Hirdetés

Gyógynövényes lábápolás

Lábunkat életünk során jócskán igénybe vesszük, ráadásul sokszor felesleges tortúrának tesszük ki. A divat miatt kényelmetlen cipőt erőltetünk rá: magas sarkút, túl szorosat...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(9):37-37   Celsus Kft. | Gálik, Á.

Lábunk szenvedéseit csak fokozza a betonjárda és a kemény talaj.

Ha megfájdul, azt mindenünk megsínyli. Például, aki sántikál, hogy fájós lábát kímélje, többletterhet rak csípőjére, térdére, s ez bizony hátfájáshoz, fejfájáshoz és egyéb bajokhoz is vezethet.

Szerencsére jól megválasztott gyógyfüves termékekkel megelőzhetjük, illetve helyrehozhatjuk a lábunk ellen elkövetett vétkeinket.

FRISSÍTŐ LÁBFÜRDŐ

A legtöbb panaszt az okozza, hogy a nem megfelelő cipő folyamatosan dörzsöli és nyomja a lábat. Ezért egy nehéz nap végeztével a legpihentetőbb dolgok egyike a gyógyfüves frissítő lábfürdő, ami nemcsak tisztán tartja a lábat, de a vérkeringését is javítja.

ÍGY KÉSZÍTSÜK! Egy lavórba öntsünk meleg vizet, majd csepegtessünk bele1 0-15 csepp rozmaring-illóolajat! Egy másik edénybe öntsünk hideg vizet! Először tegyük a lábunkat a meleg, illóolajos vízbe egy percre, majd a hidegbe mintegy húsz másodpercre! Ezt ismételjük meg többször, végül rövid időre merítsük lábunkat a hideg vízbe, majd töröljük szárazra!

A lábfürdő nemcsak a bőrt, hanem a körmöket is megpuhítja, így könnyebb pedikű-rözni. Körmeinket különös gondossággal vágjuk, a körömágyra ránőtt bőrt ne távolítsuk el, csak toljuk vissza!

TIPP: a sárgás körmök ápolásánál nagy segítséget nyújthat a citrom kifacsart leve, ha ezzel rendszeresen átdörzsöljük.

LÁBIZZADÁS ELLEN

Az aromaterápiás olajjal való bedörzsölés csökkenti a túlzott lábizzadást, gátolja az izzadt bőrön megjelenő, kellemetlen lábszagot okozó baktériumok szaporodását. Így készítjük: két teáskanál mandulaolajba keverjünk 3-3 csepp citrom-, teafa-, zsálya-, borsmenta-vagy rozmaringolajat! Keverjük össze, és masszírozzuk meg vele lábfejünket!

TIPP: a kellemetlen szagokat úgy is megszüntethetjük, ha a lábfürdő után meglocsoljuk lábunkat almaecettel. Váltsunk gyakran zoknit!

HA SZORÍT A CIPŐ...

A túlságosan szűk cipő nyomja a láb egyes pontjait, és duzzadást, végül pedig fájdalmas bőrkeményedést okoz. Ha kezdeti stádiumban észleljük a bajt, a gyulladást csillapíthatjuk feketenadálytőből készített lábfürdővel. Ehhez szórjunk egy marék nadálytő-gyökeret 2 liter vízbe, és 30 percen át lassú tűzön forraljuk! A főzetet szűrjük és hűtsük le! Este áztassuk benne lábunkat 10-15 percen át!

TIPP: körömvirágból készített kenőcs rendszeres használatával puhán tarthatjuk sarkunkat, sőt megelőzhetjük a gombás fertőzések kialakulását is.

VISSZÉRÛZŐ

Visszerek megjelenésekor már az első duzzanatnál azonnal kezdjük meg a kezelést! Vadgesztenyéből, körömvirágból és orvosi somkóróból készített visszérkenőccsel kenjük be a fájó területet!

ÍGY KÉSZÍTSÜK: a vadgesztenye belsejét reszeljük le, körömvirággal, somkóróval együtt olívaolajban pároljuk meg, szűrjük le, és kevés méhviasszal sűrítsük! A kenőcs rendszeres használatával a fájdalmak megszűnnek, a bőr ismét sima és bársonyos lesz.

DUZZADT BOKA

A szövet közti folyadékfelhalmozódás duzzanatot eredményez. Ez különösen a bokák környékén lehet szembetűnő. Az ödémásodásnak számos oka lehet. Megelőzése érdekében naponta igyunk meg 1-2 csésze, pitypangból és közönséges cicka farkból készített langyos vagy hideg teát!

KÖRÖMVIRÁGKENŐCS HÁZILAG

A körömvirágszirmokat felmelegített olívaolajban rövid ideig dinszteljük, majd szűrjük le, és kevés méhviasz hozzáadásával kenőcsállagúra sűrítsük! Reggel és este fürdés után a száraz területeket vékonyan kenjük be!

Dr. Gálik Ágnes

2005-09-05 12:19:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop