Hirdetés

Egészséges babafészek

Ha egy pár családdá bővül, mindjárt felmerül a kérdés, hol aludjon, illetve lakjon az új jövevény. Vajon melyik szoba a legmegfelelőbb számára - és egyáltalán, szüksége van-e mindjárt saját szobára? Ha a lakás elég tágas, akkor a gyerekszobát a nappali és a konyha közelében rendezzük be, így a kicsi könnyen bevonható a család életébe. Már a legkisebb gügyögését is meghallhatjuk, s ami még fontosabb, ő is láthat és hallhat bennünket, ezért nem kezd el majd olyan könnyen nyafogni.

gyerekszoba, gyermekágy |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.

Hogy picinye jól érezze magátGyermekünk birodalmát nem nehéz megtervezni. Ám hogy a berendezés is könnyű, s a babának megfelelő legyen, fogadjon meg néhány jó tanácsot tőlünk!

MI VALÓ A GYEREKSZOBÁBA?

Mivel eleinte nincs is olyan sok mindenre szükség - sem bútorra, sem helyre -, a baba első kis fészkét a nappali vagy a hálószoba egyik sarkában is berendezhetjük. Egy ágy, egy pelenkázó, egy komód vagy egy ruhásszekrény, egy polc a babapiperének és a kisebb játékoknak, esetleg egy faláda a többi játéknak, teljesen elegendő. Később persze szükség lesz polcrendszerekre vagy egymásra rakható ládákra, amelyben a különböző játékokat lehet tárolni.

Alapvetően azok a bútorok a legpraktikusabbak, amelyek néhány éven át kielégítik a növekvő gyermek szükségleteit. Több olyan gyártó is létezik, amely nagyobbítható, illetve kiegészíthető gyermekbútorokat készít. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a bútoroknak ne legyenek éles és hegyes sarkai, s hogy a felhasznált festékek és lakkok ne legyenek mérgezők! Erre a legjobb garanciát a kezeletlen fabútorok jelentik.

AZ ELSŐ ÁGYIKÓ

Bölcső, kocsi, vagy mindjárt egy kiságy - ez itt a kérdés! A bölcső vagy egy szobakocsi, bármilyen kedvesek is, csak hat hónapig nyújtanak elegendő helyet a babának. Fél-éves kora után a kicsinek mindenképpen szüksége lesz egy kiságyra. A különböző méretű és állítható fekvésmagasságú kiságyakat később sokszor át lehet alakítani, illetve ki lehet egészíteni úgy, hogy az akár iskoláskorig is "vele nőjön" a gyermekekkel. Ha már a születéskor úgy döntünk, hogy kis-ágyat vásárolunk, gondoljunk arra is, hogy a pici babák szeretik a védett kuckókat. Kicsinyítsük le a "hatalmas" fekvőfelületet úgy, hogy körbe kibéleljük az ágyacskát egy kis fészekké, s így még a huzattól is megvédhetjük a picit. A kiságy vásárlásánál ügyeljünk a következőkre:

A rácsok közötti távolság körülbelül 6 és 7,5 cm között legyen, a matracot tartó rácsozat és az ágy felső vége közti távolság pedig 60 cm.

Jó, ha két-három rács eltávolítható, hogy a gyermek később maga is ki és be tudjon mászni.

Nagyon előnyös, ha az ágy egyik oldala teljesen lehajtható.

AZ IDEÁLIS PELENKÁZÓ - STABIL ÉS PRAKTIKUS

Vásárolhatunk külön pelenkázószekrényt, vagy csak egy pelenkázásra alkalmas kiegészítőt a kiságyhoz, a legfontosabb azonban, hogy a pelenkázófelület megfelelő nagyságú (körülbelül 70x80 cm), s hogy mindkét oldalán, illetve hátul is biztonságosan lehatárolt legyen. Érdemes mindemellett figyelni arra is, hogy a pelenkázó a mama háta számára kényelmes magasságú és stabil legyen. Praktikus, ha a pelenkázón vannak fiókok, amiben a baba ruháit lehet tárolni, és van nyitott polca is, ahol a pelenkákat, a fürdetéshez és a babaápoláshoz szükséges cikkeket tárolhatjuk. Célszerű a pelenkázóra párnázott, lemosható, és mindkét oldalán magasított szélű betétet tenni.

Gyermekünknek sok fényre és friss levegőre van szüksége. De sem a szoba lámpájának, sem a kívülről érkező napfénynek nem szabad vakítania. Túl erős napsugár, illetve nagy meleg esetén jó szolgálatot tesz a redőny vagy a reluxa, amely egyben sötétítőként is szolgálhat, ha a baba alszik. Kerüljük a vakító lámpafényt. Jobb, ha lépcsőzetesen beállítható világítást választunk, így éjjel pelenkázás közben a legalacsonyabb szintet bekapcsolva még éppen látunk, de a babát mégsem zavarjuk.

TEREMTSÜNK KELLEMES HANGULATOT!

Lemosható és világos - erre a két dologra ügyeljünk, ha festéket vagy tapétát keresünk. A tapéták vidám mintája megmozgatja a gyermek fantáziáját, de legyünk a vásárláskor mégis óvatosak: a túlságosan nagy motívumok könnyen megriasztják a pici gyerekeket! A réteg nélküli tapéták szinte egyáltalán nem befolyásolják a helyiség klímáját, a fal képes a szoba levegőjének nedvességtartalmát felszívni és kiegyensúlyozni. Praktikus és olcsó megoldásként kínálkozik a nyers, kezeletlen tapéta is. Sok gyártó ma már 100 százalékos hulladékpapírból állít elő tapétát színes rajzokkal vagy állatképekkel - az ilyen egyszerű fehér falakat érdekesen lehet dekorálni.

Ha a falakat festeni szeretnénk, olyan festéket vásároljunk, amely nem tartalmaz hígítót, nehézfémeket vagy egyéb egészségkárosító anyagokat. Ha lehet, használjunk enyvből készült festékeket, amelyekkel ugyanúgy lehet dolgozni, mint minden más festékkel, de nem tartalmaznak mérgező anyagokat, letörölhetők, de viszont nem lemoshatók. Festés után minden esetben alaposan szellőztessünk, s a gyermeket legalább egy hétig ne fektessük ebbe a szobába.

A SZOBANÖVÉNYEK HANGULATA

Nem kell kényes és drága növényeket vásárolnunk ahhoz, hogy egy darabka természetet telepíthessünk a babaszobába. A legtöbb piaci zöldségféle szépen fejlődik az ablak-párkányon, és a gyerekek is örömmel figyelik, hogyan növekednek. Rendkívül fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyeknek elegendő a lakásunkba jutó fény. Kerítsünk egy jó szobanövény- kézikönyvet, melyből megtudhatjuk, hogy mennyi fényt igényelnek kedvenceink. A növények a babaszobát barátságosabbá, harmonikusabbá teszik.

AHOL JÓL ESIK A HANCÚROZÁS

Milyen is legyen a padló? Természetesen azt szeretnénk, ha könnyen tisztítható, erős, higiénikus és meleg lenne. A kőpadló könnyen tisztítható, de hideg és veszélyes is lehet. A babák azt szeretik, ha kis játszóterük a lakásban meleg és puha. Tegyünk ezért a hideg és kemény padlóra gyapjútakarót, amelyet behúzhatunk ágyneművel, hogy bármikor mosható legyen.

Válasszunk műszálas padlószőnyeg helyett inkább textil- vagy gyapjúszőnyeget, mert azok javítják a szoba klímáját. Az olyan padlószőnyegek, amelyeknek PVC-hátoldaluk van, kémiai anyagokat párologtatnak ki. A legalkalmasabb padlóanyag a parketta, a linóleum, de akár a parafa is. Ügyeljünk arra, hogy a parafában és a linóleumban ne legyen műgyanta, s részesítsük a PVC-mentes anyagokat előnyben, hiszen a PVC előállításakor és lebomlásakor is nagyon sok egészségkárosító anyag keletkezik (például dioxinok és nehézfémek, amelyeket stabilizátorként használnak). Hogy a parketta vagy a parafa lerakása ne okozzon "fülledt levegőt" a gyerekszobában, használjunk egészségre nem káros olajokat és illatmentes viaszt .

Gyermekünk fészkének kialakításakor elsősorban azonban mégis a következőre gondoljunk: a gyermeket az első években jobban érdekli a szüleinek közelsége, mint birodalmának stílusa és nagysága. Nem kell tehát fel-tétlenül tökéletességre, perfekcionizmusra törekednünk.

IDEÁLIS GYEREKSZOBA

A gyerekszoba a kicsik számára mindig több egyszerű hálóhelynél: ez az ő birodalmuk. Amikor a gyerek még nagyon pici, feltehetünk saját kedvtelésünkre valamilyen vidám, kedves tapétát, örömünket lelhetjük a játékos kelmékben, ám amikor a gyerek nőni kezd, mindinkább engednünk kell az ő kívánságának. A falfelületeket például úgy kell kialakítanunk, hogy a gyerek akár rajzolhasson, festhessen is rájuk. A padlót pedig olyan anyaggal kell burkolnunk, amelyet nem féltünk a tönkremenéstől. A gyermekszobában azonban a bútor alighanem mindennél fontosabb. Teret kell teremtenünk a gyermeki foglalatosságoknak és tárolóhelyet a játékoknak. A kicsik általában bolondulnak a baba-házért és az emeletes ágyért.

SZÍNHARMÓNIA

Rózsaszín: Finomságot, nyugalmat és békességet hordoz; gyógyerejét is épp e tulajdonságai által fejti ki, szó szerint rózsaszínné varázsolja a világot a baba körül.

Zöld: Összhangot teremt. Jó a szívre, testileg-lelkileg egyaránt. A baba megnyugszik a zöld színtől, kevésbé lesz izgatott.

Kék: Békítő hatása van. A gyermek nem fog sokat sírni, ha szobája világoskékre van festve, vagy ha az ágyneműje kék.

Sárga: Erősíti az idegrendszert, pihentető, lazító, nyugtató hatása van, ezért ne csodálkozzunk azon, ha babánk állandóan csak aludna.

TERVEZZÜNK, DE HOGYAN?

A gyerekszoba megtervezésekor, a bútorok, berendezési tárgyak megvásárlásakor mindig vegyük számba a szükséges tárolóhelyeket. Ne feledjük, a szoba idővel átalakul. Mi kell például egy csecsemő szobájába? Néhány létfontosságú bútor, szekrény. A gyermek igényei azonban rohamosan változnak, és néhány éven belül könyvek, játékok számára kell helyet szorítanunk. A kamaszoknak számítógépük, CD-gyűjteményük, hifiberendezésük van, a sportfelszerelésről nem is beszélve. Tervezzük hát úgy a szobát, hogy alkalmazkodni tudjon a változó igényekhez

gyerekszoba, gyermekágy

2002-07-25 12:09:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop