Hirdetés

Barnaság- sértetlenül

A napfény létfontosságú, ugyanakkor veszélyes is. A kellemes pihenés szenvedéssé válhat, ha nem vigyázunk magunkra...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):65-65   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

Cikkünkben a nap elleni védekezésről szóló, leggyakrabban feltett kérdésekre adunk választ, így elérhetjük, hogy nyári pihenésünk valóban feltöltődést nyújtson, s problémamentes legyen.

Milyen ismérvek szerint határozható meg a bőrünk számára ideális védőfaktor?

Ez attól függ, hogy mennyire van hozzászokva bőrünk a napfényhez, és korábban milyen károsodások érték. Szempont persze az is, hogy milyen a bőrtípusunk. A leghatásosabb fényvédelmet a magas faktorok nyújtják, mert ezek kötik meg vagy verik vissza leginkább a káros sugarakat.

Van-e biztos receptje az egészséges barnulásnak?

Ezt elsősorban a bőrszín és az érzékenység határozza meg. Átla- gos bőrtípusnál 30-as faktorral érdemes kezdeni. Így a bőr lassan barnul, miközben fokozatosan kialakulhat saját természetes védelme is.

Magas védőfaktor mellett egyáltalán le lehet-e barnulni?

Természetesen. A 15-ös faktor az UV-sugaraknak csupán a 96%-át nyeli el. A maradék 4% éppen elegendő a lassú, egyenletes barnuláshoz.

Szüksége van-e a már lebarnult bőrnek pótlólagos védelemre?

Habár a barnulás tulajdonképpen a bőr saját védekező reakciója az UV-sugarak ellen, a lebarnult bőrnek továbbra is szüksége van védelemre, mivel maga a barnaság nem jelent teljes védelmet az UV-sugarakkal szemben.

Milyen gyakran kell napozószert használnunk?

Minden alkalommal, amikor bőrünk vízzel érintkezik: úszás, fürdőzés, tusolás után, valamint, ha erősen verejtékezünk.

Hogyan lehet hosszabb ideig megőrizni a barnaságot?

Fokozatos barnulással és megfelelő folyadékpótlással. Semmiképp se használjunk gyümölcssavtartalmú készítményeket, mert „miattuk” gyorsabban leválik a bőr felső hámrétege!

Változik-e bőrünk érzékenysége éveink számának növekedésével?

Igen - bőrünk egyre érzékenyebb lesz, mert az évek során lassan elvékonyodik, és emiatt az UV-sugarak is könnyebben áthatolnak rajta.

Mi a különbség a fizikai és a kémiai védelem között?

A fizikai védőszerek, mint a titán-dioxid vagy a cink-oxid, visszaverik az UV-sugarakat a bőrről, míg az olyan kémiai filterek, mint például az oxibenzoát vagy az avobenzoát elnyelik az UV-sugarakat, és ez irritálhatja az érzékenyebb bőrt.

Miért kell napozás után a szokásos bőrápoló készítmények helyett napozás utáni szereket használni?

A napozás utáni készítményekben fokozottan hidratáló alkotórészek vannak, melyek segítenek a sejteket összetartani, és így elkerülni a lehámlást, ezáltal a barnaság tartósabb lesz.

Van-e különbség az arcra és a testre kenhető napozás utáni szerek között?

Mivel az arc sokkal inkább ki van téve a káros UV-sugaraknak, balzsamosabb, több védőanyagot és antioxidánst tartalmazó krémet kell használni védelme érdekében.

Mennyi ideig állnak el a napvédő szerek?

Felbontatlanul általában három évig. (Egyébként a csomagoláson ennek az információnak szerepelnie kell!)

Hogyan hatnak az önbarnító krémek?

Az önbarnítók dihidroxi-aceton molekulákat tartalmaznak, amelyek reagálnak a bőr felszínének proteinjeivel, és elősegítik az egyenletes önbarnulást. A szín addig tart, ameddig a proteinek a bőrön maradnak, vagyis 4-5 napig. Az így lebarnult bőrnek megvan az a képessége, hogy elnyelje az UVA-fényt, és megakadályozza a korai ráncosodást.

Sütő Gyöngyi

2005-06-07 09:12:30

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop