Vészhelyzet a pszichiátriai betegellátásban

A KESZ (Korlátozottan cselekvőképes személyek hozzátartozóinak Érdekvédelmi Szövetsége) betegszervezet sajtóközleményében a hazai pszichiátriai ellátás egy súlyos anomáliájára és a lehetséges megoldási módra hívja fel a figyelmet.

pszichiátriai betegellátás, KESZ, pszichiátria, gondoskodás | InforMed Hírek14   InforMed | Molnár, I.
Az idén 20 éves egyesületnek súlyos pszichiátriai betegek - korlátozottan cselekvőképes személyek olyan hozzátartozói (szülő, testvér, házastárs, barát) a tagjai, akik vállalják a betegekről való gondoskodást, a velük való együttélést.

A Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) szerint baj van a pszichiátria területén. A KESZ szerint az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása visszatarthatja a beteget illetve a hozzátartozót attól, hogy ilyen díjazás mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad. A megoldást a trialógus meghonosítása jelentheti.

A Magyar Pszichiátriai Társaság XX. Vándorgyűlése alkalmából, közleményt tett közzé a napi sajtóban a fenti címen. A hír hallatán arra gondoltunk, hogy amint már sejteni lehetett, baj van a pszichiátria területén.

Úgy gondoljuk, a problémát az orvosok magánpraxisának díjazása okozhatja. Az orvosok javadalmazásának jó szándékú javítása, a 8.000–10.000 forint óradíj lehetővé tétele szerintünk a bajok forrása.

A kilencvenes és kétezres években sikerrel végrehajtott paradigma váltással, az antipszichotikumok ingyenes hozzáférésével a közösségi pszichiátria jótékony hatásai megmutatkoztak az olyan kemény mutatókban, mint az öngyilkossági ráta drasztikus csökkenése.

Mi a 2010-es évektől azon munkálkodunk, hogy további javítást érjünk el betegeink jobblétének érdekében. Ezt szolgálta a trialógus honosítása, ahol az orvos és a páciens közé harmadik résztvevőként a hozzátartozó is belép közvetítőként.

Mint ismeretes a pszichiátriai betegségek azok, amelyeknél egyedüliként megváltozik a beteg jogállása. A beteg korlátozottan cselekvőképessé, azaz kiskorúvá válik. Ezért szükséges a trialógus.

Az MPT jelzése komolyan veendő, de nem az általuk megadott szakmai okok miatt, hanem azért, mert a pszichiáterek magánpraktizálása azt eredményezheti, hogy a beteget illetve a hozzátartozót visszatartja attól, hogy ilyen összeg mellett az ingyenes gyógyszert felírassa, és így a beteg ellátatlanul marad.

Ugyanaz az eset állhat elő más okokból, mint a Lipót bezárásánál, ahol a betegek ellátatlanságából kifolyólag a bezárást követő egy éven belül huszonhattal nőtt az öngyilkosságban meghaltak száma.

Az elmúlt évtizedek eredményeit döntheti dugába az említett jó szándékú, de hibás döntés, és ez visszarendeződést indíthat meg. A megoldás a pszichiátria hivatásos művelőitől kívánt józan önmérséklet. Véleményünk szerint nagymértékben tőlük függ a helyes módszer megtalálása.

Mint már korábban említettük, a szervezet kidolgozta az EUFAMI (European Federation of Associations of Families of People with mental illness) ajánlása nyomán „A pszichiátriai betegek családközpontú kezelése” modellt, amit sikeresen alkalmazunk köreinkben.

Szélesebb körű elterjesztésével falakba ütköztünk, éppen a szakma részéről, anyagi okok miatt, ugyanis nem sikerült támogatást biztosítani állami forrásból a beteget befogadó család részére.

| pszichiátriai betegellátás, KESZ, pszichiátria, gondoskodás
2016-06-06 01:01:23


Ónodi-Szűcs: évről évre többen kapnak életmentő szervet

Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészség...


Biometrikus személyazonossági igazolványt vezetnek be Romániában

Romániában jövő nyáron kezdik meg a fokozatos áttérést az internetes ügyintézést lehetővé tevő, biometrikus információkat is tartalmazó elektronikus személyazonos...


Az LMP javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére

AZ LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kereseti adatai is mutatják, hogy hiába a kétszámjegyű béremelkedés, az átlagfizet...


Másodízben végeznek ingyenes egészségügyi szűrést budapesti orvostanhallgatók Kárpátalján

Négy kárpátaljai települést érintő négynapos ingyenes egészségügyi szűrővizsgálat- és méréssorozatot indított a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciá...


A kormányablakoknál még senki nem rendelkezett egészségügyi adatairól

A kormányablakoknál még senki nem jelentkezett, hogy rendelkezzen egészségügyi adatai kezeléséről - írta pénteki számában a Népszava az Állami Egészségügyi Ellát...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^