Hajformázás…

Önnel is megtörtént már, hogy egy színes magazinból kinézett magának valamilyen frizurát, megmutatta a fodrászának, aztán amikor elkészült a „mű”, a haja valahogy mégsem úgy állt?

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(5):62-63   Celsus Kft. | Dénes, V.
Ha más a hajszínünk, más a hajminőségünk: vastagabb szálú, vagy éppen vékonyabb, túl sűrű, avagy túl ritka, nehéz a divatlapokban látható fotó mását elkészíteni.

De fel a fejjel, mert igazából nincs olyan nő – kivéve a reklámokban feltűnő modelle-ket –, aki elégedett lenne a hajával! Pedig megfelelő hajápolással bármilyen hajproblémát kézben lehet tartani!

Azt mindenki tudja, mit nem akar: zsíros, korpás, színtelen, fénytelen, ápolatlan, töredezett hajat. Ezzel még a férfiak is egyetértenek. Mit tegyünk hát, ha zsíros, száraz, túl vékony szálú a hajunk? A következőkből kiderül!

Védett tincsek

Zsíros a hajunk? Akkor általában naponta mossuk. A 22-es csapdája éppen ez, hiszen fejbőrünk naponta újratermeli a faggyút, ami védőréteget képez minden egyes hajszálunkon. A faggyútúltermelés viszont zsírossá teszi a hajat…

Sovány vigasz, hogy így kevésbé veszélyeztetik hajunkat a szabad gyökök, a kemikáliák, a környezetünkből származó szennyeződések, no és nem utolsósorban a káros UV-sugárzás.

Ezek után nagy kérdés, hogyan ápoljuk hajunkat?

Semmi okunk, hogy ne mossuk naponta, de kizárólag gyengéden ápoló samponnal! Ha a fejbőrt és a hajhagymákat nem irritáljuk, nem fokozódik a faggyútermelés. A speciálisan zsíros hajra készített samponok általában kevesebb mosóadalékot tartalmaznak, mint a normál samponok. Az olyan növényi hatóanyagok pedig, mint a rozmaring vagy a borsmenta, megakadályozhatják a zsírosodást.

JÓ TUDNI! Gyógyiszapos kúrával is normalizálhatjuk fejbőrünk faggyútermelését. Kéthetente ütemezzük be!

Extra tipp: használjunk hajdúsító hajhabot! Így megakadályozhatjuk, hogy hajszálaink egymáshoz tapadjanak.

Hűvös szárítás

Száraz a hajunk? Balzsamozzuk rendszeresen! Ilyenkor a fejbőr a zsíros hajjal ellentétben túl kevés faggyút termel, ezért nincs, ami védje. A hajas bőrfelszín így állandóan irritált: sok esetben hámlik, pikkelyesedik, piros és viszket. A haj csak nehezen kezelhető és lassabban is nő.

Hogyan ápoljuk? Használjunk száraz, esetleg festett hajra ajánlott sampont! Ezek általában növényi olajokat tartalmaznak (pl.: aloe verát, avokádót. Ezek a teljes értékű mosóadalékok folyadékmegkötő tulajdonságúak, a hajhagymákat erősítő pantenolt vagy lecitint tartalmaznak.

Fontos, hogy hajmosás után mindig használjunk balzsamot, lehetőleg búzacsíra-kivonatot tartalmazót! Ezután könnyebb kifésülni a hajat, ami fényes és selymes lesz.

A búzacsíra sok E-vitamint tartalmaz, ami megköti a folyadékot, hidratál, s megszünteti a viszkető érzést is. Használjuk kéthetente!

Extra tipp: a forró levegővel történő szárítás, főnözés tovább szárítja a hajat. Ha nem akarjuk, hogy hajunk a szabad levegőn száradjon meg, a lehető leghűvösebb hőmérsékletre állítsuk be a hajszárítónkat, és amilyen távolról csak tudjuk – legalább harminc centiméter –, úgy használjuk!

Dúsabb hatás

Ha túl vékony szálú a haja, kizárólag gyengéden ápoló sampont lenne szabad használnia. A „vékonydongájú” hajjal az a probléma, hogyha sok is van belőle, akkor is csak feleannyinak tűnik, mint az erős szálú. Tulajdonképpen ez a realitás, feleolyan vékony. Vagyis kevésbé ellenálló és kevésbé érzékeny az ápolásra. Gyorsan és könynyen töredezik, a forró levegő és a hajkefe is tönkreteszi, ezért felülete állandóan szálkás.

Hogyan ápoljuk? A lehető legkímélőbb sampont válasszuk! Az egyszerre túl sok hatóanyag „sokkolja” a hajszálakat. A dauer ugyan dús hatásúvá varázsolhatja, de csak nehezebb lesz vele bánni.

Dúsabb hatást ígérnek a mályvakivonatot és a zabfehérjét, búzafehérjét tartalmazó készítmények. A kovasavas hajápolók is erősítik a hajszálakat.

Extra tipp: dúsabbnak tűnik a hajunk akkor is, ha frizuránkat alulról vagy a fejünket lehajtva, vagyis a legfelső réteget csak a legvégén szárítjuk. A frizura tartásáról pedig a hajhabok gondoskodnak.

Extrák a haj számára

Mosni, formázni, szárítani – ez ma már nem elég! Ápolószerekre is szükségünk van. Nézzük, milyenek közül válogathatunk!

Pakolások: selymessé, fényesebbé és könnyen kifésülhetővé teszik a haját. Mosás után a „törülközőszáraz” hajba kell bemasszírozni ezeket, 2–5 percig rajta hagyni, majd alaposan kimosni. Ha mégis maradna belőlük a hajunkon, akkor az nehéz és zsírosan fénylő lesz. Minden hajmosás után lehet alkalmazni, de ha éppen kúraszerűen használunk valamilyen ápolószert, akkor hagyjuk el a balzsamot, mert túladagolhatjuk a hatóanyagokat!

Balzsamok: hajmosás után kell egyenletesen eloszlatni a hajon, de nem kell kimosni. Használatukkal szintén könnyebben fésülhetővé és fénylővé válik a hajunk, de mivel összekötik a hajszálakat, enyhe hajformázóként is hatnak.

Hajkúra: általában krém formájában kaphatók és mosás után a „törülközőszáraz” hajba kell bemasszírozni. Ezután be kell bugyolálni a fejünket, és 15-20 percig így kell maradnunk. Csak ezután kell alaposan kiöblíteni. A kúrát bármilyen hajra alkalmazhatjuk: a hatóanyagok alapján a száraz hajat frissíti és selymesíti. Zsíros haj esetében szabályozza a faggyútermelődést, a lestrapált hajat pedig kisimítja és ápolja. Azt a speciális problémát is megoldhatja, ha a haj töve zsíros, a vége pedig száraz: ilyenkor csak a hajvégekre kell felvinni a krémet. Kéthetente vagy havonta alkalmazhatjuk.

Formázótermékek: akár lakk, zselé, hab, akár tincsező, akár wax – a mai modern hajformázó szerek annyira hajbarátok, hogy a haj nem károsodik használatuk miatt, sőt néhányuk ápoló hatóanyagokat – gyümölcsviaszokat, vitaminokat – is tartalmaz.

D. V.

|
2005-05-03 12:47:55


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^