Hirdetés

Az anyatejes táplálás - gyakori kérdések

- Szoptathatok-e akkor, ha beteg vagyok?

baba, anyatejes táplálás, szoptatás, anyatej, kismama |

Gyógy-ír   Kisalföld

Általában igen. Kivételt képeznek egyes súlyos betegségek, mint a tbc, májcirrózis, vérmérgezés vagy drogfüggőség. Természetesen minden esetben egyénileg kell megítélni. Fontos a kezelőorvossal megbeszélni a szoptatás alatt is szedhető gyógyszerek adagolását.

- Szoptathatok-e akkor is, ha havi vérzésem lép fel?

Nyugodtan lehet folytatni a szoptatást, a tej tápértéke nem változik meg a havi vérzés miatt.

- Mikor szoptassam meg először újszülött gyermekemet?

Mindenképpen még hatórás életkora előtt tegyük mellre a babát. Számos intézményben - így városunk szülészeti osztályán is - a megszületés után azonnal adott a szoptatás lehetősége.

- Mekkora adagot szopjon a baba?

Általánosságban elmondható, ha kis adagot kap az újszülött, akkor folyadékhiány, láz léphet fel. Ha túletetjük őt, ezzel megterheljük a gyomrát és hányást okozhatunk. Az első életnapon az egészséges újszülött adagja átlagosan 30 ml. A baba étvágya rohamosan nő ezután, és egyhetes korában már 80 ml anyatejet képes szopni alkalmanként.

- Milyen gyakran szoptassunk?

A szopások gyakoriságánál elsősorban a baba igényeit vesszük figyelembe. A kicsik gyomrának ürülése tág határok között változik (általában 1-4 óra lehet), ezért pontos szoptatási rend nehezen állítható fel. Gyakran beválik, ha háromóránkénti etetésre próbálunk ráállni, így a gyermek önszabályozását a család napirendjéhez is igazítjuk kissé. Mindez megoldható, ha türelmesen, figyelmesen hangoljuk össze a baba és a család többi tagjának igényeit.

- Miért fogy a baba születés után, talán beteg?

Nem beteg. A kezdeti fogyás normális jelenség, ha a súlyesés egy hét alatt leáll, s a baba kéthetes korára visszaszerzi vagy meghaladja a születési súlyát. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az újszülött szervezete alkalmazkodjon élete új feladataihoz, amit az aktív táplálkozás és az emésztés ró rá. Ha belegondolunk, mekkora munka ez a kilenc hónapon át a méhlepényen keresztül teljes ellátást élvező babák részére.

- Miért sír? Biztosan éhes!

Nem biztos, hogy a sírással éhséget jelez a baba. Minden kényelmetlenségérzést csupán ezen a módon képes kifejezni, legyen az túl szűk, túl meleg ruha, kicsípett popsi vagy egy kis hasfájás. Türelemmel és szoktatással ezen a téren is sikerülhet eredményt elérnünk. Nekünk is jobb, ha nem szokja meg gyermekünk már az első hónapokban azt, hogy "üvöltve kell enni kérni".

baba, anyatejes táplálás, szoptatás, anyatej, kismama

2002-07-18 12:04:43

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop