A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet

A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet, és ez az országok növekedését is jelentősen befolyásolja - derült ki a Lancet brit orvosi hetilap friss számában megjelent elemzésből.

A tanulmány szerzői 2010-es adatokat elemeztek újra. Eszerint a vizsgált időszakban az alacsony és közepes bevételű országokban 248,4 millió gyerek, az öt év alattiak 43 százaléka élt mélyszegénységben.

Megállapításaik szerint a megfelelő fejlődés feltételeinek hiánya a gyerekek jövendőbeli keresetét akár 26 százalékkal is csökkentheti, ami az országok növekedésére is komoly hatással van.

"Gazdasági elemzésünk megmutatta, hogy ha nem történik semmi, annak az ára hatalmas, és számos országban messze túllépi az egészségügyre költött összeget" - írta közleményében Gary Darmstadt, a Stanfordi Egyetem professzora, a Lancetben megjelent tanulmány társszerzője.

Számításaik szerint ha az alacsony és közepes jövedelmű országokban nem fektetnek pénzt a gyerekek korai fejlődésébe, az kétszer-háromszor akkora költséggel járhat, mint amennyit az egészségügyre költenek.

A gyerekek fejlődését a silány étrend és a rossz egészségügyi ellátás, a fertőzések, a korai életévekben szükséges gondoskodás és az ösztönző, ingergazdag környezet hiánya hátráltatja.

A leginkább érintett országok között van Libéria, Zambia, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Burundi, Nigéria és Malawi.

A tanulmány szerzői rávilágítanak arra, milyen fontos az ingyenes iskola-előkészítő, a kötődés kialakulását és a gyermekek gondozását lehetővé tevő szülői szabadság, a szoptatás támogatása és olyan összegű minimálbér, mely képes kiemelni a családokat a mélyszegénységből. Kulcsszerepe van továbbá az anyák és a kisgyerekek megfelelő táplálkozásának, az anyák mentális egészségügyi ellátásának és a gyerekbántalmazás megelőzésének.

Hétfőn mutatta be a Világbank és az UNESCO a gyerekszegénységről szóló, Ending Extreme Poverty: A Focus on Children című jelentését, amely szerint a világban csaknem 385 millió gyerek él mélyszegénységben.

A fejlődő világ népességének 83 százalékát képviselő 89 ország adatain alapuló tanulmányból kiderül, hogy 2013-ban a fejlődő világban a gyerekek 19,5 százaléka olyan háztartásban élt, amelyben naponta 1,9 dollár vagy kevesebb jutott fejenként.

| gyerekkori nélkülözés, felnőttkori jövedelem
2016-10-06 12:05:39


A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet

A gyerekkori nélkülözés akár 26 százalékkal is csökkentheti a felnőttkori jövedelmet, és ez az országok növekedését is jelentősen befolyásolja - derült ki a Lance...


Eurostat: a nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól Európában

Bár a helyzet javult, a nők Európa-szerte még 2014-ben is átlagosan 16,1 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál, az ezt megelőző évhez képest a legnagyobb javul...


Napi 86 percet tölt a Facebookon az átlagos magyar felhasználó

Átlagosan napi 86 percet tölt a világ legnagyobb taglétszámú közösségi oldalán, a Facebookon az átlagos magyar felhasználó. Hétköznap pár perccel rövidebb, hétvé...


Nem mindig könnyű utolérni a hazug embert

A hazugságvizsgálat komoly dolog. Bár sok testbeszéd elemző állítja, hogy pontosan meg tudja mondani, ki hazudik és ki nem, az adatok másról tanúskodnak.


Önmagát irthatja ki az emberiség

Önmagát irthatja ki az emberiség Stephen Hawking szerint. A világhírű fizikus egy új előadásában az egzisztenciális veszélyek közé sorolta egy atomháború lehetősé...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^