A tizenhatodik hónap

babanapló, csecsemő, fejlődés | Babanapló   InforMed | Sándor, K
Testi fejlődés

Nagyon válogatós lett! Valamikor a második életév folyamán megváltozhatnak a baba evési szokásai. Fintoroghat olyan ételek láttán, amelyeket valaha szeretett, lehetnek olyan korszakai, amikor naponta csak egyszer vagy kétszer eszik (a müzlit-reggelire vagy a sajtos-makarónit-ebédre szindróma), mohón ehet az egyik étkezéskor és szinte semmit a másikkor, vagy ellenkezhet, ha a tányérján egymáshoz ér két étel. Ez bizony nem könnyű korszak Önnek sem. Bár vannak szülők, akik aggódnak amiatt, hogy a kicsikéjük nem jut elég tápanyaghoz, tanulmányok igazolják, hogy ha rá van bízva, az egészséges gyerek soha nem éhezik, és nem is eszi túl magát. Valójában minden gyerek éppen annyit eszik, amennyire a szervezetének szüksége van a normális növekedéshez és fejlődéshez. A szülőknek csak annyi a dolguk, hogy ellássák gyermeküket egy sor egészséges étellel minden étkezéskor, majd hagyják, vonuljanak a háttérbe, hagyják, hadd válogasson a kis válogatós, a természet majd elintézi a többit.

Szociális fejlődés

Mivel a totyogók a második életévben megerősítik növekvő függetlenségüket, az étkezőasztal valóságos csatatérré változhat. Szakemberek szerint a kicsi ebben a korban kevés dolgot tud irányítani, és az étkezés is ezek közé tartozik. Ezért van az, hogy egyesek, ha erőltetik, nem eszik meg sem a gyümölcsöt, sem a zöldséget (még akkor sem, ha korábban szerették), vagy nem hajlandók semmi újat megkóstolni. Természetesen fontos, hogy már ebben a korban kialakítsuk az egészséges evési szokásokat, de ugyanennyire fontos, hogy elkerüljük az étkezésekkor dúló hatalmi harcokat. Minél inkább erőlteti, a kicsi annál inkább lázadozni fog.

Ehelyett inkább vonja be a kis lázadót a választásba, ilyen kérdésekkel, mint „müzlit vagy pirítóst kérsz inkább reggelire?” Engedjen a szeszélyeknek – természetesen bizonyos határokon belül –, ha éppen a két egymással érintkező étel zavarja, adja neki külön tányéron vagy osztott tálkában. Ne erőltesse, ha jelzi, hogy már eleget evett. Ha segíti, hogy nyugodt, békés legyen a hozzáállása az evéshez, békét lehet kötni az asztali háborúban.

Szellemi fejlődés

A baba egyéves korára az agy hipocampusnak nevezett területe (az emlékezés központja) eléggé érett már ahhoz, hogy a totyogók fel tudjanak idézni néhány órával vagy akár egy nappal korábban történt tevékenységeket vagy eseményeket. Egy és másfél éves kora között ez a képesség (felidézni valakinek a korábbi tevékenységét, és egy későbbi időpontban megismételni) már biztosan működik. A kicsi már képes abból tanulni, hogy látja, mások hogyan csinálnak valamit. Például, ha megmutatja neki, hogyan működik egy új játék, nem biztos, hogy azonnal utánozza a cselekedeteit, de meglepheti azzal, hogy pár nap múlva megteszi. Ugyanígy, ha látja, hogy Ön főz vagy porszívózik, elraktározza az agyában az információt. És amikor a kicsi előveszi a főzőedényeit vagy a játék porszívóját és utánozza aput vagy anyut, akkor a „memóriaizmait” erősíti.

<< Előző hónap Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hónap >>
| babanapló, csecsemő, fejlődés
2006-03-16 17:39:21


Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai ku...


A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.


A szemkontaktus és a simogatás fejleszti a baba társas képességeit

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban - mondta...


A hanyatt fekve alvó babák közel felének ellaposodik a tarkója

Az újszülöttek közel felének keletkezik lapos terület a fején kéthónapos korára, ha a hirtelen csecsemőhalál megelőzése érdekében a hátukon altatják őket - olvas...


Minden újszülötthöz ajándék CD jár Skóciában

Minden újszülötthöz ajándék CD jár Skóciában jövőre, hogy a zene szeretetét már az anyatejjel egy időben szívják magukba.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^