Hirdetés

A huszonharmadik hónap

babanapló, csecsemő, fejlődés |

Babanapló   InforMed | Sándor, K

Testi fejlődés

Már hónapok óta jár, mászik, sőt, talán szalad is a kicsi, de hirtelen, mintha gumiból lenne a lába, azt követeli, hogy ölben vigyék mindenhova. Mi történt? Először is az Ön kicsikéje nem felejtett el járni (sem mászni vagy szaladni), de elérkezett arra a pontra, hogy az már nem újdonság, ha egyedül közlekedhet. A járás valójában immár felelősség lett, olyasmi, amit elvárnak tőle, és korához híven lázad minden szabály és törvény ellen. Ezen kívül a kicsi olyan életszakaszon mehet át, amikor ambivalens érzései vannak az újonnan megszerzett önállóságával kapcsolatban, és egyszerűen csak azt akarja, hogy ölbe vegyék. Még ha föl tud is menni a lépcsőn, arra kéri, vegye a karjába, és úgy vigye aludni. Mi a megoldás? Próbáljon meg kompromisszumra jutni, adjon a gyereknek elegendő alkalmat, hogy járjon, és dicsérje meg érte. Aztán ölelgetéssel, simogatással éreztesse vele, hogy biztonságban van, hogy még mindig fontos része az életének. A kicsi nemsokára tovább erősödik, újra felfedezi az önállóság örömét, ismét egyedül fog járni.

Szociális fejlődés

A kétéves kor körüli kisgyermekek nem éppen a mások iránti kedvességükről ismeretesek, különösen nem azok más gyerekekkel. Énközpontú világokban nincs benne, hogy bárki másra tekintettel legyenek. De vajon tudnak-e barátkozni az ilyen korú gyerekek? Igen is, meg nem is. Élvezhetik a többi gyerekkel való játékot, még akkor is, ha a játszótér inkább hasonlít csatatérre. Az is előfordulhat, hogy egyes gyerekeket jobban kedvelnek másoknál, mert hasonló az érdeklődésük, temperamentumok vagy játékstílusok. De ami az igazi barátságot illeti (legalábbis a felnőttek szóhasználatának értelmében), az majd csak később jön el, talán 1-2 év múlva. Ekkor a gyerekek az egymás melletti játszástól eljutnak a jelentőségteljesebb interaktív játékig, és alkalomadtán a legjobb barátok és egymástól elválaszthatatlan haverok világába.

Szellemi fejlődés

A legtöbb ilyen korú kisgyermek kétszavas mondatokat használ már („szörpit iszik”, „labdát ide”). Felismerik az ismerős személyek, tárgyak és tesztrészek nevét, és ismételgetik a hallott szavakat (így aztán ne mondjon semmi olyat előtte, amit nem szeretne visszahallani). De mint mindenki, aki nyelvet tanul, ő is fog nyelvtani hibákat véteni („tiém” „megkötje”), és saját magára nem névmással, hanem a nevével hivatkozik („Panni megy boltba”, ahelyett, hogy „én megyek a boltba”). A következő év folyamán azonban a gyerek nyelvi készsége fejlődésnek indul, mondatai hosszabbak, összetettebbek lesznek, a vele való beszélgetés színesebb. Hároméves korára már mintegy 300 szót tud, és néhány gondolat összefűzésével egész történeteket ad elő. Mindehhez adja hozzá a kicsi egyre élénkebb fantáziáját, és rájön, egy kis mesemondóval lakik egy fedél alatt.

<< Előző hónap Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hónap >>
babanapló, csecsemő, fejlődés

2006-03-16 18:02:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop