Hirdetés

Újabb szervezet kap házkutatási jogot

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet emberei a jövőben behatolhatnak a magánlakásokba akár a tulajdonos akarata ellenére is. A hatóság jogköreinek bővítését egy salátatörvénybe rejtették a jogalkotók – írta az Index.

GYEMSZI, házkutatás, egészségpolitika |

InforMed Hírek11   InforMed

A szakma előzetes tájkoztatása nélkül, egy egészségügyi salátatörvénybe rejtették azt a rendelkezést a törvényhozók, amely szerint a jövőben házkutatási joga lesz a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet embereinek – adta hírül az Index.

A hatóságot nyomozati jogkörrel felruházó törvényt a múlt héten vitatta a parlament az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról” című beadvány keretében, amely több mint tíz egyéb törvényt is módosít.

A törvénymódosítás szerint a gyógyszerészeti hatóság emberei a magánlakásokba is bejuthatnak, akár a tulajdonos vagy az ott tartózkodók akarata ellenére is. Az intézet nemcsak házkutatási, hanem lefoglalási jogosultságot is kap.

A törvény első változata semmilyen fellebbezési lehetőséget nem biztosított az intézkedés alá vontaknak, ám május 23-án Kovács József fideszes képviselő módosítója némileg enyhítette a kényszerintézkedésekről szóló részt. Az érintetteket ennek megfelelően az intézkedéssel egy időben szóban tájékoztatni kell, ügyészi jóváhagyást kell szerezni a házkutatáshoz, valamint a kényszerérintkezést az érintettek jelenlétében kell elvégezni – lehetőleg.

Forrás: Index, HVG
GYEMSZI, házkutatás, egészségpolitika

2013-05-27 22:19:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop