Hirdetés

Rezsicsökkentés - Tovább csökkent az áram ára

A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebbe kerül az áram hétfőtől, miután a rezsicsökkentésről februárban hozott törvény erre vonatkozó szabálya vasárnap hatályba lépett.

rezsicsökkentés, áram |

MTI Hírek11

A törvény úgy fogalmaz, hogy a szolgáltató által a lakosságnak kibocsátott számlában - az augusztus 31-ét követő időszakban igénybe vett villamos energiáért - fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjak 94,3 százalékát.

Ennek a feltétele azonban az, hogy a fogyasztás - azonos árszabás mellett - azonos energiamennyiségre és azonos számú hónapra vonatkozzon.

A törvény alapján augusztus végén jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről. Ez a jogszabály a korábbit módosítja és a szolgáltatók által szeptembertől alkalmazható maximális áramtarifa díjakat tartalmazza.

A rendelet melléklete a négy áramszolgáltatóra külön-külön tartalmazza az egyetemes szolgáltatásban biztosított tarifák maximális árait. Így például a lakossági felhasználók 1320 kilowattóra/év fogyasztásig kilowattóránként az EDF DÉMÁSZ-nál legfeljebb 14,57, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nél 13,71, az Elmű Nyrt.-nél 14,43, az ÉMÁSZ Nyrt.-nél 14,26 forintot fizetnek szeptember 1-től, míg eddig 16,35, 15,44, 16,20 és 16,02 forintot fizettek.

A rendeletben hasonló mértékben csökkentek az egyéb lakossági tarifák, változatlanok maradtak ugyanakkor a nem lakossági fogyasztók díjtételei.

Múlt év elején a kormány bejelentette, hogy a gáz és villamos energia árát 10 százalékkal csökkenti, ezt a februári számlákban már érvényesítették is. Ez az első rezsicsökkentés 3,7 millió áramfogyasztót és 3,3 millió gázfogyasztót érintett.

Második lépcsőben tavaly júliustól a víz, a szemétszállítás és a kéményseprés lett olcsóbb.

Az idén februárban hozott törvény alapján az áram, a távfűtés és a gáz ára lesz még alacsonyabb, de az egyes csökkentések időben eltolva jelentkeznek. Az áram árának szeptemberi csökkentése után októbertől a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal.

rezsicsökkentés, áram

2014-09-01 15:11:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop