Hirdetés

Ónodi-Szűcs: csak a források növekedésésétől nem lesz elégedettebb a lakosság az egészségügyi ellátással

Az elmúlt időszakban közel 300 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi ellátásra fordított költségvetési forrás, a lakosság mégsem érzékelte ezt a forrásnövekményt az ellátás igénybevételekor - erről az egészségügyi államtitkár beszélt egy szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.

egészségügy, egészségpolitika |

MTI Hírek13 | MTI

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, számos területen azonban értek el kézzel fogható sikereket, ezek között említette például a várólisták csökkenését.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy egy elöregedő társadalom problémájával kell szembenézni a következő években, 2020-ig másfélszeresére nő 65 éven felüliek száma, és az egészségügyi ellátást javarészt ők veszik igénybe, és az ágazati kiadások növekedni fognak a lakosság idősödésével.

Mint mondta, a magyar lakosság 11 százaléka nem vesz igénybe semmilyen egészségügyi ellátást, ugyanakkor 800 ezer ember úgy vesz igénybe gyógyszerár-támogatást, hogy sem az alapellátásban, sem a szakellátásban nem járt.

Elhangzott, hogy a lakosság 80 százaléka használta fel az E-alap gyógyító-megelőző kasszában lévő forrás 12 százalékát, és a 20 százalék vitte el ugyanezen kassza 88 százalékát.

Jelezte, 2010-ben 791 milliárd forint volt a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható összeg, az idei terv pedig már 1 121 milliárd forint , ami 41,7 százalékos növekedés.

A kórházi adósságokkal kapcsolatban azt mondta, öt év óta nem volt ilyen alacsony az adósságállomány mértéke, tavaly decemberben 13 milliárd forint volt.

Ónodi-Szűcs Zoltán a meg nem valósult kancellári rendszerrel kapcsolatban azt mondta, részben a rendszer lett volna hivatott enyhíteni a humánerőforrás hiányát, és az ellátásszervezést szerette volna levenni a kórházigazgatók válláról. Mivel azonban a kancellári rendszer nem valósult meg, így most a kórházvezetés felelőssége hogy legyen megfelelő szakorvos adott területen.

Az államtitkár megerősítette, ősztől egyetemi mesterképzés keretében tanulhatnak a szakdolgozók, melynek minden költségét az állam fedezi majd. Úgy vélte, bizonyos - ma még orvos által végzett - feladatokat át kell engedni a diplomás szakdolgozóknak, hiszen ez jelentősen enyhítené a humánerőforrás-helyzetet.

Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt arról is, hogy megkezdődött a 90 ezer kártyaolvasó eszköz beszerzése, amely elengedhetetlen az e-health használatához, továbbá ugyancsak az e-health keretében "rendet szeretnének tenni" a járóbeteg-előjegyzési rendszerben, hogy világos legyen, hol vannak hiányosságok, beavatkozási lehetőségek.

egészségügy, egészségpolitika

2017-02-23 14:16:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop