Hirdetés

Tudnivalók a tetoválásról

A tetoválás mostanában egyre népszerűbb, a 18-30 évesek mintegy 40 százaléka tetováltatja magát. Bármilyen meglepő is, a tetováltak 65 százaléka nő. Mielőtt valaki rászánná magát a tetováltatásra, nem árt, ha tisztában van a tényekkel a test díszítésének erről az ősi módját illetően.

tetoválás |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Az amatőr tetoválásokat barátok, ismerősök készítik tinta, faszén vagy hamu bőr alá fecskendezésével. Ezek nem művészi alkotások, és mivel a legtöbbjüket nem steril körülmények között végzik, veszélyesek.

A tetoválás készülhet kulturális okokból; egy-egy etnikai csoport esetében pedig rituális, társasági vagy kozmetikai funkciója van.

A profi tetoválást szakképesítéssel rendelkező művészek célszerszámmal készítik. A kozmetikai tetoválás a szemöldök vagy az ajak vonalát hangsúlyozza, esetleg a haj imitációjára is készülhet. Mivel idővel kifakulnak, bizonyos időközönként a tetoválást meg kell ismételni.

Orvosi célú tetoválást alkalmaznak például diabéteszesek megjelölésére a mentők számára, vészhelyzetben. Az orvosok a sugárkezelés pontos helyét is megjelölhetik tetoválással. Rekonstrukciós emlőműtéteknél a mellbimbó utánzására szintén tetoválást alkalmaznak.

Meggondolandó, hogy valaki tetováltassa-e magát, mondják a szakemberek, a test ugyanis másképp néz ki 30 évesen, mint 60 évesen. Bizonyos állások elfoglalásához sem ajánlott.

A tetoválás kockázatai

A fertőzés lehet igen súlyos, ha a tű nem steril. A hepatitisz B nem oltott emberekre lehet veszélyes. A HIV, hepatitis A és B fertőzés is hosszú lappangási idejű kórképek, ezért előfordulhat, hogy csak 10-30 évvel a tetoválás után fedezik fel a súlyos betegséget.

Szűrővizsgálattal már 1-2 hónappal a fertőzés után kimutatható a vírus, illetve az ellenanyag a szervezetből, és ezek a betegségek ma már jól gyógyíthatók! Gyakori még a Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzés is.

Allergiás reakciót válthat ki a festék, különösen a vörös, és előfordulhat kontakt dermatitis is.

A tetoválást el lehet távolítani, a fekete festék esetén ez különösen sikeres lehet. Néha azonban a bőr eredeti színét nem lehet visszaadni. A tetoválást el lehet távolítani dermabrázióval vagy lézerrel. A legtöbb orvos a lézeres kezelést javasolja. Ne kísérletezzünk vele otthon!

Csakúgy, mint maga a tetoválás, az eltávolítás is válthat ki allergiás reakciót, alkalmanként hegesedés is előfordulhat. Nem árt tudni, hogy a hennával végzett ún. ideiglenes tetoválásnak is van kockázata, allergiás reakció itt is előfordulhat.
Ha azonban valaki mégis ragaszkodik a tetováláshoz, kizárólag biztonságos, ellenőrzött helyen készíttesse el.

Néhány javaslat:
  • Ne igyon alkoholt, ne szedjen gyógyszert, különösen aszpirint tetováltatás előtt.
  • Ha beteg, kerülje el a tetováló szalont.
  • Ellenőrizze, hogy a tűk sterilek-e, hogy a stúdióban van-e sterilizáló készülék, és hogy a tetováló művész visel-e gumikesztyűt. A kórokozók a festékben percekig, illetve az ellenállóbbak akár órákig is életben maradhatnak. A tetováló szalonokban lévő festékből a kórokozók laboratóriumi módszerekkel gyakran kimutathatók!
  • Nézze meg, nincsenek-e a stúdióban oda nem illő, nem steril tárgyak.
  • Kérje el a felhasznált festékek listáját, különös tekintettel a színre és a gyártóra.
  • Tetováltatás után tartsa be a sebgyógyulásra vonatkozó utasításokat.
tetoválás

2019-04-27 18:48:57

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop