Nem mindig könnyű utolérni a hazug embert

A hazugságvizsgálat komoly dolog. Bár sok testbeszéd elemző állítja, hogy pontosan meg tudja mondani, ki hazudik és ki nem, az adatok másról tanúskodnak.

hazugság, emberismeret, kommunikáció, hazugság, kommunikáció | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

A közvélekedés szerint az információ akár 93 százaléka is származhat nem verbális kommunikációból, és csak kevés jelentőséget tulajdonítunk a valójában elhangzott szavaknak, ám ennek a legújabb kutatási adatok ellentmondanak.

Hazudni nem könnyű dolog, és itt most nem az ún. felszínes hazugságokra gondolunk, amelyekkel kínos társasági szituációkat tudunk elkerülni, hanem komoly hazugságokra, például egy bűnüggyel kapcsolatban. Olyasmikre, hogy megtett-e az illető valamit vagy nem, vagy ott volt-e egy adott időpontban, ahol álltja vagy nem.

A hazugsághoz több dologra is kell egyszerre figyelni:
  1. A történetnek helytállónak kell lennie, tartalmaznia az összes kiderült és még ki nem derült tényt.
  2. Jól kell memorizálni a történetet, hogy többször is ugyanúgy lehessen elmondani.
  3. Figyelni kell a kérdezőre vagy kihallgatóra, megbizonyosodni afelől, hogy bekapta-e a horgot.
  4. Nemcsak a történetet kell memorizálni, de az annak megfelelő érzelmeket is elő kell adni.
  5. Az előadott sztori mellett el kell fojtani a valódi események emlékét.
A hazugsághoz tehát jó memória, színészi képességek és intelligencia kell, hogy elérje a kívánt hatást, és az illető megússza a leleplezést. Gyakran olyan nagy a hazug ember megkönnyebbülése, hogy éppen ilyenkor kapják el.

A hazugság kiderítésében jártas szakemberek az alábbi trükköket ajánlják az igazság kiderítésére:

Mondassuk el a történetet fordított időrendi sorrendben

Ez nem könnyű, de sokkal könnyebb akkor, ha nem kitalált történetről van szó. A hazug nem mindig ügyel a sorrendre, és zavara tetten érhető.

Végig tartsunk szemkontaktust

A hazugnak befelé kell összpontosítania, minden külső személy vagy tárgy zavaró. A szemkontaktus nagyon nehéz akkor, ha az ember emlékezni akar a kitalált történetre.

Tegyünk fel váratlan kérdéseket

A hazugok lehetőleg kerülik az olyan válaszokat, hogy „nem emlékszem”, „nem tudom”, mert gyanúsnak tűnik, ezért megtanulják, hogy elfogadható válaszokat adjanak. Ezért tegyünk fel oda nem illő kérdéseket, kérdezzünk rá többször is az apró részletekre.

Az ördög ügyvédje

Azok, akik jól hazudnak, általában világosan kifejtik az álláspontjukat. Kérjük meg hát az illetőt, hogy legyen az ördög ügyvédje, ami valójában azt jelenti, hogy a tényleges véleményét mondja. A hazugok ebben gyorsabbak, és gazdagabb, bonyolultabb válaszokat adnak, mint azok, akik az igazat mondják.

Stratégiai kihallgatás

A legtöbb hazugnak kerülnie és tagadnia kell egyes dolgokat. Az ártatlanok többet beszélnek, mert félnek attól, hogy a kérdező nincs birtokában miden ténynek, a bűnösek viszont kevesebbet beszélnek, mert félnek, hogy rájuk lehet bizonyítani. Az ártatlanok gyakrabban kínálnak fel maguktól tényeket.

Kapcsolódó rovat: Személyiségzavarok

Forrás: Psychology Today

Megjelent: InforMed Hírek/12; 2014.

| hazugság, emberismeret, kommunikáció
2016-02-02 20:29:27


A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet

A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet, és ez az országok növekedését is jelentősen befolyásolja - derült ki a Lance...


Eurostat: a nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól Európában

Bár a helyzet javult, a nők Európa-szerte még 2014-ben is átlagosan 16,1 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál, az ezt megelőző évhez képest a legnagyobb javul...


Napi 86 percet tölt a Facebookon az átlagos magyar felhasználó

Átlagosan napi 86 percet tölt a világ legnagyobb taglétszámú közösségi oldalán, a Facebookon az átlagos magyar felhasználó. Hétköznap pár perccel rövidebb, hétvé...


Nem mindig könnyű utolérni a hazug embert

A hazugságvizsgálat komoly dolog. Bár sok testbeszéd elemző állítja, hogy pontosan meg tudja mondani, ki hazudik és ki nem, az adatok másról tanúskodnak.


Önmagát irthatja ki az emberiség

Önmagát irthatja ki az emberiség Stephen Hawking szerint. A világhírű fizikus egy új előadásában az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetősé...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^