Hirdetés

Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, de ott, ahol nem szeretnénk, szőrszálak jelennek meg. Az alábbiakban néhány életkorra vonatkozó tanácsot adunk, ugyanis minden életkorban másképpen célszerű ápolni a hajunkat.

hajápolás, fénytelen haj, töredezett haj |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


A 30-as években

Kényeztesse a haját. Terhesség során hormonális változások miatt erősebb, dúsabb lehet a haj, gyorsabban is nő, de a szülés után ez megváltozik. Óvatosan kell bánni a formázó habokkal, zselékkel, sűrűn alkalmazva száríthatják az amúgy is megviselt hajat. Hajmosáskorkor a vérkeringés javítása érdekében masszírozza a fejbőrét öt percig.

Ellenőriztesse a vér vastartalmát. Nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak. A vashiánytól vékonyabb lehet a haj. Segíthet a vasban gazdag élelmiszerek – spenót, vörös hús – fogyasztása, ha ez sem volna elég, forduljon orvoshoz pótlásért.

A stressz a hajnak is árt. A tartós stressz gátolja a haj növekedését, jógázzon, meditáljon, relaxáljon az ön számunkra legmegfelelőbb módon. Ha nagy stressz, betegség, állásvesztés, szülés utáni depresszió miatt csomókban hullik a haja, feltétlenül keresse fel orvosát.

A nemkívánatos szőrnövekedés ellen segíthet a fogamzásgátló tabletta szedése. Ha már szedi, és még mindig fennáll a szőrnövekedés, fogyasszon sok szénhidrát tartalmú ételt, teljes kiőrlésű gabonát, amely fitokemikáliákat is tartalmaz, ezek is szabályozzák az ösztrogén-háztartást.

A 40-es években

Pihentesse a haját, ritkábban csavarja fel, süsse be vagy szárítsa forró hajszárítóval. Az ezek okozta károsodás visszafordítható.

A perimenopauza hormonális ingadozásai is nyomot hagynak a hajon, napi 2500 mikrogramm biotin (a B-vitamin egyik fajtája) erősíti a hajhagymákat. Az omega-3 zsírsavak serkentik a haj növekedését, ha az ételben nincs elegendő, szedjen halolaj-kapszulát. A C-, D- és az E-vitamin valamint a folsav jól kondicionálja a hajat.

Hajhullás ellen használjon erre a célra kifejlesztett készítményeket, illetve forduljunk bőrgyógyászhoz.

Jusson elég fehérje a szervezetébe, az öregedés első jelei ellen sikeresen lehet így felvenni a harcot. Fogyasszon tofut, sovány húsokat és tojást. A fehérjét tartalmazó hajformáló készítmények is segítenek.

Az 50-es években és után

Az őszes haj szárazabb és törékenyebb, kondicionálóval, fényvédővel óvja őszülő haját.

Fogyasszon sok narancs színű gyümölcsöt és zöldséget, édesburgonyát, répát. Ezek a nap ellen is óvnak, és hidratálják a hajat.

Ellenőriztesse a pajzsmirigy működését. A pajzsmirigy 50 nőből egyet érintő alulműködése elhízást, szívbetegséget okozhat, de a hajszálak elvékonyodásában is megmutatkozik. Nézesse meg, ha fennáll, könnyen kezelhető.

Távolítsa el a nemkívánatos szőrszálakat. Az állon, az ajak fölött, hónaljban vagy a hason megjelenő szőrszálakat lézeres kezeléssel le lehet távolítani, de a hormonkészítmények is hatásosak. A leggyorsabb és legolcsóbb megoldás a szőkítés.

Jót tesz a hajnak minden életkorban:

– bab (fehérjetartalma miatt)
– dió (omega-3 zsírsavat tartalmaz)
– tojás (magas a B12 vitamintartalma.

hajápolás, fénytelen haj, töredezett haj

2017-03-01 21:34:22

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop