Hirdetés

Az orvostechnológiai beszállítók továbbra is pénzügyi nehézségekre panaszkodnak

A Magyar Orvostechnológiai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) álláspontja szerint az egészségügyi kassza múlt év végi maradványából kiosztott 10,4 milliárd forint továbbra sem oldotta meg az orvostechnológiai eszközbeszállítók finanszírozási problémáit.

egészségügy, ellátás, orvostechnológiai beszállítók |

MTI Hírek12

Mint az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben írják, a kórházi kintlévőségek tőketartozása az év végére elérte a 80 milliárd forintot, a kórházaknak továbbra is "sakkozniuk kell" a kifizetetlen számlák rendezésével. A beszállítók eközben sorban esnek ki a köztartozásmentes adatbázisból, mivel képtelenek az áfa és járulékok időbeni kifizetésére a hatalmas kintlévőségek miatt, amivel üzleti és közbeszerzési képességeiket veszítik el.

A magyar orvostechnikai eszközbeszállítók közül a kintlévőségek növekedése kiemelten sújtja a gyártással és fejlesztéssel is foglalkozó vállalkozásokat - írták.

A közlemény idézi Csipő Georginát, a MOBSZ által életre hívott Összefogás a Fenntartható Egészségügyért szakmai program koordinátorát, aki szerint a kórházi tőketartozások alig 12-13 százalékát kitevő év végi reorganizáció nem oldotta, nem oldhatta meg a kórházak finanszírozását, a helyzeten alig-alig enyhített a pluszforrás.

Úgy vélik, elsősorban az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásának új alapokra helyezése jelenthet megoldást arra, hogy a szektorban megálljon az adósságállomány folyamatos újratermelődése, és a helyzeten az sem változatna, ha a beszállítók elengedik a kamattartozásokat.

A szövetség belső felméréséből kiderült, hogy a kórházi kifizetések elmaradása különösen a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozásokat érinti kényelmetlenül, ezen vállalkozások számára külön terhet jelent, hogy az eszközbeszerzés mellett jelentős költségekkel jár a gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése, a magasan képzett munkaerő és a fejlesztési folyamatok erőforrásigényének biztosítása.

A gyógyításhoz sok esetben elengedhetetlen eszközöket biztosító, jellemzően hazai beszállítók a folyamatosan növekvő kintlévőségek miatt kritikus pénzügyi helyzetben vannak. A tartozások fele legalább hatvan napja lejárt tartozás, de a kintlévőségek közel 5 százalékára már egy éve várnak a beszállítók, működésük során voltaképpen közel éves árbevételük egészével előfinanszírozzák a kórházakat - olvasható a MABSZ közleményében.

Hangsúlyozták, a hazai tulajdonban lévő orvostechnológiai gyártó és forgalmazó cégek mindegyike kis- és középvállalkozás, árbevételük a legnagyobbak esetén is csak elvétve éri el a néhány milliárdos szintet, és ezek a vállalatok tartalékaikat mozgósítják, a kifizetések elmaradása jó részüket tevékenységük beszüntetésére kényszerítheti, a kórházi kintlévőségek okozta likviditási nehézségeik miatt többségük a fennmaradásért küzd. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy a cégek ellehetetlenülése miatti eszközkiesés akár életmentő műtéteket is veszélyeztethet.

egészségügy, ellátás, orvostechnológiai beszállítók

2015-01-29 15:55:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop