Haj-jaj...

A hajváltás teljesen természetes folyamat. Szinte észre sem vesszük, hogy átlagosan napi 50-100 hajszálunk hullik ki, hiszen nő helyettük új. Ugyanakkor a hajhullás mértékének megnövekedése komoly esztétikai - s ezáltal lelki - problémákhoz vezethet. E tünet hátterében fizikális eltérések is fellelhetők!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(9):61-61   Celsus Kft. | Sziebig, T.
Az őszi hónapok a megszokottnál több odafigyelést igényelnek a haj ápolása szempontjából. Fel kell készíteni a szervezetet a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb, influenzával, megfázásos betegségekkel átszőtt téli hónapokra! A témával kapcsolatban dr. Révész Klaudia bőrgyógyászt kérdeztük.

ideál: Szervezetünk állapota milyen összefüggésben áll a hajproblémákkal?

- A vitaminok és nyomelemek az egész szervezet, így a haj karbantartásában is segítenek. A cink, a vas, valamint az A-, B-, E-vitaminok különösen fontosak a haj egészsége szempontjából. Hiányuk megnövekedett mértékű hajhulláshoz vezethet, ezért az őszi-téli hónapokban érdemes ezeket tudatosan pótolni. A hűvösödő évszakokban gyakrabban előforduló influenzát, lázas betegségeket, torok-, mandulagyulladást szintén megsínylik a hajszálak, mert a hajhagymák nagyon érzékenyek, és minden, ami káros hatással van rájuk, a haj minőségének megváltozásában nyilvánul meg. Valamely betegség lezajlásakor a hajhullás nem azonnal a kór kezdetekor, hanem annak lefolyása után, diffúz formában jelentkezik.

ideál: És mi a helyzet a foltos hajhullással?

- Leggyakrabban a szervezetben keletkezett gócos gyulladások okoznak ilyen típusú tüneteket. Ez esetben fontos az alapos góckutatás - fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, férfiaknál urológiai vizsgálat -, amikor is lappangó gyulladásos folyamatokat keresünk. A betegség kiváltó okát kell kezelni ahhoz, hogy a folyamat megálljon, és visszanőjön a kihullott haj vagy a test-szőrzet.

ideál: Lehet-e valamivel serkenteni az elvesztett hajmennyiség újranövekedését?

- Léteznek különféle külső és belső kezelések, melyek nem csak az utánpótlás serkentésére, hanem megelőzésképpen is jól funkcionálnak.

  • A hajhagymák egészségét a legegyszerűbben finom masszázzsal lehet elősegíteni. Ujjaink körkörös mozdulataival akár naponta 5-6 percen keresztül is érdemes masszírozni a fejbőrt, de hajmosás alkalmával mindenképpen ajánlott egy-egy hosszabb ideig tartó masszírozás. Mindezt hatékonyan lehet fokozni a fejbőr keringését javító - például rozmaringot tartalmazó - hajszerekkel, melyek akkor a leghatékonyabbak, ha a bemasszírozás után meleg törülközőt tekerünk a fejünkre, és 15-20 percig rajta hagyjuk.
  • A hiányzó vitaminokat és nyomelemeket kúraszerűen alkalmazott tablettákkal vagy természetes módon érdemes pótolni.

HAJHULLÁSRA HAJVÁGÁS?

A hajvágástól nem erősödik a haj, a hajszál élettelen anyag. Azáltal, hogy az elvékonyodott végeket levágatjuk, a frizura optikailag sűrűbbnek látszik, a hajszálak pedig rugalmasabbnak, erőteljesebbnek hatnak. ideig tartó masszírozás. Mindezt hatékonyan lehet fokozni a fejbőr keringését javító - például rozmaringot tartalmazó - hajszeszekkel, melyek akkor a leghatékonyabbak, ha a bemasszírozás után meleg törülközőt tekerünk a fejünkre, és 15-20 percig rajta hagyjuk.

VITAMINOK HAJHULLÁS ELLEN

  • VAS: máj, spenót, olajos magvak.
  • CINK: olajos magvak, tenger gyümölcsei. A gabonafélék cinktartalma nem tud a szervezetben meg-felelően felszívódni!
  • A-VITAMIN: sárgarépa, sütőtök.
  • B-VITAMIN: gyümölcsök, gabonafélék csírája.
  • E-VITAMIN: máj, olajos magvak, olivaolaj.

Sziebig Tímea

|
2005-09-05 15:46:12


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^