A csecsemőkori táplálás egy életre szól

A Magyarországon először megrendezett NNI (Nestlé Nutrition Institute) táplálkozástudományi konferencián elhangzott előadások arra mutattak rá, hogy a magzati korban és az első két életévben bevitt táplálék mennyisége és minősége alapvetően befolyásolja a felnőttkori életminőséget. Alábbiakban a konferencia legfontosabb megállapításait foglaljuk össze.

csecsemőkori táplálás, táplálék, életminőség | InforMed Hírek13   InforMed

Már a 70-es években is ismert volt, hogy az első néhány életév táplálkozása alapvetően határozza meg a fiatal- és felnőttkori életminőséget. Már 1975-ben tudták, hogy a kritikusnak tekinthető első életévekben a hormonok, metabolitok és neurotranszmitterek koncentrációja felnőttkorban betegségeket okozhat.

Nem annyira a gének, hanem a környezeti hatásoknak sokkal inkább kitett epigének felelősek az egészségünkért. Az epigenetika a gének olyan öröklődési formáját vizsgálja, amely nem jár a DNS szekvencia megváltozásával. Az epigenetika arra a kérdésre keresi a választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása hogyan befolyásolja az utódok „génkifejeződését”. Ahogy az egyik előadó némi humorral megfogalmazta: ”Az, hogy a gyermekem tőlem származik, a gének bizonyítják. Azt, hogy a szomszédomnak is köze van hozzá, az epigének.”

A méh lárvából dolgozó vagy méhkirálynő lesz, attól függ, milyen összetételű táplálékot kap. Az egyik tápanyagmix ugyanis az epigénekre kifejtett hatáson keresztül „elnémít” bizonyos géneket, míg a zsírsavakban gazdag „király dzsem” viszont éppen ezeket aktiválja. Egereknél hasonlóan bizonyos géneket aktiváltak, a korai táplálás megváltoztatásával az egerek elhíztak.

A terhesség alatt és az első két életévben bevitt táplálék mennyisége és minősége az embereknél is döntő jelentőségű: kihat a későbbi anyagcsere folyamatokra, hajlamosít betegségekre és allergiára, akár a viselkedési mintákat is befolyásolhatja.

Például azoknál a holland férfiaknál és nőknél évtizedekkel később gyorsabb szellemi hanyatlás volt tapasztalható, a magzati korban elszenvedett tartós éhezés miatt. akiknek az édesanyja a II. világháború végén, a náci Németország által blokád alá helyezett, ezért éhínség sújtotta Hollandiában volt várandós, Ezzel szemben az enyhe, korai kalóriamegvonás több faj felnőtt egyedeinél kitolhatja az öregedés jeleit, és meghosszabbíthatja az élettartamot.

Bár a múltban nem fordítottak elég figyelmet a csecsemők korai táplálásának felnőttkori hatásaira, ma már ez az egyik legkutatottabb terület. A felnőttkori elhízás az esetek 30 százalékában a túl gyors csecsemőkori súlygyarapodásra vezethető vissza, amely összefüggést mutat a korai magas fehérje bevitellel. Az elhízás szövődményei – a 2-es típusú cukorbetegség, az iszkémiás szívbetegség, egyes rákbetegségek – pedig minden ötödik elhalálozásért tehetők felelőssé a világon.

Ma Európában körülbelül 14 millió gyermek túlsúlyos, közülük 3 millió kórosan elhízott. Az OECD közelmúltban publikált 2014-es egészségügyi felmérése szerint a magyarok a legelhízottabbak Európában. A felnőttek 28 százaléka számít túlsúlyosnak, de már a gyermekeket is veszélyezteti az elhízás: 2 és 17 éves kor között már minden ötödik gyerek elhízott vagy túlsúlyos.

Mintegy 9.5-13 millió gyermek szenved atópiás ekcémában. A kutatások szerint nemcsak az elhízás és a bőrallergia, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések, sőt a férfiak nemzőképességének hanyatlása és a mellrák is összefüggésbe hozható a csecsemőkori táplálással.

A felnőttkori életesélyeiket tekintve a legkedvezőbb helyzetben azok vannak, akik a kritikus korai időszakban csak anyatejet kaptak. Ezért az orvosoknak arra kell bátorítani a szülőket, hogy az anyatejes táplálást részesítsék előnyben. Mindazonáltal, vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a csecsemők tápszeres táplálása, vagy kiegészítő táplálása. Ilyenkor fontos, hogy a csecsemő a lehető legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert kapja.

Nestle Nutrition Institute

| csecsemőkori táplálás, táplálék, életminőség
2015-04-07 18:29:16


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Brelfik küldésével bátorítaná a szoptatást a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoptatásról készített fotók - brelfik - megosztása jól szolgálja a szoptatásról kialakult stigmák ledöntését, az a...


Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai ku...


Tehéntejet csak később!

Az egyéves kor körül kialakuló allergiás tünetek 40%-át ételallergia okozza, amelyért jelentős mértékben az idő előtt bevezetett tehéntej felelős.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^