Hirdetés

Rétvári: 2017 a béremelés folytatásának éve lesz az egészségügyben

2017 a béremelés folytatásának éve lesz az egészségügyben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

béremelés, egészségügy, egészségpolitika |

MTI Hírek13 | MTI

Rétvári Bence közölte, jelentős béremelés indult az egészségügyben, amely mind az orvosoknál, mind a szakdolgozóknál folytatódni fog a következő években is.

Emlékeztetett arra, a 2016-ban indult béremelés az orvosoknál idén és jövőre is 107 ezer forintos.

A szakdolgozóknál az idei emelkedés átlagosan 26,5 százalék, jövő novembertől 12 százalék, az utána következő két évben pedig 8-8 százalék lesz - részletezte.

A többéves bérfejlesztési program azért indult, mert a kormány szeretné megbecsülni az egészségügyben dolgozók munkáját - mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy ez olyan mértékű emelés, amely a mindennapokban is érezhető.

Rétvári Bence kiemelte, hogy az alapbérek emelkedésével szintén nőnek az úgynevezett mozgóbérelemek (ügyeleti és készenléti díj, műszakpótlék) is.

A jövő évi béremelésre 82,5 milliárd forint a költségvetési forrás - mondta.

Közölte, a 2012-2013-as béremeléssel együtt a szakdolgozók fizetése öt év alatt megduplázódik.

A kórházkonszolidációra térve az Emmi parlamenti államtitkára elmondta, idén 70 milliárd forint jut az intézmények zavartalan működésének biztosítására.

Ebből 45 milliárd forintot a lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére fordíthatnak a kórházak, 15 milliárdot pedig különböző hatékonyságnövelő intézkedések végrehajtására költhetnek pályázat útján. Ezeken felül további 10 milliárd forint az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző kasszájába kerül, amelyből például a járóbeteg-ellátás, az onkológiai ellátás fejleszthető, vagy nagyobb értékű gyógyszereket lehet beszerezni.

Rétvári Bence kiemelte, hogy az előző években 225 milliárd forintot fordítottak kórházkonszolidációra.

Az elmúlt napok nagy visszhangot kapott kórházi történéseire (halálesetek, ágyi poloska egy kórházi osztályon) vonatkozó kérdésre válaszolva Rétvári Bence azt mondta, amit a kormány működésfejlesztési támogatásként tudott adni, azt megadta.

Azért, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő, a kórházi menedzsmentnek van dolga - tette hozzá.

Kérdezték a köztársaságielnök-választásról is, amire válaszolva az államtitkár cáfolta a kormány átalakításával kapcsolatos híreket. Rétvári Bence azt mondta, ezek a kérdések nem szerepelnek napirenden, mindenki jól végzi a munkáját.

béremelés, egészségügy, egészségpolitika

2016-12-11 08:09:40

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop