3 dkg porcukor, só, törött bors, reszelt szerecsendió, apróra vágott metélőhagyma.
A sajtot, az uborkát és a retket apró kockára vágjuk, a fejessalátát darabokra tépkedjük. A joghurtot a sóval, borssal, reszelt szerencsendióval és porcukorral elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott tojást, paradicsomot és a felcsíkozott paprikát. Jól összekeverjük és lehűtve tálaljuk.
2021-07-08 13:35:49