Hirdetés

Szoptatás fájdalom nélkül

A baba szoptatása az egyik legszebb, legjobb dolog, de rémálom is lehet. Az első hét után elvileg már nem lenne szabad fájnia sem a mellnek, sem a mellbimbónak, de ha mégis, próbálkozzon az alábbiakkal. Ha ezek után sem múlik el a fájdalom, forduljon szakemberhez.

szoptatás, emlőgyulladás |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


A helyes tartás

A legfontosabb, hogy a kicsi ne csak a bimbót vegye a szájába. Helyezze el úgy, hogy feje felfelé nézzen, és a bimbót közelítse a szájpadlásához, így az egész bimbóudvart be tudja venni a szájába. Ha nem sikerül, szakítsa meg a szoptatást, és próbálkozzon újra.

Óvatosan húzza el a mellről

Ha mellet akar cserélni, vagy másik testhelyzetben akar szoptatni, ügyeljen arra, hogy óvatosan vegye el a kicsitől a mellet, nyúljon az ínyei közé, és úgy válassza el a melltől.

Cserélje a mellét

Ha tele vannak a tejmirigyek, nagyon fájdalmas lehet az egész mell, ezért szoptasson gyakrabban. Az első hét után általában beáll a tejtermelés a baba szükséglete szerint. Mindig felváltva adjon neki az egyik, majd a másik mellből.

Cseréljen testtartást

Ha fájdalmasak a bimbók, gyakran segít már az is, ha csak a helyzetén változtat szoptatás közben.

Ápolja a fájdalmas mellbimbót

A száraz, kirepedezett mellbimbót pár csepp anyatejjel dörzsölje be, hamarabb gyógyul.

Jót tesz a meleg

Ha a tejcsatornák elzáródnak, begyulladnak, piros folt is jelenhet meg a mellen. Szoptasson gyakrabban a fájdalmas mellből, mert ha nem ürülnek ki a tejcsatornák, az emlőgyulladást okozhat. A fertőzés influenzaszerű tünetekkel és lázzal járhat. A meleg zuhany vagy a meleg borogatás enyhítheti a panaszokat.

Health

szoptatás, emlőgyulladás

2014-10-29 15:13:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop