A szoptatás és a gyermekkori leukémia

Csökkenti a gyerekkori leukémia kockázatát a csecsemők szoptatása - derítették ki izraeli kutatók 18 korábbi tanulmány elemzéséből.

szoptatás, gyermekkori leukémia, Leukemia, anyatej | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Haifai Egyetem kutatói az okokat kutatva 18 korábbi tanulmányt fésültek át, hogy összefüggést találjanak a szoptatás és a gyermekkori leukémia között.

Az 1960 és 2014 között végzett kutatások 10 292 leukémiás esetet vizsgáltak, a kontrollcsoportokat 17 517 ember alkotta. 19 százalékkal kisebb a leukémia kialakulásának az veszélye azoknál a gyermekeknél, akiket legalább hat hónapig vagy tovább szoptattak azokhoz képest, akiket egyáltalán nem vagy rövidebb ideig szoptattak.

Az anyatej adhat magyarázatot az összefüggésre: sok immunológiailag aktív összetevőből áll, gyulladáscsökkentő mechanizmusból, amelyek hatnak a gyermek immunrendszerére - írták a kutatók az amerikai orvostudományi társaság folyóiratában (JAMA).

A fehérvérűség a vérképző sejtekből indul ki, a csontvelőben lévő éretlen és érettebb vérképző sejtek szabályozás alól kiszabadult felszaporodása okozza. A rosszindulatú daganatos betegségeknek világszerte mintegy három százalékát teszik ki, a 15 éven aluli gyermekek körében a leggyakoribb rákfajta.

| szoptatás, gyermekkori leukémia, leukémia, anyatej
2015-06-03 21:04:46


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Brelfik küldésével bátorítaná a szoptatást a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoptatásról készített fotók - brelfik - megosztása jól szolgálja a szoptatásról kialakult stigmák ledöntését, az a...


Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai ku...


Tehéntejet csak később!

Az egyéves kor körül kialakuló allergiás tünetek 40%-át ételallergia okozza, amelyért jelentős mértékben az idő előtt bevezetett tehéntej felelős.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^