Hirdetés

Már kamatemelésre is szavaztak a Bank of England ülésén

Három éve először megosztottan szavazott a Bank of England - a brit jegybank - monetáris tanácsa az augusztus eleji kamatdöntő ülésen, amelyen a kilenctagú testület két tagja kamatemelésre voksolt.

világgazdaság, Nagy-Britannia, pénzügypolitika |

MTI Hírek11 | Kertész, R.

Az ülés szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint az augusztus 6-7-én tartott értekezleten két külsős tag, Ian McCafferty és Martin Weale 0,25 százalékpontos kamatemelésre szavazott.

A Bank of England monetáris testülete 2011 júliusa óta mindig egységesen a kamattartásra voksolt.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a BoE 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England monetáris politikájára azonban ellenirányú erők hatnak, és ez komoly bizonytalanságot kelt a kamatpályával kapcsolatos piaci várakozásokban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) épp e héten jelentette be, hogy a fogyasztói árindex júliusban mindössze 1,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az elemzői prognózisok 1,8 százalékos éves inflációt jósoltak a múlt hónapra, júniusban pedig még 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

A Bank of England számára a brit kormány 2 százalékos követendő éves inflációs célt ír elő.

Az ONS múlt héten ismertetett, részletes adatokra épülő második becslése szerint ugyanakkor a brit hazai össztermék (GDP) az idei második három hónapban 3,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét. A néhány hete ismertetett első becslésben még 3,1 százalékos éves növekedési ütem szerepelt.

A brit gazdaság hat éve nem növekedett olyan ütemben, mint az idei első fél évben, és a GDP-érték már meghaladta a pénzügyi válság elhatalmasodása előtt, 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsot.

A Bank of England kanadai kormányzója, Mark Carney a londoni alsóház pénzügyi bizottságának múlt havi meghallgatásán kijelentette: a brit gazdaság kilábalási folyamatának előrehaladtával "egyre közeledik" a jegybanki kamatszint "normalizálásának" időpontja. Carney mindazonáltal nem tett utalást az első kamatemelés várható idejére.

Londoni pénzügyi elemzők a monetáris tanács megosztott augusztusi voksolását értékelő szerdai elemzéseikben azonban úgy vélik: a testület eddigi egységes alapállásának megbomlása ellenére is valószínűbb, hogy a brit jegybank csak jövőre kezd hozzá a pénzügypolitika szigorításához.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték: változatlanul 2015 februárját tartják az első kamatemelés legvalószínűbb időpontjának. A ház szerint nem sok jele van annak, hogy a brit gazdaság növekedésének lendülete erősödő inflációs nyomást eredményezne; e felhajtóerő hiányát a júliusi inflációs adatok is mutatják.

Ha a monetáris tanács el is akarná oszlatni azokat a találgatásokat, amelyek szerint a testület "egyezséget kötött" George Osborne pénzügyminiszterrel arról, hogy a 2015 májusában esedékes parlamenti választások előtt a Bank of England nem emeli alapkamatát, az sem akadályozná meg a brit jegybankot abban, hogy a szigorítással várjon a jövő év elejéig - fogalmaznak szerdai értékelésükben a Capital Economics elemzői.

világgazdaság, Nagy-Britannia, pénzügypolitika

2014-08-20 17:17:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop