Tovább zsugorodott a magánpénztári szektor

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma tovább csökkent 2012 negyedik negyedévében, és a működés veszteségessége is fennmaradt, így a szektor tovább zsugorodott. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma enyhén csökkent, portfóliójuk felértékelődése folytatódott. Az egészségpénztárak taglétszáma stagnált, a tagdíjbevételek növekedése meghaladta a szolgáltatásokra kifizetett összegekét - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorselemzéséből.

A PSZÁF honlapján pénteken közzétett elemzés szerint a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma december végére 69 112 főre csökkent a harmadik negyedév végi 72 347-ről. A csökkenés 4,5 százalékos mértéke valamivel meghaladja a harmadik negyedévit (-3,7 százalék). A taglétszám apadása nagyrészt annak köszönhető, hogy a megszűnő magánnyugdíjpénztárak tagjai - eltérő nyilatkozat hiányában - az állami nyugdíjrendszerbe kerülnek vissza.

A magán-nyugdíjpénztári szektorban kezelt vagyon a taglétszám csökkenése ellenére gyakorlatilag nem változott; a december végi 192 milliárd forint csaknem megegyezik a szeptember végivel (192,6 milliárd forint), mivel a végleszámoló magánnyugdíjpénztárak tagjainak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépését a negyedik negyedéves tőkepiaci árfolyamemelkedés hatása ellensúlyozta.

December végén 10 magánnyugdíjpénztár működött, ebből 3 már végelszámolás alatt állt. A kumulált veszteség gyakorlatilag nem változott az év során, azonban a negyedik negyedévi veszteség is ugyanúgy 0,2 milliárd forintot tett ki, mint az addigi kummulált, így az év végére 0,47 milliárd forint veszteség alakult ki. A december végén működő 10 magánpénztárból 9 volt veszteséges.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak december végi 1 226 710 fős taglétszáma 2264-gyel volt alacsonyabb a harmadik negyedévi záró taglétszámnál. A csökkenés üteme (-0,2 százalék) tovább mérséklődött, így a taglétszám csökkenésének kezdete óta ez volt a legalacsonyabb mérték. A negyedik negyedévben 13 258 új belépő volt, ami nagyságrendileg megegyezett a szolgáltatásban részesültek, illetve a kilépők 13 850 fős számával. Éves viszonylatban azonban jelentős a taglétszám csökkenés: a közel huszonötezer fős nettó változás úgy alakult ki, hogy 2012-ben a szolgáltatásban részesültek és a kilépők (70 418 fő) száma 16 százalékkal kevesebb volt a 2011.
évinél, míg az új belépők száma 2012-ben (45 504 fő), 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor a negyedik negyedévben is veszteségesen működött. Az önkéntes nyugdíjpénztárak működési célú bevételei 2012-ben 3,2 százalékkal maradtak el az előző évitől, míg a működési célú költségek és ráfordítások gyakorlatilag nem változtak (0,1 százalékkal csökkentek), ennek következtében a szektor működési vesztesége 12,3 százalékkal - 1,237 milliárdról 1,389 milliárd forintra - nőtt 2012-ben.

A folytatódó tőkepiaci árfolyam-emelkedésnek köszönhetően az önkéntes nyugdíjpénztári szektor kezelt vagyona tovább emelkedett, a szeptember végi 881,7 milliárdról december végéig 919,1 milliárd forintra. A portfólióban a negyedik negyedévben kis mértékben csökkent a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok aránya, míg a befektetési jegyek és az egyéb instrumentumok részaránya nőtt.

Az egészségpénztárak taglétszámának növekedése megállt az év utolsó negyedévében: a december végi 1 041 375 fős taglétszám 5 fős eltéréssel megegyezett a szeptember 30-i taglétszámmal, míg 2011 végéhez viszonyítva 6,2 százalékkal növekedett. Az új belépők száma 2012-ben 100 743 volt, ez 34 százalékkal magasabb az előző évinél. A tagok által fizetett tagdíjak 3,9 százalékkal, 9,158 milliárd forintra csökkentek, míg a munkáltatók által fizetett tagdíj-hozzájárulás 11,9 százalékkal, 43,365 milliárd forintra emelkedett; ennek következtében a tagdíjbevételek 8,7 százalékkal, 52,5 milliárd forintra nőttek. Az egészségpénztári tagok által 2012-ben szolgáltatásként igénybe vett 56,7 milliárd forint 1,5 százalékkal magasabb a 2011-ben kifizetett összegnél.
| magánpénztár, nyugdíj
2013-02-25 22:32:47


Megállapodtak a Semmelweis Egyetem és Pető András Főiskola integrációjáról

Megállapodás a Semmelweis Egyetem és a Pető András Főiskola integrációjáról. Augusztustól a Semmelweis Egyetem önálló karaként működik a főiskola - közölte a Se...


Alkotmányossági óvást emelt a román ellenzék a kórházi anyanyelvhasználatról szóló törvénymódosítás ellen

Megtámadták a román ellenzéki pártok az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a ...


Stratégiai partnerségre lépett a BHSE és a Honvédkórház

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Honvéd Sportegyesület és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ csütörtökön.


EB: nem maradhat Londonban az Európai Bankhatóság és az Európai Gyógyszerügynökség

Semmiképp nem maradhat Londonban az Európai Bankhatóság és az Európai Gyógyszerügynökség az Egyesült Királyság uniós kilépését (Brexit) követően - szögezte le s...


RMDSZ: a törvény majdani végrehajtási utasításain múlik a kórházi többnyelvűség

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdán közzétett álláspontjában azoknak a majdani kormányhatározatoknak a fontosságát hangsúlyozta, amelyek a kórházi...


hirdetés
^