Bőrápolás télen

Akár a munkahelyen, vagy otthon, a bőrünket szárító fűtés mellett, akár a hegyen, kipirosodott orral és szájjal síelés közben, mindig megvan a módja, hogy a hidegebb évszakban is „kondiban” tartsuk a bőrünket (is).

bőrápolás, hideg, bÅ‘rápolás | InforMed Hírek13:60-61   InforMed | Mercz, M.

A hideg ellen az egyik legkézenfekvőbb megoldás a test betakarása, amiben nincs semmi különleges. Van azonban egy testrész, amelyet igen nehéz megvédeni a csípős hidegtől – az arc.

De miért birkózik meg bőrünk ilyen nehezen a hideggel? Azért, mert tápanyaghiányban szenved, mert 8 fok alatt leállnak a faggyúmirigyek, emiatt kiszáradnak a szövetek, gyakran repedezések és pörsenések jelentkeznek rajta.

A száraz levegő még több folyadéktól fosztja meg a bőrt, és a veszélyt tovább fokozza a síeléssel együtt járó szél, az intenzív magaslati napsütés és a szélsőséges belső és külső hőmérséklet-ingadozások.

Bőrmelegítő krémek

A legújabb kutatások során olyan krémeket fejlesztettek ki, amelyek „termo”-összetevőket tartalmaznak. Ezek serkentik a mikrokeringést, ettől a bőr felmelegszik, függetlenül attól, hogy milyen hideg van odakinn.

Fontos, hogy a hidegben használt készítmények lehetőleg ne tartalmazzanak vizet, hogy a bőrre ne fagyjon rá a nedvesség. Az értékes zsírok és tápanyagok azonban nem hiányozhatnak az ideális téli arckrémből.

UV-szűrés télen

A napsütés is komoly veszélyt jelent, nem csak a magas hegyekben – bár ott még inkább oda kell figyelni, hiszen az UV-sugárzás 1000 méterenként kb. 15%-kal növekszik –, hanem sajnos már mindenütt. A friss fehér hó persze még rátesz egy lapáttal, mert nagyon erősen visszatükrözi a napsütést.

A krémek szerencsére nem csak „intelligens” szűrőrendszert tartalmaznak, hanem könnyen és gyorsan átadják a bőrnek az összes szükséges tápanyagot is, melyektől az simává és puhává válik.

A téli sportok megszállottjainak fontos tudni, hogy a napsugárzás ellen védő krémeket nem elég a sípályán fölkenni, hanem már előtte egy félórával gondoskodni kell róla, napközben pedig többszöri újra krémezésre van szükség!

Ne feledjük a napvédő faktorokat sem, különben állunk, orrunk és füleink bánhatják, mivel „kiállnak”, így sokkal jobban ki vannak téve a hidegnek és a napsugaraknak. Az érzékeny ajkakról nem is beszélve – ezek védelmére speciális UV-szűrős ajakírt használjunk.

Végül a kezek: kesztyűre mindenképp szükség van, de valóban vegyük komolyan, hogy a legrövidebb, kesztyű nélküli pillanatban is azonnal kivörösödhet, kirepedezhet a kéz bőre.

Érzékeny ajkak

Amíg tart a hideg, a száj is érzékenyebb. Ezért használunk lépten-nyomon különböző „szőlőzsírokat”, pedig közben nem is biztos, hogy ez a megoldás, sőt...

Aki állandóan kenegeti a száját mindenféle szájápoló rúzsokkal, hosszú távon túl nagy igénybevételnek teszi ki az érzékeny bőrfelületet. Holott van annak így is elég baja: UV-sugarak, a fűtéstől száraz levegő vagy a jeges, téli szél.

Ezért van szükség ilyenkor még nagyobb odafigyelésre, mint az év többi részében. Használhatunk például körömvirág-, mandula- vagy rózsaolajas balzsamot, amelyek még nagyon kiszáradt száj esetén is csodát tesznek. Ha pedig kiegészítésként, alkalomadtán fogkefével gyöngéden meg is masszírozzuk, vagy speciális bőrradírt alkalmazunk, akkor különösen puhák lesznek ajkaink. Az esti ajakmaszk is beválik, melynek következtében másnap reggel gyönyörű, sima szájjal ébredhetünk.

Sminkelésnél figyeljünk arra, hogy a szájra csak érzékeny bőrre készített festék kerüljön, a szájkontúr ceruza pedig legyen puhább az átlagosnál, vagy használjunk egy puha ecsetet, nehogy fölsértsük a kiszáradt, esetleg gyulladt bőrfelületet. Nagyon jót tesz, ha a termék folyadékpótló glicerint és nyugtató hatású allantoint és pantenolt tartalmaz.

Tipp

Ha bereped a száj sarka, tartsuk kordában a nyelvünket! Ilyenkor mindenki szereti nyalogatni sebeit, de ezzel csak ront a helyzeten! A folyamatos nedvesítés csak még inkább kiszárítja a kisebesedett részeket. Ilyen esetben tegyünk a berepedt részre jó vastagon mézet, és hagyjuk, hogy bőrünk lassan beszívja. Így hamarabb rendbe jön.

Forrás: Ideál

| bőrápolás, hideg
2015-12-02 21:16:20


Peeling

A hámlasztás - peeling - segítségével eltávolíthatjuk a felhám elhalt sejtjeit. Hatására a bőr egészségesebb, apró hibáktól - hegek, foltok stb. - mentes lesz, és ...


Egészséges haj minden életkorban

A kor előrehaladtával sajnos a haj is elveszíti fényét, töredezetté válik, elvékonyodik. Mindezt a hormonális változások okozzák. Kezd eltűnni a haj a fejtetőről, d...


A narancsbőr – tévhitek és kezelések

A narancsbőr általában a nők combján és fenekén jelentkező, narancshéjra emlékeztető képződmény, amelyet a bőr alatt lerakódott zsír okoz.


Tények és tévhitek az őszülésről

Ha megjelennek az első ősz hajszálak, sokan arra gondolnak, biztos a kimerítő munka, az alváshiány, vagy akár a gyerek az oka.


Milyen gyakran kell tusolni?

Sokan nem érzik tisztának magukat tusolás nélkül. De vajon a napi tusolás szükséges vagy egészséges-e?


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^