Egészséges nyári szépség

Ilyenkor, nyáron semmire sem vágyunk jobban, mint hogy behunyjuk a szemünket, és kinyújtózzunk a napsütésben. Testünk-lelkünk átmelegszik, hangulatunk egyre jobb lesz, s javul a teljesítőképességünk is. Erkélyen, parkban, utcai kávézóban, vízparton - itt az idő, hogy "magunkba szívjuk" a napsugarakat. Természetesen az ésszerűség határain belül!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):64-65   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Az emberek jelentős hányada feleslegesnek tartja, hogy fényvédő krémet használjon, pedig nem véletlenül óvnak minket évek óta az orvosok a káros ultraviola sugaraktól.

Kettős védelem

Ami legjobban árt bőrünknek: a túl intenzív, a túl gyakori napfürdőzés és az elégtelen fényvédelem.

A rövidhullámú UVB-sugarak felelősek a barnaságunkért, de a leégésért is, az UVA-sugarak pedig sejtmutációkat - így például bőrrákot - okozhatnak. Emellett a túlzásba vitt napozás felelős a bőr idő előtti öregedéséért, ráncosodásáért is.

Tehát napfürdőzés előtt mindig kenjük be magunkat a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő készítménnyel! A legújabb termékek az UVB- és az UVA-sugarak ellen egyaránt hatásosak, tehát kettős védelmet biztosítanak.

Divatos önbarnítók

A legkülönbözőbb márkájú és kiszerelésű önbarnítók DHA cukorvegyületüknek köszönhetően 2-3 órán belül barnává varázsolják bőrünket. Frissen szerzett hawaii színünk megtévesztően hasonlíthat a "napos lebarnuláshoz", ugyanis a forgalomban lévő, jó minőségű önbarnítók egyenletes barnaságot biztosítanak. Ráadásul nemhogy nem károsak, hanem némelyik kifejezetten táplálja, hidratálja is bőrünket.

Típustan

Kelta típus - az európaiak 2%-a ide tartozik.

  • Ismertetőjegyei: nagyon világos bőr, szeplők, vörös haj, világos mellbimbó, kék szem.
  • Napfény-reakció: ismétlődő leégés, fokozott érzékenység, nem barnul le.

Germán típus - az európaiak 12%-a ide tartozik.

  • Ismertetőjegyei: világos bőr, szőke haj, gyakori szeplők, kék vagy zöld szem.
  • Napfény-reakció: érzékeny bőr, lassan barnul, könnyen leég.

Kevert típus - az európaiak 78%-a ide tartozik.

  • Ismertetőjegyei: mérsékelten világos bőr, hajszín a sötétszőkétől a barnáig terjed, szürke vagy barna szem.
  • Napfény-reakció: többszöri napozás után lebarnul, néha leég.

Mediterrán típus - az európaiak 8%-a ide tartozik.

  • Ismertetőjegyei: kreol bőr, hajszín a sötétbarnától a feketéig terjed, sötét mellbimbó, sötét szemszín.
  • Napfény-reakció: gyorsan és egyenletesen barnul, csak nagyon ritkán ég le.

JÓ TANÁCS: a napozást kezdjük magas fényvédő faktorú krémmel, és csak 5-7 nap múlva váltsunk kisebb faktorúra!

Védelem: bőrnek, hajnak, szemnek

A nyár stresszt is jelent bőrünk, hajunk számára: az UV-fény, a homok és a klóros víz éppúgy árt bőrünk felső rétegének, a felhámnak, mint a hajunknak. A "tünetek" persze utólag jelentkeznek. Arcbőrünk cserzett, hajunk pedig töredezett és fénytelen lesz.

Használjunk hát fejfedőt! Aki nem szívesen hord szalmakalapot vagy kalózmódra megkötött kendőt, fújjon a hajára UV-védős pray-t! Egyébként manapság már a hajfixáló készítmények is tartalmaznak UV-ellenes szert, így ezek is védik a hajat.

Ne felejtsük el! Naplemente után a fényvédő krémeket kíméletesen le kell mosnunk a bőrünkről! Ehhez használjunk hidratáló tusfürdőt, sampont, tápláló hatású arckrémeket és hajbalzsamokat!

Az ajkak különös védelmet igényelnek, mivel nincs bennük zsírmirigy és melanin. Használjunk speciális UV-szűrős ajakírt!

A napszemüvegek nemcsak jól néznek ki és divatosak, hanem fontos funkciójuk is van: védik szemünk ideghártyáját, amennyiben a lencsék 100%-ban hárítják el az UV-sugarakat. A melanintartalmú szemüveglencsékkel a szem környékén lévő nevetőráncok kialakulása előzhető meg. Ezek a speciális lencsék a fény kék tartományának tompításával segítik a kontrasztos látást.

Kevés napfényt a gyerekeknek!

A gyerekek nagyon szívesen tartózkodnak a napon. Napfény hatására javul a koncentráló képességük, ráadásul csontjaik fejlődéséhez is nélkülözhetetlen. Mindez remekül hangzik, csakhogy a gyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb és így sérülékenyebb is, mint a felnőtteké. A különböző önvédő mechanizmusok - mint például a bőr felső szarurétege és a melanin termelődése - az élet első hat évében még nem alakulnak ki, így a gyerekeknél a leégés kockázata nagyobb, ahogy a felnőttkorban kialakuló bőrrák esélye is. Ezt meg kell előzni!

HASZNOS TIPP: az első tizenkét hónapban a gyereket 11 és 15 óra között lehetőleg ne vigyük ki a napra! A laza, hosszú ruházat, a sűrű szövésű anyagok védik a kicsi bőrét. A fedetlen bőrfelületeket feltétlenül kenjük be napozókrémmel, minimum 20 faktorossal!

A káros napsugarak elleni védelem legfontosabb kritériumai gyermekek esetén: a szín- és tartósítószer-mentesség, a gyors felszívódás és az erős tapadás.

A krémezést kétóránként meg kell ismételni! Mivel az UV-sugarak egy méter vízmélységig is elérnek, fontos, hogy a kicsik fürdőruhaanyaga is tartalmazzon UV-filtert. Minden szabadban töltött nap után esténként gyengéden masszírozzunk napozás utáni, pantenolt és aloe verát tartalmazó testápoló szert a gyermek bőrébe.

Kérdések és válaszok

Napozhatunk-e rögtön krémezés után?

Nem ajánlott, csak fél óra elteltével, ugyanis ennyi időre van szükségük a fényvédő anyagoknak ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék.

Meddig szabad a napon maradni?

Ez a bőr típusától - lásd lentebb! - és a személyes "szükséglettől" függ.

Szükség van-e előbarnulásra az extra védelemhez?

Igen. A bőr természetes védelmi funkciói nem garantálnak tökéletes és biztos védelmet a veszélyes UV-sugarak ellen.

A magas fényvédő faktor ellenére le lehet barnulni?

Igen. A 15-ös faktor például az UV-sugarak 96%-át nyeli el, de a maradék 4% elegendő a barnuláshoz.

Elég-e naponta egy alkalommal krémet használni?

Nem. Legalább kétóránként, legfeljebb négyóránként ajánlatos fényvédő krémet kenni a bőrre.

Érdemes-e árnyékos helyre menni a fényvédelem érdekében?

Igen, de érdemes megjegyezni, hogy az árnyékban is eljut a bőrhöz az UV-sugarak 70%-a.

A smink véd-e a naptól?

Feltétlenül, ám a speciális fényvédő kozmetikumok hatásosabbak.

Hogyan lehet megfelelően használni a fényvédő krémeket?

A krémezésnél nem szabad fukarkodni, a teljes testfelülethez legalább 30 ml krém szükséges.

Gyors segítség,napozás után

Ha feszül a bőrünk, segíthetnek a napozás utáni testápolók, amelyek hűsítenek és csillapítják a gyulladást.

Elsősegélyt jelenthet, ha 2-3 liter tejsavót vagy tejet öntünk a fürdőkádba, adunk hozzá langyos vizet, és tíz-tizenöt percre beleülünk. A sav- és a lecitintartalom elősegíti bőrünk megújulását.

Amikor a bőrünk érzékeny az érintésre, az acetilsavat tartalmazó tabletták jelentenek felüdülést. Ha hólyagok keletkeznek bőrünkön, azonnal forduljunk orvoshoz!

Sütő Gyöngyi

|
2005-07-07 19:08:02


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^