Hirdetés

A babafürdető víz allergiát okozhat

Spanyol kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, ami segítségével mérni lehet a kisgyermekek fürdetővizében jelen lévő allergének mennyiségét. A kutatók valódi mintákat vizsgáltak, és mintegy 15 különböző allergént mutattak ki a kozmetikumokban és a személyi higénés termékekben.

allergia, babaápolás, bőr |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A leggyakoribb allergének jelenlétét vizsgáló módszerrel hat hónap és két év közötti gyermekek fürdővizét elemezték, és azt tapasztalták, hogy az összes allergén kimutatható valamelyik mintából. A fürdővizekben legalább hatféle allergén volt jelen, és néhány esetben „extrém magas” koncentrációt (100 ppm felettit) is mértek. A fürdetőkben többek között benzil-szalicilt, linalolt, coumarint és hidroxicitronellált is ki lehetett mutatni.

„A fürdővizekben jelen lévő vegyszerek és azok szintje aggodalomra ad okot” – fogalmaztak a kutatók. – „Figyelembe véve, hogy a kicsik naponta legalább 15 percet töltenek a fürdővízben, nem csupán a bőrön át történő felszívódástól, de inhalálástól és lenyeléstől is tartanunk kell.”

Az allergéneket egy olyan eljárással sikerült kimutatni, ami a világon először alkalmazza az SPME (Solid-Phase Micro Extraction) módszert a kozmetikumok és gyermekhigénés termékek összetevőinek vizsgálatában. A folyamat során lehetőség van arra, hogy az egyes összetevőket szétválasszuk és koncentráljuk azzal, hogy speciális borítású szálakon kötjük meg őket. A kutatók ezután gáz-kromatográfiával választották szét az összetevőket, és tömegspektrometriával mérték az egyes komponensek jelenlétét és mennyiségét.

Az európai szabályozás kiköti, hogy a fenti összetevőket jelezni kell a termékek címkéjén, ha azok koncentrációja meghalad egy bizonyos értéket.
allergia, babaápolás, bőr

2009-08-17 10:37:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop