Hirdetés

Cumi helyett...

Ha nyűgös a gyermekük, az anyák hajlamosak arra, hogy a kicsi megnyugtatása érdekében valamit a szájába „tömjenek”, legyen az cumi, cumisüveg vagy egy darabka keksz. Ennek viszont az a következménye, hogy a piciben függőség alakul ki!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):44-45   Celsus Kft. | Kovács, R.

Laura 16 hónapos, és napközben sem szívesen válik meg a cumisüvegétől. Ahányszor álmos vagy unatkozik, rögtön cumizni akar - és ilyenkor megint szalad valaki a családból, megtölti az üveget tejjel, vízzel vagy gyümölcslével… Még a házból sem lépnek ki a cumisüveg nélkül.

Mi ennek az oka? Az édesanya magyarázata a következő: „Egyszerűen annak szeretném elejét venni, hogy Laura idegenek között elkezdjen bömbölni, mert nem mindig vagyok képes arra, hogy megnyugtassam! A cumisüveg viszont egyszerű megoldás erre, és megbízhatóan működik.

Tele szájjal…

Számtalan kisgyermek - és család - van hasonló helyzetben. Ez az időszak általában 10 hónapos korban kezdődik, és úgy két és fél éves kor körül ér véget. Tulajdonképpen mindenhol találkozhatunk cumifüggő gyermekekkel és szüleikkel: az utcán, a metrón, az üzletekben. Az ilyen gyermekek közös „ismertetőjele”, hogy szinte szünet nélkül van valami a szájukban. A cumisüveget a cumi váltja, ezután - mondjuk - egy darabka keksz következik, majd ismét a cumisüveg, ezt követően egy darab banán és így tovább… Laura anyukája már említette azt az okot, hogy miért is „tömi be” oly gyakran gyermeke szájacskáját. Ezért teszik a többiek is. Ezzel a módszerrel ugyanis - legalábbis egy időre - garantáltan megnyugtathatják gyermeküket. Ráadásul akkor is „működik” ez az eljárás, ha a kicsi tulajdonképpen sem enni, sem inni nem akar.

Meg nem értett csöppségek

Amíg gyermekünk nem tud beszélni, nem tudja elmondani, mi baja van. Nyöszörgése, nyűgösködése sok félreértésre adhat alkalmat. Amikor például a kicsi elkezd sírni, annak sokféle oka lehet. Szeretné, ha kivennénk a kocsiból, szeretne hozzánk bújni. Esetleg fájdalmat okozott magának, és csupán némi vigasztalásra van szüksége… Ezek után mit kap? Csupán a cumisüveget! Eleinte rosszkedvűen reagál, hiszen úgy érzi, hogy nem értették meg, idővel azonban lassan hozzászokik ehhez is, s jobb híján elfogadja a „vigaszdíjat”.

Gyakran nem csak a megértés hiányzik a szülők részéről, hanem az elegendő türelem, vagy az ahhoz szükséges idő, illetve a lehetőség, hogy intenzívebben foglalkozhassanak gyermekükkel. Egyszer a telefon csörög, máskor pedig csöngetnek, majd ki kell teregetni, utána pedig gyorsan el kell szaladni a boltba, a nagyobbat pedig haza kell hozni az óvodából, de menet közben még be kell ugrani a nagymamához stb.

Rossz fogak

A várható nehézségek ellenére Laura édesanyja elhatározta, hogy megpróbálja leszoktatni kislányát a cumisüvegről. Ehhez a tervéhez a végső lökést az adta, hogy fogorvoshoz vitte Laura ötéves testvérét. A gyerek fogai meglehetősen rossz állapotban voltak, s az orvos egyértelműen megmondta, hogy ennek csakis a cumisüveg lehet az oka …, a kislány csupán három és fél éves korában tudott tőle megválni. Az orvos azt a tanácsot adta nekik, hogy Laura esetében próbálja meg ezt a hibát kiküszöbölni! Igen ám, de hogyan is kezdjenek hozzá? Kata esetében egyszerűbben ment minden, még ha túl későn is, hiszen a kislány három és fél éves korában egyik napról a másikra elhatározta, hogy ő már nem iszik többé üvegből. Húga esetében viszont édesanyja nem akart ennyi időt várni.

Ideális időpont

Laura mamájának fogalma sem volt róla, hogy gyermeke ténylegesen mennyit is iszik az üvegből. Naponta három-, négy-, esetleg ötüvegnyi mennyiségről van-e szó? Ki tudja? Hiszen, ha édesanyja nincs éppen ott, a papa, a nagymama vagy egy barátnő tölti fel az üveget... Ebben a helyzetben az jelentett segítséget, hogy néhány napon keresztül cumisüvegnaplót vezetett: pontosan feljegyezte, mikor és mennyit ivott Laura üvegből. Ezzel a módszerrel az is kiderülne, miért is eszik a kislány olyan keveset, hiszen, amikor túl sok gyümölcslé vagy tej „lötyög” a gyomrocskájában, érthető, hogy nem lesz nagy az étvágya.

JÓ TUDNI! A cumisüvegről történő leszoktatás ideális időpontja körülbelül a gyermek egyéves kora, ha a kicsi már egyre ügyesebben iszik pohárból vagy csészéből. Ez természetesen a szakemberek véleménye, a valóság azonban sokszor árnyaltabb.

Mivel sok gyermek számára a cumisüveg nemcsak szomjuk oltására szolgál, hanem vigasz is, szükségük van rá. (Mindaddig, amíg a szülő nem pótolja valamivel.)

Jó alternatíva lehet egy plüssállat, egy kendőcske, egy párna, amit a kicsi magához szoríthat. Egyedül önmagában azonban még ez is kevés lehet.

„Elvonókúrán…”

A leszoktatás idején sokkal több időt kell a gyermekkel tölteni! Gyakrabban kell vele játszani, többször kell megölelni, megdicsérni, sokszor kell vele képeskönyvet nézegetni.

SZÍVLELJÜK MEG! A szülőknek ezért ilyenkor saját napirendjüket is a gyermekükhöz kell igazítaniuk!

Sok szülő kíméletlen módszerekkel próbálja kicsinyét leszoktatni a cumisüvegről. Egyszer csak - minden átmenet nélkül - volt üveg, nincs üveg! Ilyenkor a kicsi nem érti a helyzetet, még akkor sem, ha megpróbáljuk neki elmagyarázni az okokat, hiszen a szopás ősi ösztöne nem múlik el egy csapásra a gyermek egyéves korában.

A drasztikus megvonás helyett sokkal emberibb a következő kíméletes módszer, ami azzal kezdődik, hogy az üveget csakis bizonyos szabályok betartása mellett lehet használni. Íme:

  • A cumisüveg naponta csak kétszer tölthető meg!
  • Nincs több kóborlás az üveggel a lakáson belül! Gyermekünk üljön az ölünkbe ivás közben, és ahogy abbahagyja, vegyük el tőle az üveget!
  • Ha elmegyünk otthonról, ne vigyük magunkkal az üveget, de kekszet vagy banánt sem!
  • Kissé bonyolultabb megoldani az éjszakai cumizás elhagyását, különösen akkor, ha már jól bevált szokás. A következő ötletek azonban segíthetnek. Íme:
  • Adjunk a kicsi kezébe üveg helyett egy játék mackót, vagy kedvenc plüssállatát!
  • Átmeneti időszakra költöztessük vissza gyermekünket a hálószobánkba! Helyezzük matracát az ágyunk végébe, így ha felébred, nem érzi majd magát egyedül! Ez megkönnyíti az elalvást, és feleslegessé teszi az üvegből iható „vigasztalás”-t.
  • Ha mégis kénytelenek vagyunk odaadni a cumisüveget, mert a pici szomjas, akkor abban semmi más ne legyen, mint szoba-hőmérsékletű, buborékmentes ásványvíz! Ez oltja a szomját, annyira viszont nem finom, hogy ne lehetne lemondani róla.

Fő a türelem!

Minél erősebben és minél régebben függ a gyermek a cumisüvegtől, annál több időre és figyelemre lesz szükség a szülei részéről, hogy végérvényesen képes legyen búcsút mondani kedvenc tárgyának.

Szúrós pillantások

A tömegközlekedési eszközök valóban nem a legalkalmasabbak arra, hogy egy anya kiderítse, tulajdonképpen mit is akar síró gyermeke. Az utasok szúrós pillantásukkal félreérthetetlenül rögtön az anyát minősítik, aki még arra sem képes, hogy síró kicsinyét rögtön megnyugtassa...

Kovács Rita

2005-06-06 11:50:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop