Tökéletes férfiak

Ha sok mindenben nem is, egy dologban a férfiak utolérni látszanak a nőket. Ők is úgy érzik, törekedniük kell arra, hogy testük minél tökéletesebb legyen, ez azonban gyakran árt az egészségüknek. Egy amerikai kutatócsoport szerint megdőlt az a mítosz, hogy a férfiakat nem érdekli, milyen képet sugall a média a megjelenésükről, és oda sem figyelnek a reklámokra.

férfiszépség, ideál, média | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
– Az ideálisra való törekvés egyes férfiaknál egészségtelen, sőt esetleg veszélyes viselkedésformákhoz vezethet – mondja dr. Tracy L. Tylka a kutatás vezetője.

Egy korábbi vizsgálat szerint azok a férfiak, akik több olyan reklámot néznek, amelyekben izmos férfiak szerepelnek, sokkal elégedetlenebbek a testükkel, mint akik ebből a szempontból közömbös hirdetéseket néznek.

Dr. Tylka és munkatársai 285 egyetemi hallgató bevonásával kísérletet végeztek a reklámoknak a férfiakra gyakorolt hatásáról. A skála két végpontján a „soha” és a „mindig” állt, amikor azt a kérdést tették fel, érzik-e annak a szükségét, hogy izmosak legyenek.

A legtöbben a „gyakran” vagy az „általában” választ adták, azaz elhitték, hogy az egyetlen kívánatos megjelenés az izmos test. A megkérdezettek „gyakran” vagy „általában” elégedetlenek voltak a saját testükkel, és „néha” helytelen viselkedésformákat vettek fel emiatt.

A testükkel elégedetlenek gyakran használtak táplálék-kiegészítőket és szteroidokat is, hogy elérjék az áhított izmos külsőt. Egyre több férfi számolja a kalóriákat, vagy mellőz bizonyos élelmiszereket az étrendjében.

BBC News
| férfiszépség, ideál, média
2006-08-24 21:35:10


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


Folyadékbevitel női szemmel

Felnőtt nőknek 2 liter, a férfiaknak pedig 2,5 liter folyadékot kellene naponta inni, amit italokból és 20-30%-ban szilárd táplálékból kellene fedezni. Nőknél néhány...


Kozmetikumok a konyhából

Köztudott, hogy a bőrünk állapota nemcsak attól függ, amit rákenünk, hanem attól is, amit megeszünk. De mi van akkor, ha a kettő ugyanaz? Shalini Vadhera, az amerikai h...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^