Hirdetés

DK: a kormány újabb szociális megszorításokat készül bevezetni

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy ne vezessen be újabb "népsanyargató" szociális megszorításokat. Erről Borka-Szász Tamás beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

szociálpolitika, egészségügy, politika |

MTI Hírek12

A DK elnökségének tagja azt mondta, hamarosan megszűnik a méltányossági ápolási díj, miközben a kormányzat a "családi pótlékokra is veszélyes átalakításokra" készül.

A politikus hangsúlyozta, hogy a méltányossági ápolási díj megszüntetése után az, aki otthon ápolja valamelyik családtagját és anyagi jogon nem jogosult a támogatásra, egy fillért sem fog kapni. Az eddigi támogatási rendszer is rengeteg embert fosztott meg attól a lehetőségtől, hogy ilyen ápolási díjat igényeljen, mert csak azoknak járt alanyi jogon, akik súlyos fogyatékos embert vagy tartósan beteg gyermeket ápoltak - ismertette a helyzetet. Hozzátette, hogy akiknél ezek a szigorú feltételek nem álltak fenn, azok az önkormányzathoz fordulhattak méltányossági ápolási díjért, de ezt a lehetőséget márciustól eltörli a kormány.

Márciustól semmilyen támogatást nem kap az, aki demenciában szenvedő, súlyos pszichológiai problémával küzdő vagy rákos beteg hozzátartozóját ápolja, miközben az egészségbiztosítási járulékát is magának kell rendeznie - emelte ki. Arra is kitért, hogy a szakértők szerint évi három-négymilliárd forintról van szó, ezért az intézkedés nem jelent majd érdemi megtakarítást.

Borka-Szász Tamás ezt azzal folytatta, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nevéhez fűződik a kormány "családellenes politikájának egy másik vívmánya". Felhívta a figyelmet arra, hogy egy szavazás előtt álló törvényjavaslat alapján márciustól a kerületi kormányhivatalok vennének át számos államigazgatási feladatot, köztük a családi pótlék folyósítását is. Ez az átállás a hírek szerint nincs előkészítve, de "ha törik, ha szakad" márciustól be akarják vezetni - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció szerint ezek az újabb szociális megszorítások tovább fogják növelni a szegények négymilliós táborát - összegzett az intézkedések ellen tiltakozó politikus.

szociálpolitika, egészségügy, politika

2015-01-25 23:57:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop