Hirdetés

Egészségügyi törvényeket módosítana a kormány

Gyógyszerek engedélyezés előtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

egészségügy, jogszabályok, egészségpolitika |

MTI Hírek12

A kilenc törvényt módosító jogszabálytervezet - egyebek mellett - bevezetné az engedélyezés előtti gyógyszerrendelést. Az indoklás szerint előfordulhatnak olyan esetek, amikor egy beteg részére a gyógyulás egyetlen reményét olyan gyógyszer jelentheti, amely klinikai kipróbálás alatt áll vagy állt, vagy amely tekintetében a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás folyamatban van. A kormány szerint annak érdekében, hogy a betegek részére megnyíljon gyógyulás további reménye, indokolt egy konkrétan meghatározott további körben lehetővé tenni a gyógyszerek rendelését.

A jogalkotó szándéka szerint az engedélyezés előtti gyógyszerrendelés bővíti az innovatív gyógyszerterápiás megoldásokkal kapcsolatos ismereteket is, amely az hazai orvoslás versenyképességét növeli.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi törvényt úgy módosítanák, hogy előírnák szakgyógyszerészi vizsga meglétét közforgalmú gyógyszertár és intézeti gyógyszertár vezetéséhez, valamint gyógyszerészi gondozási tevékenység végzéséhez. A módosítás tízéves átmeneti időt, illetve 50 éves kor feletti mentességet biztosít.

A tervezet a lakossági gyógyszerellátás biztosítása érdekében fiókgyógyszertár létesítését engedélyezné olyan településrészeken, amely rendelkezik részönkormányzattal és a település lakosságszáma, valamint a már működő gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthető.

A jogalkotó megjegyzi, Magyarországon számos olyan településrész van, amely gyakran több kilométer távolságra található a település központjától, és mivel a település lakosságszáma és a már működő gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthető, így a fiókgyógyszertár létesítésével a lakosság gyógyszerellátása helyben nem megoldott.

A településrészeken fiókgyógyszertárak is létesíthetők a törvény módosításával. A fiókgyógyszertár létesítését a településen már működő gyógyszertárak közül az fogja kezdeményezni, amely az adott településrészhez a legközelebb helyezkedik el, és a fiókgyógyszertár működtetéséhez szükséges feltételeket biztosítani tudja, ezzel a meglévő gyógyszertárat többletforgalomból eredően nagyobb bevételhez juttathatja.

A módosítás értelmében a jövőben a betegek támogatást kaphatnak bizonyos - a miniszteri rendeletben meghatározott - gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez is.

egészségügy, jogszabályok, egészségpolitika

2015-04-17 17:48:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop