Hirdetés

Baba a családban

Az első hónapban a kisbaba és a család élete újraszerveződik. A kórházban töltött napok után nemcsak a külvilághoz kell alkalmazkodnia -táplálék- és oxigénfelvétel, felerősödött ingerek -, hanem az otthon légköréhez is hozzá kell szoknia.

A sírásról

baba, család, sírás, csecsemő |

Gyógy-ír   Kisalföld

1-2 hónapos korAz első hónapban a kisbaba és a család élete újraszerveződik. A kórházban töltött napok után nemcsak a külvilághoz kell alkalmazkodnia -táplálék- és oxigénfelvétel, felerősödött ingerek -, hanem az otthon légköréhez is hozzá kell szoknia. A sírásról

A hazaérkezést követő napokban lehet, hogy a baba sokat sír, keveset alszik, nyugtalan. Hozzá kell szoknia az új helyzethez. A sírás a gyermek első kapcsolatteremtő eszköze, ami nem túl finom módszer, de rendkívül hatásos. Néhány hét után kialakul a differenciált sírás. Másképp sír a baba, ha éhes, másképp jelez fáradtság esetén, és ugye mennyivel másképp hangzik a "foglalkozzatok velem!" követelése.

A környezeti feszültség hozzájárul a sírás idejének kitolódásához. A csecsemők különböznek abban is egymástól, hogyan lehet megnyugtatni őket. Hosszantartó sírás után felvehetjük, megkínálhatjuk innivalóval, majd újból letesszük. Érezheti, hogy vele vagyunk, segítünk neki. Fontos a hangszín, ahogy szólunk hozzá, a mozdulat, ahogy felvesszük, a ringatás, ami szintén nyugalmat áraszt. Általában a nap végére fáradnak el annyira, hogy hosszabb ideig sírnak a fáradtság miatt. Nem szerencsés, ha a sírás miatt ingerültek, elutasítóak leszünk.

Alvás és ébrenlét

Az egy hónapos baba mindenfajta tevékenységénél többet alszik. Alvásigénye 18-20 óra is lehet, szinte csak az étkezések és tisztálkodás ideje alatt van ébren. Az éhségérzet felébreszti, majd jóllakva mély álomba merül. Az alvás szakaszai nem választhatók élesen szét egymástól. Mély alváskor ingerhatásokra alig válaszol, viszont ha ébren alszik, fogékonyabb a külső ingerekre, és viselkedése is aktívabb: szopómozgást végez, mosolyog, hangot ad.

Szoptatás közben a baba összes érzékszervén keresztül kap ingereket (tapintás, látás, hallás, szaglás). Az anya arca ekkor éppen olyan távolságban van, mely a baba látása szempontjából ideális. Az anya érzelmei is (nyugalma vagy feszültsége) hatással vannak a babára, ezért fontos, hogy nyugodt körülményeket biztosítsunk.

A 2. hónap végére már néhány órát is eltöltenek éber állapotban. Ezek a hetek jó alkalmat kínálnak, hogy a család rendezze sorait, a kezdeti izgalmakat - vajon képes leszek-e rá, hogy a babámat gondozzam? - a tervek készítése válthassa fel. A babák már képesek rá, hogy kapcsolatokat teremtsenek a kapott ingerhatások alapján. Különböző az időtartam, ami ahhoz szükséges, hogy felkeltsük, ill. fenntartsuk figyelmüket. Legfőbb ingerforrás a tapintás, a szülők hangja, a test melege és természetesen a szopás. A családtagokra rámosolyog, tekintetével követi a mozgó személyt.

A figyelem felkeltése és a baba éber, figyelő állapotának fenntartása a környezeti hatásokkal való találkozás eredménye. Pl. mozgó játék, ismeretlen hang, vagy akár az is lehet, hogy megfordítjuk az ágyában és most másik oldalról jönnek ezek az ingerek. Ugye nem felejtik el a "varázsszót": napirend. A 2. hónap végére már körvonalazódnia kell. Ha megvalósult egy ritmus, ami megfelel a babának és a családnak, az dicséretes. Ha még nem találták meg a ritmust, a nyugalmat adó rendszerességet, itt az idő, hogy végiggondolják, mi az, amin érdemes lenne változtatni.

A fotók segítségével megismertetjük önöket a mozgás azon pillanatával, melyek ebben a korban a legjellemzőbbek.

Az első hetekben a hason fekvő baba egyik oldalról a másikra fordítja a fejét, miközben körülbelül 3 másodpercre képes megtartani. Ez az időtartam 2 hónapos korára 10 másodpercre is emelkedhet.

Amennyiben ülésbe húzzuk a csecsemőt, feje előrebillen. Ha ebben a helyzetben törzsét egyenesen tartjuk, 1-2 másodpercre képes buksiját megtartani. Erről csak azért teszünk említést, hogy a későbbiekben jól látható legyen az ülés fejlődése. Ebben a korban még nem szabad a babát ültetnünk, hiszen törzsizmai még nem elég erősek ahhoz, hogy megtartsa magát. Levegőt is nehezen kap így, és a gerincének sem tesz jót.

Ha a háton fekvő csecsemőt megfigyeljük, néhány változást itt is észlelhetünk. A fejét egyre gyakrabban képes középen megtartani, már nem billen szüntelenül valamelyik oldalra. Az újszülöttkorban leírt jellegzetes testtartás is a 2. hónap végéig látványosan megváltozik. Egyre többet és egyre szabadabban mozog végtagjaival. Szorosan ökölbe tartott kezecskéje egyre jobban kinyílik. Az első mosoly a legcsodálatosabb élmény a második hónap tájékán.

Az anya a baba fölé hajol, kedvesen beszél hozzá, a baba figyeli, majd egy napon mosollyal reagál. Ez már igazi mosoly, különbözik az újszülöttkori "reflexes" (nem tudatos) mosolytól. Ez egy érzelmi visszajelzés, amely még jobban megerősíti az anya-baba kötődést, szeretetet.

3-4. hónap

A csecsemő életének 3-4. hónapja könnyebb és látványosabb, mint az előző kettő volt. Fejlődésének új állomásai - mosolygás, emberek megfigyelése, hangképzés, fogástechnika alakulása - mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sírásideje csökkenjen. Együttműködésre kész személyiséggel gyarapodott a család. A következő gondolatokat annak segítése érdekében ajánljuk figyelmükbe, hogy ezeket a jelzéseket észrevegyék, és a megfelelő válaszokkal önfeledt, boldog perceket tudjanak együtt átélni.

A három hónapos csecsemők a környezet hatásaira, a különböző tevékenységekre még egész testükkel válaszolnak. Pl. rövid ideig mozdulatlanul figyel valamit, majd egyre aktívabbá válik és rugdalózik, lendületes karmozgásokat végez. Az éjszakai alvások még talán rendszertelenek, de két felébredés között az alvásidő egyre hosszabb. Napközben az alvások időrendje remélhetőleg már ritmusos. Ahogy ez kialakul, észrevehetjük, hogy hosszabb ideig is képes már játszani. Figyelmét könnyen váltja. Egy-egy új inger - hang, mozgás - eltereli figyelmét, és az új tárgyat kezdi követni szemével.

A negyedik hónap végére fejének mozgatásával összehangolja szemmozgását. Kétféle fej- és szemmozgást végezhetnek: - amikor a baba önmaga választja ki a néznivalót, akkor a fejmozgás az elsődleges és ez vezeti a szemmozgást; - amikor a környezetében történik valami változás, akkor először a szemével mozdul, és ezt követi a fejmozdulat. A születéskor érzékelt 20 centiméteres fókusztávolság ezekben a hónapokban kiszélesedik a szobában található tárgyakra.

Legfontosabb korai játékeszköze a keze. Ujjai már nincsenek ökölben, lazán, nyitott helyzetben tartja őket. Nagyszerű ez az aprócska kis szerkezet. Könnyen elérhető, lehet nézegetni, meg lehet ízlelni. A kézzel való játék első állomása, amikor maga elé tartja kezeit, és elkezdi mozgatni ujjait. Megtanul minden irányba nyúlni a játékok után. A föléje helyezett játékot széles karmozdulatokkal próbálja megérinteni. Amikor ez sikerül, rácsodálkozik, majd újra és újra megpróbálja. Ezek a látszólag céltalan mozdulatok egyre finomabbak lesznek, míg végül megfogja a játékot. A kezében lévő tárgyat a szájához emeli. A tapintás, érzés, ízlelés olyan ingerek, amiken keresztül kezdi megismerni környezetét. Megtanulja a távolság érzékelését, megismeri a tárgyak különböző formáját, méretét. Ezeknek a cselekvéseknek az ismételgetése hozzájárul emlékezetének fejlesztéséhez. Minél többet játssza ugyanazt, annál biztosabb, hogy emlékezni fog rá.

A negyedik hónap végére már lehet, hogy váltott kézzel fogja meg a játékot, és próbálkozhat azzal is, hogy átvegye egyik kezéből a másikba. Megjelenik "előnyben részesítő" magatartása. Például az egyik játékért gyakrabban nyúl, mint a másikért.

Az eddig olvasottak ismeretében gondoljunk arra, mennyi mindent kell már tudnia ahhoz, hogy ez a képessége kialakuljon. Azok a játékok a legjobbak ebben az életkorban - később még hónapokig képes tanulni segítségükkel -, amikkel annak hatására, hogy hozzáér, történik valami: elmozdul, hangot ad, átalakul.

A környezeti hatások mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja a baba fejlődését. Az a baba, aki általában elégedett, kevés rossz tapasztalatot szerzett, váratlan helyzetekben sokkal jobban reagál ("Jaj, de aranyos, kiegyensúlyozott" - szoktuk mondani), mint az, akinek mindennap bizonytalanságokkal kell szembenéznie, mert nem tudja, hogy mi fog történni. Ugyanis már megtanult "várakozni". Természetesen 1-2 percről lehet szó, de ha tudja, hogy enni fog, akkor rövid ideig képes türelemmel viselni az előkészületeket. Amikor nincsenek meg környezetében a kialakult szokások, vagy ezek felborulnak, joggal sírós, nyugtalan. Ez a kezdeti rendszertelenség már hatással lehet későbbi tulajdonságainak kialakulására.

Mozgásfejlődés

A hason fekvő 3 hónapos baba már minimum 2 percig képes a fejét felemelve tartani. Felsőteste és vállai feljebb emelkednek, ami lehetővé teszi, hogy a karjait előbbre hozza, biztosítva ezzel egy stabil alkartámaszt. A pocak ilyenkor laposan a talajon pihen. Ha visszaemlékezünk az újszülöttkorban készült képre, láthatjuk, mennyire stabillá vált babánk számára a hason fekvés. Korábban a testsúly a mellkasra helyeződött, most pedig látható, ahogy a test minden részén egyformán eloszlik.

Négy hónapos korra a hason fekvés jellegzetessé válik. A csecsemő egy időre elhagyja az alkartámaszt, és repülőgéphez hasonló testtartásban, megfeszített háttal, kinyújtott végtagokkal a hasán hintázik. Ez az izmocskák erősödéséhez fontos mozzanat. Különösen a hátizmok és a láb nyújtóizmai "edződnek" ebben az időszakban.

A fogás is sokat fejlődik. Mindkét karjával oldalról indítva, teste előtt záródó mozdulattal nyúl a tárgyak után. Négy hónapos kor tájékán a "megszerzett" tárgyat magához emeli és a szájába veszi. Ez már nem véletlenszerű, mint mikor újszülöttünk az öklét szopogatta, hanem egy koordinált, akaratlagos mozdulat. Elkezdődik a folyamat a fogástól a felfogásig. Vagyis amit megfog a csecsemő (megtapogat, megízlel), azt megismeri és elraktározza információi között. Ezenkívül - mint említettük - felfedezi kezecskéit, melyek "mindig kéznél vannak".

Nagyon fontos, hogy mindehhez alapfeltétel egy stabil fekvő helyzet, amikor a gerinc a tarkótól a popsiig teljes egészében a talajon nyugszik. Így a végtagok szabadon mozoghatnak és a baba képes lesz a test középvonalában (arca előtt) játszani.

Vízer Ildikó

konduktor, szociálpedagógus

baba, család, sírás, csecsemő

2002-07-18 12:01:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop