Hirdetés

Menedzserbetegség - Aki az egészségével fizet a sikerért

Manapság számos középkorú cégvezetőnél diagnosztizálható a menedzser-betegségnek nevezett testi-lelki tünetegyüttes. Nem véletlen, hiszen élettempójuk megszedi a maga emberáldozatát…

menedzser, betegség, szűrés |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(7):27-29   Celsus Kft. | Sziebig, T.

A menedzserbetegség a hosszan és folyamatosan tartó stressz hatására alakul ki. Eleinte állandó fáradékonysággal, ingerültséggel, az arra alkatilag hajlamos embereknél az agresszióig fokozódó viselkedészavarral kezdődik. Később már olyan szervi problémák is jelentkezhetnek, mint szívpanasz, infarktusveszély, magas vérnyomás, agyérgörcs, gyomorpanasz, -hurut, -fekély.

A probléma elsősorban a multinacionális cégeknél vezető pozícióban lévő férfiakat érinti, de nőknél is előfordul, hiszen náluk is egyre divatosabbá válik a férfias életstílus. Az ezredforduló eme érdekes, a szakemberek számára újszerű kutatási területet jelentő betegségéről dr. Hollósy Andrea neurológus pszichoterapeutával beszélgettünk.

Kiszűrt betegség…

- Az eddigi tapasztalatok szerint hogyan és milyen fázisban diagnosztizálható a menedzserbetegség?

- Az érintettek általában nem úgy kerülnek orvoshoz, hogy tudják: menedzserbetegségük van. Az esetek többségében testi panaszok hívják fel a figyelmet arra, hogy szakemberhez kell fordulni. A jómódú cégek rendszeresen a magánegészségügybe küldik alkalmazottaikat szűrésekre, ezek során körvonalazódnak a problémák. Ám a korrekt kivizsgálások után rendszerint nem találják a tüneteket, betegségeket kiváltó fizikai okot.

Ilyenkor tanácsolják az illetőnek, hogy forduljon pszichológushoz, pszichiáterhez, s ebben a fázisban már hamar kiderül, hogy milyen lelki problémák állnak a panaszok hátterében. Fény derül memória- és alvászavarra, szorongásra, depresszióra, kényszeres viselkedésre, fóbiára, pánikra, arra, hogy a családi élet nem működik, teljesítményzavarok nehezítik a házaséletet… stb. E vonal mentén elindulva lehet kibogozni, hogy a krónikus stressz miként vezetett a pszichés, majd a testi problémákhoz.

Függőségben

- A menedzserek többsége még a fizikai nehézségeit is nehezen látja be, hát még a lelkieket... Ugye?

- Sajnos így van. Ennek az erősebbik nem esetében az a fő oka, hogy a kemény vezető férfi imázsába nem illik bele a panaszkodás, a félelem, a szorongás. Mindezt a feszültséget pedig „menekülési útvonalon” vezeti le, amit többnyire dohányzással, kávézással, alkoholizálással, kaszinózással, drogozással, nőzéssel, munkamániával „old meg”. Ebbe pedig szinte észrevétlenül lehet belebetegedni, mert függőséget és egy idő után testi-lelki zavarokat okoz.

Időtlen időkig

- Manapság ezek a „megoldások”, illetve a stresszes élet is valamelyest trendinek számít. Vajon miért nem divatos nyugodtan, kiegyensúlyozottan élni?

- Sokan azt gondolják, hogy valamiről lemaradnak, ha nem veszik fel tökéletesen ezt a felpörgetett életritmust, ami egyébként a privát életet is átitatja. Meg lehet figyelni, hogy az emberek egyre gyorsabban beszélnek, így vitatják meg magánügyeiket is, és általában a gyors beszédűekhez alkalmazkodnak a többiek.

- Látszólag úgy tűnik, hogy vannak, akik ebbe az életstílusba egészen jól beletanulnak...

- Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni! Ennek belátásához elég végignézni a menedzser egy napját. A reggel számára az autóban kezdődik, ahol a közlekedés okozta stressz kínozza. A napi frusztráció a munkahelyen folytatódik, és általában késő estig is eltart.

