A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már korán ajánlatos fokozatosan hozzászoktatni a mogyoró tartalmú ételekkel.

csecsemő, mogyoró, mogyoró allergia, hozzátáplálás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Mindenek előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a babák elég fejlettek-e ahhoz, hogy szilárd ételeket fogyasszanak.

A magas kockázati csoportba tartozó csecsemőket már 4-6 hónapos korban ajánlatos elkezdeni a mogyoró tartalmú ételekhez szoktatni – lehet higított mogyoróvaj, vagy könnyen elrágható, mogyoró ízű puffasztott rágcsálnivaló -, de először orvosi vizsgálattal kell megállapítani, hogy ez otthon, szülői felügyelet mellett, vagy az orvosi rendelőben történjen. A mérsékelt kockázati csoportba tartozó gyerekeknél otthon, nagyjából hat hónapos kortól lehet a szoktatást elkezdeni. A csecsemők többsége az alacsony kockázati csoportba tartozik, és nagyjából féléves kortól lehet a szoktatást fokozatosan elkezdeni.

Az ételtolerancia kialakításához a mogyorót tartalmazó ételeket heti háromszori szükséges adni. Az NIH új irányelvei komoly váltást jelentenek az eddigi irányelvekhez képest.

A mogyoró allergia egyre nagyobb probléma az Egyesült Államokban, ahol a gyerekek nagyjából 2 százalékának kerülnie kell a mogyorótartalmú ételeket, mert a mogyoró súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakciót válhat ki náluk.

Az amerikai gyermekgyógyászok korábbi ajánlása az volt, hogy a kockázati csoportba tartozó gyerekek 3 éves korukig ne fogyasszanak mogyorót, de az ajánlást 2008-ban visszavonták, mert nem volt hatékony.

Az új irányelvek alapjául szolgáló 2015-ös tanulmány 600 csecsemő bevonásával készült, akiknek egy része egyáltalán nem, másik részük viszont rendszeresen kapott életkorának megfelelő mennyiségű mogyoró tartalmú ételt.

Mire elérték az ötéves kort, a mogyorót evő gyerekek mindössze 2 százaléka volt allergiás és 11 százalékuk került a magas kockázati csoportba. Ezzel szemben, akik nem ettek mogyorót, azoknak 14 százaléka lett allergiás és 35 százalékuk került a magas kockázati csoportba.

| csecsemő, mogyoró, mogyoró allergia, hozzátáplálás
2017-01-06 17:42:35


Miért bal oldalt?

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább bal oldalt ringatják az újszülöttjeiket. A kutatók szerint ez a helyzet aktiválja a gyermek jobb agyfélt...


A csecsemők mogyoróhoz való fokozatos hozzászoktatását ajánlják az új amerikai irányelvek

Megelőzhető a mogyoró allergia kialakulása - olvasható az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) új irányelveiben, amelyek szerint a csecsemők többségét már ...


Brelfik küldésével bátorítaná a szoptatást a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szoptatásról készített fotók - brelfik - megosztása jól szolgálja a szoptatásról kialakult stigmák ledöntését, az a...


Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai ku...


Tehéntejet csak később!

Az egyéves kor körül kialakuló allergiás tünetek 40%-át ételallergia okozza, amelyért jelentős mértékben az idő előtt bevezetett tehéntej felelős.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^