Sima bőr - A szőrtelenítés fortélyai

Aligha akad olyan nő, aki ne hadakozna „feleslegesen” növő szőrszálaival, akár a karján, a hóna alatt, a bikini vonalán, a lábszárán vagy netán az arcán éktelenkednek is ezek. Márpedig az ápolt megjelenéshez, a vonzó külsőhöz nem illenek a nem kívánatos pamacsok!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):65-66   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Ez pedig azt jelenti, hogy szőrteleníteni kell! Igen ám, de hogyan? Vannak ugyanis olyan testtájaink, ahol nem kibírhatatlan a gyantázás, míg máshol erről az eljárásról szó sem lehet… Nézzük tehát az alternatívákat!

Borotválás

Nedvesen: a női borotvák formája különbözik a férfiak számára tervezettektől. A penge előtt védőráccsal és csúszásgátló fogantyúval vannak felszerelve. Borotvahabot is lehet hozzá használni, ami a szőrszálakat megpuhítja, így a penge könnyebben csúszik a bőrön, ezenkívül jól látszik az is, hogy mely területek szőrtelenek már.

Szárazon: gyorsabb, mint a nedvesen borotválás, de nem alaposabb. Erre a célra valók a női elektromos borotvák. Kisméretű, kényelmesen használható eszközök, tompított, a női formákat követő ollórésszel.

JEGYEZZÜK MEG! A viszketés elkerülése érdekében haladjunk a szőrszálak növekedésének irányában! A szőr 1-2 nap múlva újra kinő, ezért az eljárást meg kell ismételni.

Ajánlható azoknak, akiknek kevés az ideje és nehezen viselik az enyhébb fájdalmakat is.

Hátránya, hogy a bőr hamar borostás lesz. Erős szőrnövekedés esetén a műveletet naponta meg kell ismételni.

Szőkítés

A szőkítés kozmetikai szempontból nem tökéletes, mégis jó lehetőség azok számára, akiknek nem túl vastag a testszőrzetük. Az eljárás nem sokban különbözik a haj szőkítésétől. A szőrszálakból – vegyszer felhasználásával – kivonják a pigmentanyagot, ezért azok kifakulnak, a világos bőrön alig látszanak. Az eredeti színű szálak 2-3 hét elteltével nőnek vissza.

Ajánlható azok számára, akik gyér szőrzettel rendelkeznek, vagy testfelületük kisebb részét borítja szőr, például a bajuszvonalat.

JÓ TANÁCS! Szőkítés előtt az allergiás kiütések megelőzése céljából érdemes felmérni az egyéni érzékenységet. Ehhez ajánlatos tesztelést végezni a karhajlatban!

Krémezés

A szőrtelenítőkrémek, -habok, -zselék és testápolók tioglikolsavakat tartalmaznak, amelyek 2 mm-nyire a bőr felszíne alatt megpuhítják a hajszálak szaruanyagát. A rövid hatóidő után a feloldott szőrszálak dörzsöléssel és/vagy tusolással eltávolíthatóak. A készítmények anyagai magas pH-értékük miatt irritálhatják a bőrt, ezért a kar hajlatában a tesztelést el kell végezni. A szőrnövekedést késleltető krémek a szarutermelődést lelassítják. A simaság legalább egy hétig megőrizhető.

Ajánlható azon érzékeny bőrűeknek, akik nem szeretik, ha szúrást éreznek a bőrükön.

Gyantázás

A gyantázás során a szőrszálak a gyantával együtt gyökerestül távoznak a bőrből. Az ezzel járó érzés olyan, mint amikor egy ragtapaszt lehúzunk. Helyes technikával a fájdalom minimálisra csökkenthető: az egyik kezünkkel húzzuk meg a bőrt, a másikkal a gyantacsíkokat gyorsan és erőteljes rántásokkal távolítsuk el! Fontos, hogy a bőrfelület teljesen száraz és zsírmentes legyen. Hideg gyanta alkalmazható a testre és a felső ajak feletti pihékre.

JÓ TUDNI! A meleg gyantával óvatosabban kell bánni. Az adagolása egyszerűbb, azonban az nagyon lényeges, hogy testhőmérsékletű legyen. Spatulával vagy egy külön erre a célra tervezett görgős eszközzel vigyük fel a bőrre, nyomkodjuk rá, majd húzzuk le róla! Mivel a massza nagyon ragacsos, előzőleg szórjuk be hintőporral a kezelendő felületet, ezáltal a gyanta eltávolítása is könnyebb lesz. A szőrszálak csak 3-4 hét múlva nőnek ki újra.

A gyantázáshoz nyugalom és idő szükséges. Ezenkívül utólag bőrtápláló krémmel pótolni kell a finom hámszövetet is, hiszen a letépés alkalmával a bőr felső, finom rétege megsérülhet.

Epilálás

Az elektromos epilátorok pörgő csipeszei gyökérrel együtt kitépik a szőrszálakat. A művelet az érzékeny bőrűek számára igen fájdalmas lehet, ezért gyakorlatlanok a vállon és a bikinivonalon inkább ne használják. A szőrtelen állapot 3-4 hétig tart. A legújabb készülékek csekély fájdalmat ígérnek, de ajánlatos ezekkel is óvatosnak lenni.

Végleges szőrtelenítés

A tűvel történő epilálás során egy vékony tűt vezetnek be, és a belőle érkező finom áram szétroncsolja a szőrszálak gyökerét. Nem túl kellemes beavatkozás, ráadásul meglehetősen hosszadalmas is, mivel a szőrgyökér erős szőrzet esetén csak a szőrnövekedés közben pusztítható el, ezért többszöri kezelésre van szükség.

A lézeres epilálással nagyobb felületek szőrtelenítése is megoldható. Egy-egy felvillanáskor körülbelül 100 szőrszál távolítható el. A beavatkozás szinte fájdalommentes. A szőrszálak ezután már nem nőnek vissza.

Csak igazán problémás esetekben ajánlható.

S. Gy.

|
2005-05-03 13:04:14


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^