A munkafolyamatokat egyfajta szervezetlenség jellemzi, a pozíció rengeteg improvizációt, váratlan helyzetnek való azonnali megfelelést igényel, tehát a munka kevéssé tervezhető, ami szintén folyamatos stresszhelyzetet jelent. A menedzser pedig a feszültségekkel teli nap után otthon már a legkisebb konfliktust sem tudja kulturáltan kezelni…

A jóleső mozgás hiánya

- Valójában mi hiányzik ezeknek az embereknek az életéből?

- Életmódjuk szinte lehetetlenné teszi a rendszeres testmozgást, ami nem azt jelenti, hogy tíz-tizenkét óra munka után lerohan valaki a konditerembe, és megfizetett személyi edzővel célorientáltan végzi a gyakorlatokat. A testileg-lelkileg jóleső mozgás hiányzik, ami kikapcsol, és feltöltődést nyújt: például a kirándulás, a túrázás vagy a gyaloglás, például a munkahelytől hazáig.

Itthon veszélyben

- Ott, ahol már régóta működik a piacgazdaság, és a multiszemlélet uralkodik, előrehaladottabb állapotban van a menedzserbetegségek problematikája?

- Éppen ellenkezőleg, ott nem ilyen mértékű ez a probléma. A Magatartás-tudományi Intézetben évek óta folyó kutatásokból kiderült, hogy a hazánkban élő emberek veszélyeztetettebbek a rendszerváltozás adta kapkodó, nem megfelelően kiépült társadalmi struktúrák, üzleti morál és üzleti szellem okán.

Egyrészt ezzel indokolható, hogy a statisztika európai viszonylatban a középkorú férfilakosságnál a közép-keleti régióban halálozási csúcsot mutat, különösen a szívés érrendszeri betegségek esetén. Ezt nevezik a kutatók egészségparadoxonnak, hiszen az emberek felszabadultak az elnyomásból, megindult a piacgazdaság, viszont az ebben részt vevő populációban megnőtt a halálozás és az egészségügyi problémák száma. Egyes nyugati országokban a multicégek felső vezetőinek hétévente adnak egy év fizetett szabadságot, hogy pihenjenek, utazzanak, tanuljanak. És aztán visszavárják!

Így máris könnyebb a helyzet. Azoknál az embereknél, akik hosszú távon, folyamatosan ezer fokon égnek, idővel bekövetkezik a burn out szindróma, azaz kiégnek. Ilyenkor már semmi sem számít, ez a teljes összeomlás időszaka, amelyet többnyire identitászavar és az értékrend felborulása jellemez.

Férfiak célkeresztben

Hazánkban az aktív férfiak közül abszolút számban többen halnak meg, mint az 1930-as években, azaz a tüdővész időszakában...

A megelőzés érdekében

- Úgy tűnik, a felelős vezető beosztásban lévő emberek helyzete valamelyest determinált, elsősorban a társadalmi és a gazdasági viszonyok miatt. Mégis, mit lehet tenni a jobb élet érdekében?

- Nézzük sorra, milyen lehetőségek vannak!
  • Az egészségnevelésnek nagyon fontos szerepe lenne abban, hogy az érintettek ne söpörjék a szőnyeg alá problémájukat.
  • Szükség van meditációra, relaxációra, valamilyen kikapcsolódásra. Ám ne azért kezdjen el valaki jógázni, mert az épp divatos.
  • Ezenkívül nagyon fontos a rendszeres vitamin- és nyomelemfogyasztás, ami kedvezően hat az idegrendszer működésére. Különösen fontosak a B-vitaminok, a Q1- és Q10-vitamin, illetve a magnézium.
  • Fontos lenne változtatni a stresszmegélési stratégián, amit sokan nem tanultak meg, s ezért a kudarctűrésük nagyon alacsony szinten van.
A menedzserbetegségben szenvedők, mivel számukra a pénz nem jelent akadályt, egy idő után azt gondolják, hogy csak olyan dolgokra van szükségük, amit pénzért vehetnek meg, és ebben nincs hiány. Észre kellene venniük, hogy semmibe sem kerül kiülni félórára a kertbe, és nézni a madarakat, vagy kellemes zene hallgatása közben ellazulni, sétálni egyet este a jó levegőn… Az érintetteknek rá kellene döbbenniük, hogy a valóban értékesen eltöltött szabadidő pénzben nem mérhető!

Sziebig Tímea
menedzser, betegség, szűrés

2006-11-30 21:43:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop